СП: Рушење Хелена за додатна два дана паузе!

Ватерполисти Србије у случају победе против Грчке са првог места из Групи А одлазе директно у четвртфинале. Традиција на страни Србије. Главна опасност по Делфине Јоанис Фунтулис, први стрелац ЕП прошле године.  Одлука о четвртфиналисти СП у ватерполу петерцима? Српски ватерполисти у петак од 9. 30 сати по средњеевропском времену играју последњи сусрет у групи на Светском првенству у Гванџуу, против Грчке. Одлучује се о директном четвртфиналисти. Комбинација је много.

Остали спортови 19.07.2019 | 08:19
СП: Рушење Хелена за додатна два дана паузе!
Расплет у групној фази Светског првенства за ватерполисте у Јужној Кореји. У петак се играју мечеви трећег кола, а пре последњих дуела јасно је да су Хрватска и Мађарска већ обезбедили пласман у четвртфинале шампионата као лидери Група Б и Ц.

Србија и Грчка одлучују о прваку Групе А. Победник ће бити ослобођен баража за место међу осам најбољих селекција планете и имаће два дана додатног одмора пред кључне мечеве у Гванџуу. Делфинима само победа доноси прво место. Изабраници Дејана Савића су играли нерешено (10:10) против Црне Горе и победили нејаку Јужну Кореју са 22:2, али мањом разликом него што су Хелени славили протиив аутсајдера (26:3). Ако буде нерешено, до челне позиције могу и Црногорци, али онда морају да победе Корејце са више од 23 гола разлике.

Иако је Србија стигла ослабљена на планетарни шампионат без седморице најбољих ватерполиста није за потцењивање. Видело се у претходна два кола да има много резерви, да се очекује тек експлозија најискуснијих који су већ освајали злата на великим такмичењима - Душана Мандића, Миоша Ћука, Саве Ранђеловића, Николе Јакшића и Страхиње Рашовића.

Грци су увек у врху светског ватерпола, кандидати за медаље. Окосница репрезенентације чине играчи шампиона Европе из 2018. године и актуелног вицешампиона Старог континента Олимпијакоса. Прва звезда је искусни Јоанис Фунтулис. Он је прошле године на Европског првенству у Барселони био најбољи стрелац са 17 голова. Осим њега ту су и одлични Христодулос Коломвос, Ангелос Влахопулос и Константинос Генидуниас.

“Грци су квалитетна екипа, озбиљна. Видело смо како су у дуелу са Црном Гором брзо преокренули резултат. Центри су им одлични. Биће можда и теже него против Црне Горе”, рекао је Радомир Дашовић за сајт Ватерполо савеза Србије.

У среду је Сава Ранђеловић прославио 26. рођендан.

“О Грцима размишљамо већ неколико дана. Имају сјајне центре и Фунтулиса. Ако дамо максимум могли би до победе и првог места у групи”, истакао је Ранђеловић.

Традиција је апсолутно на страни Србије. На последњих девет сусрета, наша репрезентација има осам победа и реми. Грци су нас последњи пут победили на Медитеранским играма 2013. године, али на великим такмичењима су још без тријумфа против најбоље светске репрезентације у овој деценији. Ове године у Европа купу Србија је победила Грчку са 14:10.

Ако Србија изгуби, биће тек трећа у групи и у баражу за четвртфинале играће са другопласираном селекцијом из Групе Б, а то ће бити победник меча САД – Аустралија.

Осим меча Србије и Грлке и дуел Италије и Немачке одлучује о лидеру групе и четвртфиналу. Азури су много квалитетнији и не би требало да имају проблема. Италијанима одговара и бод за пол-позицију.



Ако Србија победи Грчку у петак ујутру (по нашем времену), биће обезбеђен директан пласман у четвртфинале Светског првенства у Јужној Кореји.

Али то неће бити нимало лако, јер Грчка има врло квалитетан тим. Победник овог сусрета осваја прво а поражени треће место.

Србија и Грчка имају по победу и реми, Црна Гора има два ремија, али ће у петак свакако победити најслабијег у групи - Јужну Кореју.

У случају нерешеног резултата Србије и Грчке у опцији је много комбинација. Могуће је чак да ће се ПЕТЕРЦИМА одлучивати о расплету у групи и позицијама на табели, односно ко иде директно у четвртфинале, а ко ће у осмину финала.

Према информацијама из Ватерполо савеза Србије (мада ни они нису сигурни, с обзиром на то да ФИНА уме да изненади), ово су могуће ситуације:

- Ако Србија и Грчка одиграју одигра 10:10 а Црна Гора победи Јужну Кореју резултатом 22:2, тада су Грци први а Срби и Црногорци шутирају петерце за друго место. 

- Ако Србија и Грчка одиграју 9:9 и мање, онда је Грчка прва а гледа се однос Црне Горе и Србије према Кореји. 

- Ако резултат меча Србија - Грчка буде 11:11 и већи тада Србија и Грчка пуцају петерце за прво место.

Занимљиво је да Грчка никада на званичном такмичењу није победила Србију. Свакако да Грци овог пута виде своју шансу, јер је српски тим знатно подмлађен, али овакви мечеви су права инспирација:

"Није лако са Грчком последњих година, сетите се Олимпијских игара у Рио де Жанеиру. Морамо да будемо најбољи што можемо у овом тренутку. Играју стрпљив напад, одлична реализација играча више. Биће прави изазов за нас, посебно јер после тога предстоје сусрети елиминационог карактера. Али сада размишљамо само о Грцима", рекао је српски бомбардер Душан Мандић.

Утакмица Србија - Грчка игра се од 9.30 (по нашем времену), а пренос је на ТВ Арена спорт.

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар