Инспекторат РС: Шеф ОБА БиХ има лажну диплому

Директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осман Мехмедагић Осмица остаје без факултетске дипломе, јер је Републичка просвјетна инспекција открила бројне неправилности и наредила да се она одмах поништи, ексклузивно открива Српскаинфо.

Босна и Херцеговина 15.08.2019 | 09:50
Инспекторат РС: Шеф ОБА БиХ има лажну диплому
Према рјешењу које је донио Инспекторат Републике Српске 5. августа, наређено је ректору Универзитета за пословне студије Радовану Клинцову да у року од 7 дана поништи диплому издату на Мехмедагићево име и да у Службеном гласнику Републике Српске ову диплому прогласи ништавном.

Клинцов истиче да нема ову информацију, јер су сви на факултету на годишњем одмору и да ће се огласити када се врате на посао.

Мехмедагићу у новембру ове године истиче мандат на челу обавјештајне агенције и већ се спекулише да неће остати на овој функцији.

Почетком године Тужилаштво БиХ је покренуло истрагу о лажним дипломама и тада су затражили од свих безбједносних агенција да доставе дипломе о завршеном образовању. Све безбједносне агенције су доставили те податке, осим ОБА.



Српскаинфо је имала увид у рјешење које је донијела просвјетна инспекција, гдје су до детаља објашњени пропусти у дипломи коју је на овом универзитету стекао Осмица још 2007. године.

Они наводе да су републички просвјетни инспектори на основу захтјева Тужилаштва БиХ извршили контролу на Универзитету за пословне студије.

Мехмедагићу је, наводе, одобрен упис на трећу годину факултета и призната диплома о завршеном студију за стицање више стручне спреме на Правном факултету у Сарајеву. Међутим, оно што је проблем је то што су му диференцијалне испите признали професори који нису били именовани за то. 

Утврђено је и да су му признати неки испити, а да је затим поново полагао те исте предмете, па је инспекторима остало нејасно да ли му је испит признат или је полагао.

– У матичној књизи евидентирано је да је Мехмедагић полагао испите из треће године студија, а да претходно није положио све испите из друге године. То је супротно закону, којим је јасно дефинисано да студент не може полагати испите из текуће године док не положи испите из претходне године – пише у рјешењу.

Даље се наводи да је увидом у пријаве за полагање испита које гласе на име Осман Мехмедагић утврђено да садржи недостатке.

Они су утврдили да је на чак 14 пријава за полагање испита уочени недостаци. Скоро ни на једној пријави није наведен датум полагања испита, не неким пријавама нису испуњени ни подаци које треба написати професор, као ни колико пута је полаган испит.

Инспекцијским прегледом је утврђено да постоје и недостаци у пријавним и семестралним листовима.

– На основу свега наведеног евидентно је да је приликом уписа студента, па надаље дошло до повреде закона, статута и привилника о испитима и начину вођења евиденција на универзитету. Ти пропусти су такве природе да доводе до налагања ректору Универзитета да поништи диплому Мехмедагића, која је издата 21. септембра 2007. године – наведено је у рјешењу.

Осмица је познат по томе што је током рата био обезбјеђење Алији Изетбеговићу, а довођен је и у везу са ратним злочинима и убиствима Срба у Сарајеву.

(Српскаинфо/БН)

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Куку леле

15.08.2019 08:00

Није он једини већина у РС има лажне дипломе

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

15.08.2019 08:26

Тако је, лако је млатити дипломом, имају ли знање?!

Name

Аа

15.08.2019 08:35

Колико је таквх тек у МУП-у РС

Name

Марко

15.08.2019 08:36

Провјерити дипломе свих на функцијама у РС. Пустите Осмица и не скреците пазњу са битнијих тема. Инспекторат је изасао ван својих надлезности.

Name

БЛ

15.08.2019 10:42

За почетак провјерити диплому дотичног 'господина' ректора. Од предратног магационера у Телекому до ректора са купљеним докторатом у Лактасима. Није ни чудо што не зна да склопи двије просто-проширене. Док је таквих кадрова, не треба да се плашимо за будућност.

Name

ре

15.08.2019 11:17

Па код њега су радници са ВСС пријављени на минималац, а студенти једу кошпице за вријеме предавања.

Name

Пд

15.08.2019 11:28

Кад це провјере диплома код нас у Српској?! Имамо и ми таквих!

Name

Кими

15.08.2019 11:36

Класична замјена теза, диплома је издата од Факултета за пословне студије, није је човјек фалсификовао, већ је издата од надлежног органа, тако да човјек преварен!

Name

Да

15.08.2019 13:48

тацан одговор,неки немају ни средњу школу.

Name

ИМАМО МИ ДИПЛОМА У СРПСКОЈ ЗА 10 СЕПЕТА

15.08.2019 08:00

Свим градзанима БИХ нароцито политицарима од најнизих опстинских до предсједниства изврсити контролу сколских диплома Сад скандал осмица а код нас у српској као све је цисто Па се ми цудимо овај осмица лазна диплома мрзи србе и српску. Све то долази из једне кухње, и скретања с теме да српска економски не постоји него само кредитно

ОДГОВОРИТЕ
Name

А образовани се тјерају да иду...

15.08.2019 09:00

Остаће нам институције без вишедеценијских стручњака, који и кад се пензионишу, врате се у добро утабано седло. Мислим да је ово врх лажног бријега, да се даље беће ићи, јер би се тим разоткрило свашта и обрукала бројна "уважена елита", како себе сами уздужу.

Name

Са стране

15.08.2019 08:03

А сад и за јарана му тражити званичну проверу. Ако Правни факултет Свеучилишта у Загребу никад није имао образовни профил "Дипломирани криминолог", било би занимљиво сазнати откуд некоме диплома у којој то пише. Мислим, имао је ДБ штампарију но, колико знам, ДБ никад није био образовна установа. Био је расадник црвених битанги које су паковале људима измишљене афере и хапсили оне који су псовали Титу и партију. Сву ту багру црвену треба лустрирати, ма у којој да су партији данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За настраног

15.08.2019 08:49

Док је била Титова дрзава јело се, пило и мирно спавало а није се ломило од посла; узгред о лазним дипломама није било прице ни писања. Сада мозес псовати на појединце, партију и власт до миле воље и радити до смрти па опет имати недовољно. Сада ти растабери јос мало висе и даље али ако мозес непристрасно.

Name

ре

15.08.2019 09:28

Па јаране остадосмо без руководства на свим нивоима власти

Name

Ре

15.08.2019 09:43

Па ко ће онда остати!!?

Name

Са стране

15.08.2019 09:56

За време драгог ти Тите, само фукари нерадничкој је био рај. Остали су били спутавани. Црвена банда је крала, а њихови потомци су сада фабриканти.

Name

Са стране

15.08.2019 09:56

За време драгог ти Тите, само фукари нерадничкој је био рај. Остали су били спутавани. Црвена банда је крала, а њихови потомци су сада фабриканти.

Name

Ех брате и Тито

15.08.2019 11:19

И у Титовом краљевству је било много повлаштених, путовања, виле, резиденције, цигаре, сви су пушили као да је то било терапија, зимовања. Мени се нису свиђале рецитације, заклињања, а сви се лажно понашали и брзо га се одрекли, наводно због Исуса Христа. Па опет је имао слуха кажу за за појединце. Мени није јасно зашто нашу БиХ није другачије скроји, зашто нам је дао онај мали прикрајка за излаз на море, зашто нас је овакву земљу облика срца ставио за сељаке, кад је била наша Херцеговина скроз доле, ишла на море. Зашто се нико није бунио, зашто се из Иванице на граници види море, а не можеш му прићи јер је тај Тито окрајчио нашу БиХ са Хрватском? Сад им Додик даје право да граде мост, он им даје и народ наш им даје, па да нас пишају одозго са њега. Прођите Јадранском обалом од Дубровника до Мостара, па дођите кући. Не помињи ми Тита, то је прошлост, а сада је друго вријеме. Вријеме предшколске дјеце која не знају да говоре, али их родитељи охрабрују поступком уписа на курсеве да постану Wеб дизајнери!

Name

БОБА

15.08.2019 08:32

ИНАТ И ПРКОС НЕ ВОДИ НИЧЕМУ. ОСМИЦА ИМА КОЛИКО ХОЋЕТЕ.ПО МЕНИ СВАКИ ДРУГИ ЈЕ ОСМИЦА.И У РС И У ФЕДЕРАЦИЈИ.КОГА МИ ЛАЖЕМО.ПА НАМА СЕ ВИДИ ПО СВЕМУ НАША СТРУЧНОСТ.ДИПЛОМИРАЛИ СУ НАЈВИШЕ ЗА УЛИЗИВАЊЕ.ТРЧАЊЕ АПЛАУДИРАЊЕ, МАХАЊЕ ГЛАВАМА ПОТВРЂИВАЊЕ ОНОГ ШТО НЕМА ВЕЗЕ СА СТВАРНОШЋУ И ТАКО ДАЉЕ.ТО СЕ ВИДИ НА СВАКОМ ЋОШКУ.ПАМЕТИ И ДИПЛОМА ЈЕ ВЕОМА МАЛО И ТО ОНИХ СТВАРНИХ.,СВАКО БЈЕЖИ ОД СВАКОГА ПА УПРАВО ШТО ЈЕ ДОБИО ОНО ШТО НИЈЕ ЗАСЛУЖИО И ШТО МУ НЕ ПРИПАДА-СВИ СЕ ЗНАМО КО СМО БИЛИ ,ШТА СМО БИЛИ А КО СМО САДА.БОГАМИ ОНО ШТО ЈЕ ДОЊЕ ЈЕ ИСПЛИВАЛО НА ПОВРШИНУ А ОНО ГОРЊЕ ЈЕ ЈЕ НЕСТАЛО ЗБОГ СВЕГА ОВОГА И ТО У ВИДУ МАГЛЕ. БИТНО ЈЕ ШТА ЈЕ САДА КОГА БРИГА ШТА СЕ СВЕ ИЗДЕШАВАЛО.ТО ВАЖИ ЗА ВЕЋИ ДИО СТАНОВНИШТВА КОЈИ ГОВОРИ БИТНО ЈЕ СНАЋИ СЕ.ПА УЖИВАЈТЕ У ЉЕПОТИ ЖИВЉЕЊА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хистерија

15.08.2019 08:32

Да,да ...а ја са дрзавног факултета као дипломирани економиста возам слепер да прехраним дјецу...само да Њемацка примииии мееее!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пик

15.08.2019 11:40

Ја ето државни факултет у року завршио и радим, али данас напредују они са сумњивим дипломама, стеченим 10 до 15 год послије средње школе.

Name

рибар

15.08.2019 08:57

Сви који су из радног односа завршили било који приватни факултет нису поштено стекли звање(част изузецима), има их на хиљаде у Српској, није ни Федерација боља. Данас су ти бивши возачи и остали предратни магационери на одговорним фунцијама у свим државним фирмама и институцијама. Да буде већа туга, неки су лажно дипломе стекли на државним факултетима, неки стекли лажне магистерије и докторате па су чак и професори на факултетима. Такође је бар четвртина дјеце од "угледних људи" завршила државне факултете, а да не знају побројати све испите које су требали полагати. Све се да провјерити и све ће се ПРОВЈЕРИТИ. Иде офанзива ЗЕЛЕНИХ од јесени по многим питањима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИЦЕРОН

15.08.2019 13:08

Молим те не дирај предратне магационере.

Name

Студент

15.08.2019 09:56

Сад ће из ОСА кренути лавина информација, полуинформација, афера и прљавог веша. Захуктава се....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

15.08.2019 13:54

Гдје има дима, има и ватре. Цим се о некоме и нецему писе, знаци да ту има нецега.

Name

Стана

15.08.2019 10:04

Ако се буду пониставале све такве дипломе, остацемо без мозгова и интелигенције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

15.08.2019 17:01

А ако остану, бицемо ускрацени за образоване људе, који цекају сансу на бироу, јер не могу да додју на ред од ових лазних дипломаца.

Name

Мупет

15.08.2019 10:17

Какве ли су дипломе у инспекторату кад им је 12 година ребало да утврде неправилности...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ејс Мутљавине

15.08.2019 10:20

Будалестина, постено говореци.Цуј нису наведени датуми полагања, па ваљда има нека слузба која одговара за те пропусте а не студент.Све у свему не могу му ниста.Него да се позабаве успут и дипломама офф схор министра, дипломамацрадника владе посланика и свега осталог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

15.08.2019 13:58

Овдје у БиХ нико не одговара низаста. У томе и јесте проблем у овој земљи, осим "наравно" најмањих срафова у систему, на цијим се плецима сломи сва неправда, коју су главоње поциниле.

Name

борац

15.08.2019 10:44

Који безобразлук продају диплому па је понисте врацају ли паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

15.08.2019 10:46

Дипломе су стекли и они преко сездесет а све због пензије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Росуље

15.08.2019 10:55

Диплому ти могу узети, али знање не могу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лукреције

15.08.2019 13:05

Осмица је био скроман па је купио само факултетску диплому а нас Цицко је доктор економских наука. Засто тај исти инспекторат не провјери Цицкове дипломе. Лако је провјерити Осмицин факултетиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.08.2019 20:09

Нејасно како је именован за сефа обавјестајне агенције,ста су радиле комисије које су провјеравале компетентност дотицног за дато радно мјесто,нпр.има ли диплому ВСС и да ли је иста ваљана тј.издата од акредитираног факултета или факултета ције су дипломе вазеце?Откуд сада да се износи у јавност да му диплома није вазеца?

Name

Директ

15.08.2019 13:48

Знаци и Осмица дипломац. Колико их има у администрацији таквих? Треба то све провјерити и омогуцити људима који су заиста исли на факултет, да буду у администрацији, а не на бироу или у Свабији, као испомоц на баустели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зо

15.08.2019 17:20

Једино сто је Осмица редовно заврсио то је занат, прије рата.

ОДГОВОРИТЕ