Лубеница чува здравље и линију

Лубеница је једно од омиљених обиљежја љета и мало је оних који не воле уживати у њеном сласном црвеном плоду.

Здравље 25.07.2019 | 09:42
Лубеница чува здравље и линију
Чине је 92 одсто воде и осам одсто храњивих твари – витамина, минерала и органских спојева. Садржи значајне количине витамина Ц, А, Б6, калцијума, калијума, магнезијума, влакана и протеина, али и ниацин, тиамин и широку палету каротеноида и фитонутријената, укључујући ликопен.

Помаже у мршављењу – Велика концентрација воде у лубеници, у комбинацији са влакнима, одржава нашу линију витком. Конзумирање лубенице спречава накупљање вишка масноће у тијелу, а њена влакна одлична су за пробаву.

Превенира срчани и мождани удар – Калијум из лубенице ослобађа напетост у крвним судовима и артеријама те тако стимулише проток крви и смањује стрес. Каротеноиди спречавају згрушавање крви, чиме се смањује шанса за крвне угрушке, мождани и срчани удар те атеросклерозу.

Чува срце – Ликопен који је лубеница пуна најјачи је антиоксиданс који чува срце и крвне судове. Заједно са витамином Ц и калијем, смањује холестерол и стрес. Ликопен смањује и ризик од рака простате, дојке, дебелог цријева, плућа и ендометрија. 

Лијечи импотенцију – Аминокиселина аргинин користи се за лијечење еректилне дисфункције. Дјелује на либидо и смањује сексуалне поремећаје.

Помаже дијабетичарима – Лубеница има мало калорија, само 30 на 100 грама, и препоручује се дијабетичарима. Витамини и минерали попут калијума и мегнезијума помажу у исправном функционисању инсулина у тијелу, чиме се смањује ниво шећера у крви.

Добра за очи – Захваљујући бета-каротену, витамину Ц, лутеину и зеаксантину из лубенице, ваше очи биће заштићене од сљепоће и дегенерације због старости.

Лијечи бубреге – Лубеница је богата калијем који смјењује концентрацију мокраћне киселине у крви, чиме се умањују шансе оштећења бубрега и стварање бубрежних каменаца. Потиче и мокрење и тако чисти бубреге.

(Аваз)

Коментари / 0

Оставите коментар