Фатални одмори: Бракови пуцају након љетовања

Све више грађана Србије по повратку с мора подноси захтев за развод * Стручњаци: Током године проводе мало времена заједно, па кад су тих десетак дана стално заједно, крећу хаос и свађе.

Занимљивости 23.08.2019 | 10:15
Фатални одмори: Бракови пуцају након љетовања
Све више парова у Србији разводи се после заједничког летњег одмора! Пошто током године муж и жена проведу мало времена заједно, током летовања, када су упућени једни на друге, долази до несугласица, свађа, па чак и растурања бракова.

Ово за Информер кажу стручњаци, који напомињу да из године у годину расте број развода. Према њиховим речима, емотивне промашаје углавном доживљавају млади брачни парови који су тек упловили у те воде, али и они са малом децом. У прилог томе иду и подаци Републичког завода за статистику који показују да је 2016. године у Србији било 9.046 развода, а две године касније чак 9.995 (погледајте табелу).

Табела:

2016. - 9.046
2017. - 9.262
2018. - 9.995

Партнери десет дана буду упућени једно на друго, имају превише времена за разговоре и тада ескалира све оно што се потискује током године.

Превише времена

Психотерапеут Зоран Миливојевић истиче за Информер да је 'пуцање бракова' на летовањима постао готово тренд међу младим брачним паровима. Узроци за то су, како тврди, недостатак заједничког времена, али и разумевања.

- Последњих неколико година све више супружника после летњег одмора подноси папире за развод, што раније није било уобичајено. Одмори се углавном заврше неславно, а нарочито код парова с кратким брачним стажом, до неких седам година или оних са малом децом. Партнери десет дана буду упућени једно на друго, имају превише времена за размишљање, разговоре и тада ескалира све оно што се потискује током године. Јер чињеница је да данашњи људи много раде, брже живе и тај љубавни однос стављају по страни, што полако постаје навика. То никако није добро, јер када се нађу заједно са неограниченим временом, настаје хаос - објашњава др Миливојевић и додаје да је још горе паровима који на одмор крену са малом децом:

- Они очекују да ће увек онај други да 'запне' и преузме одговорност. И то углавном жене очекују од мужева, јер негде је неписано правило да мајке углавном више времена проводе са децом и да на летовању желе мало мира и уживања, али исто тако мисле и тате. А ту је и онај моменат да родитељи све време које су имали за себе, на мору усмеравају на своје наследнике. И то је један од узрока за свађу. Када се Пандорина кутија отвори и исплива све оно лоше из тог брака, супружници буквално једва чекају да се дочепају куће и поднесу захтев за развод, јер схвате да то ничему не води - наглашава наш саговорник.

Јован Марић: Порадите на сексу и више разговарајте

Психијатар и сексолог Јован Марић саветује све младе брачне парове да не буду себични, да се посвете својој вези и да не хране свој его кокетирањем са другима.

- Одмор, нарочито на мору, треба да се искористи за бољи сексуални живот, за посвећивање партнеру и за искрен разговор, а не да се траже мане и да се пребацује за сваку грешку. На летовањима треба да се поради на добром сексуалном животу, на неким авантурама са супружником, да остварите своје фантазије. Једноставно, да парови буду посвећени једни другима, а не да их занима шта се дешава на суседној лежаљци или да другим мушкарцима и женама шаљу "сигнале" и тако себи дају на важности - сматра Марић.

Љубав на тесту

Да су летовања прави "тест" за бракове и љубав, потврђује и психолог Александра Јанковић. Према њеним речима, поред несугласица, лоше комуникације и љубоморе, чак и неверство на одмору води ка краху бракова.

- Ни неразумевање није једини разлог што се све више мужева и жена после одмора нађу пред судом. Има и оних парова који своје дугогодишње везе завршавају због 'трећих лица'. Колико је само љубоморних сцена на плажи када мушкарац одмерава друге жене и наглас коментарише њихов изглед. Ниједна жена не може да остане имуна, јер је тај физички моменат великом броју дама и те како битан, па друге жене гледају као ривалке. Да не говорим о оним мужевима који се отворено набацују другим девојкама, па чак и преваре своје жене док заједно летују - подвлачи Јанковићева.

(Информер)

Коментари / 0

Оставите коментар