Посјета Њујорку добиће одговоре на два питања

- Сусрет председника Србије са америчким државним секретаром Мајком Помпеом у Њујорку требало би да пружи одговоре на два питања, каже Стефан Сурлић.

Србија 20.08.2019 | 07:35
Посјета Њујорку добиће одговоре на два питања
Према речима асистента на Факултету политичких наука, та два питања су: која ће бити улога САД у наставку реговора између Београда и Приштине и какав ће бити амерички став по питању коначног косовског решења.

Према неговим речима, тај састанак је од посебне важности јер долази након заједничког саопштења Квинте о томе да је неопходно да се преговори наставе, након отказаног сусрета Џона Болтона Београду и у тренутку предизборне камапње која се већ захухтава на КиМ.

Након овог сусрета можда ћемо добити јаснију слику о томе да ли постоји разлика између администрације САД која се већ годинама бави Косовом и чиј је став о независности врло јасан у односу на став политичких функционера који окружују актуелног председника Трампа", рекао је Срулић за Тањуг.

Сурлић подсећа да се до сада спекулисало о томе да у Америци постоје два различита мишљења - једно које је флексибилније у циљу постизања финалног споразума и друго, које је стриктно, да нема никаквог дијалога или преговора о теми која подразумева преиспитивање независности такозваног Косова.

"САД су показале, у последње две године, да желе да постану кључан актер у постизању финалног споразума измедју Београда и Приштине, што се видело и у писму које је Трамп послао прошле године. Такође, САД су показале и другачији тон по питању финалног статуса, чак се наводило да је идеја разграничења прихватљива уколико на то пристану обе стране", наводи Сурлић.

Међутим, додаје он, оно што буни јесте заједничко саопштење Кивнте, те се, истиче, поставља питање да ли се ће тих пет земаља, међу којима и САД, у будућности наставити да наступају заједнички и имати јединствен став.

"То би значило да се одустаје од неког другачијег решења осим нормализације односа који подразумева да се Србија формално односно неформално помири са независношћу Косова",каже Сурлић.

О ситуацији на КиМ поводом предстојећих избора каже да не треба очекивати да ће политички представници Албанаца ублажити своју реторику која се заснива на антисрпству и осећају непријатељства који се гаји према Београду, а који се, примећује, рефлектује на свакодневни живот Срба на КиМ.

"Оно што може бити кључна разлика у досадашњем односу страних посматрача и актера према КиМ је да после избора изврше притисак према свим лидерима косовских Албанаца у циљу постизања било каквог решења са Београдом, јер у оваквој атмосфери непријатељства не можемо очекивати ни помирење, ни разумевање, а на крају ни финални споразум измедју Београда и Приштине", закључио је Сурлић.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Робин Худ

20.08.2019 07:49

хттп://www.ртвбн.цом/видео/архива/19082019дневник2.мп4 нек погледа и нек се присјети.....прије пута...

ОДГОВОРИТЕ