Здрави са копривом

Ако до сада нисте користили коприву за припремање разних јела, препоручујемо вам да пробате: неодољиве кесероле, декоративни омлет, витаминску чорбу и зелене кифлице.

Здравље 04.07.2019 | 10:51
Здрави са копривом
Витаминска чорба

Потребно је: 1 л млека, 1 кг коприве, кисела павлака, 100 г брашна, 2 чена белог лука, мало маслаца, со, бибер

Коприву очистите, оперите у сланој води, оцедите и исецкајте. На уљу и маслацу пропржите брашно док не порумени, па додајте пропасирани бели лук. Затим додајте коприву, млеко, мало воде и зачините по укусу. Кувајте 10 минута. Украсите комадићима хлеба и служите топло.

* * * * * * * * * * * * * * *

Неодољиве кесероле

Потребно је: 500 г кромпира, 300 г коприве, 1/2 шоље млека, 50 г путера, 200 г полутврдог, полумасног сира, 100 г сланине, 250 г павлаке за кување, со, бибер

Коприву оперите и исецкајте, па је ставите неколико минута да прокува у врелој води. Кромпир ољуштите и очистите, ставите га у шерпу, налијте водом и кувајте око 20 минута, па га изгњечите. Полако у то додајте млеко, путер, со и бибер, а на крају и коприву. Смесу сипајте у подмазан плех, одозго нарендајте 150 грама сира и поређајте сланину. Залијте павлаком за кување и нарендајте остатак сира, па ставите да се пече у загрејаној рерни на 180 степени док не порумени.

* * * * * * * * * * * * * * *

Декоративни омлет

Потребно је: црвени лук, 150 г коприве, 3 кашике пармезана, 8 јаја, 50 г маслаца, маслиново уље, со, бибер

У посуди загрејте воду и када проври додајте очишћену коприву. Кувајте је три минута, добро исцедите и оставите да се охлади. На загрејаном маслиновом уљу пропржите ситно насецкан црвени лук, додајте коприву и маслац, па динстајте још кратко. Умутите јаја, посолите, побиберите и додајте нарендани пармезан. Помешајте коприву са јајима и додајте у калуп за печење. Пеците у рерни на 180 степени 10 минута.

* * * * * * * * * * * * * * *

Зелене кифлице

Потребно је: 200 г свеже коприве, 250 г белог брашна, 250 г ражаног или хељдиног брашна, квасац, кашичица шећера, кашичица соли, 200 мл топле воде, 100 мл уља, 150 г топљеног сира

Избланширајте коприву, па је процеђену уситните штапним миксером или у блендеру и оставите да се хлади. Угрејте мало воде у коју ћете додати квасац, шећер и мало брашна и оставите да квасац проради. Брашно и со сједините тек када квасац надође, па уз додавање коприве и уља умесите мекано тесто. Оставите око 45 минута да тесто нарасте. Загрејте рерну на 180 степени. Развуците тесто, исеците га на троуглове, на сваки ставите комадић топљеног сира и слажите у плех за печење. Премажите кифлице са мало растопљеног маслаца и ставите их да се пеку.
 
Новости
фото:интернет
 

Коментари / 0

Оставите коментар