''Што већи конфликт у Европи - боље за НБА!"

Када је сео на клупу Финикс Санса прошле године Игор Кокошков успео је да се упише у историју НБА Лиге као први страни тренер једног тима у овом такмичењу.

Кошарка 26.06.2019 | 15:42
''Што већи конфликт у Европи - боље за НБА!"
Претходно је неколико сезона успешно радио као помоћни тренер неколико екипа у НБА, а међу највећим успесима му је и освајање златне медаље са Словенијом на ЕП 2017. коју је предводио као селектор.

Своја искуства Кокошков ће пренети српским стручњацима на кошаркашкој клиници у Београду, где ће представити теме попут шутерских вежби, напада са више опција, индивидуалне кошаркашке вежбе за когнитивни развој играча и друге занимљиве информације.

Пред почетак овог догађаја, на ком ће још да учествују још Стен Ван Ганди, Милан Томић и Александар Лукман, Кокошков је искористио да исприча своје утиске о бројним кошаркашким темама, почев од АБА Лиге, најјачег регионалног клупског такмичења, преко НБА, Сакраменто Кингса, репрезентације Србије...

“Нисам много времена провео уз АБА лигу због бројних обавеза које сам имао са својим тимом у НБА, али генерално пратим збивања у европској кошарци и самим тим у АБА лиги. Одавде сам потекао, ово је моја земља и Србија је пре свега кошаркашка нација. Мање сам гледао утакмице него претходних година, али до мене стижу информације о самој лиги и кошарци како у Србији, тако и региону, али не бих се стручно изјашњавао, јер нисам био толико упућен у саму организацију и нисам испратио утакмице онолико колико сам то желео. Оно што могу да кажем то је да мислим да је дошло до освежења и да ће кошарка на нашим просторима бити све боља”, навео је Кокошков.

Он је истакао да је Никола Јокић у најбољих пет играча на свету.

“То је један импресиван напредак и он је себе апсолутно уврстио у најбољег играча на свету што је заиста импозантно и желим му сву срећу јер је заиста по свим критеријумима један од најбољих који играју ту игру и то само по себи све говори. Богдан Богдановић и Немања Бјелица су врло, врло стандардни, и у правим годинама да буду у НБА. Предвиђам им и желим добре сезоне. Милош Теодосић није био дуго у НБА, али да је дошао раније сигурно би остао, а свакако је за то време оставио траг и реакције су биле јако позитивне”, додао је Кокошков.

Како је навео, југословенска школа кошарке је давно успостављена.

“Иако су је дуго негирали, она постоји и високо је цењена, а АБА лига је преузела ту стару Југословенску лигу, талентоване играче и добре турнире што је и логично да онда и привуче НБА скауте. То једна лига која се прати и невероватан број талентованих играча се ту такмичи, а много њих је касније дошло у НБА. Тако да са аспекта неког ко је део НБА заиста им желимо сву срећу, јер производи играче који касније долазе код нас”, каже Кокошков.

Према његовим речима, НБА је организационо и финансијски 20 година испред европске кошарке.

“Све је нажалост усмерено ка том правцу, тако да мислим да они поседују једну велику армију играча која се оспособи за игру много раније него овде. Имају најбољи систем и продукцију младих играча, у смислу да велики број младих људи игра кошарку и у средњој школи и на колеџ нивоу, тако да уз ту продукцију и маркетинг, а поврх свега финансијску моћ коју НБА има, тај посао иде само напред. Са тог аспекта кажем да су у великој предности. Јер, имамо ми талентоване играче и феноменалне тренере, али они су финансијски, организационо и маркетиншки 20 година испред нас. Али све се мења и све се креће, тржиште се мења тако да ја верујем у европску кошарку”, додаје Кокошков.

Како је истакао, сукоб ФИБА и Евролиге утиче на квалитет кошарке.

“Нажалост то је конфликт који постоји, а што је он већи то је боље за НБА, јер имају додатну производњу играча, тако да са нашег аспекта, када говорим испред НБА, то нас апсолутно не додирује јер знамо да ће млади играчи играти, бавити се кошарком, али долазити на крају у НБА. Е сад то је далеко од доброг за нашу европску кошарку, али не видим решење у скорије време, а у међувремену ми као српски тренери не треба да се бавимо глобалном политиком. Треба имати иницијативу, али се пре свега бавити текућим стварима и радити на играчима. Оно што знам је да се тај проблем још дуго неће решити”, навео је Кокошков.

Он додаје и да прати европску кошарку кад год има слободно време.

“Нажалост централизација светске кошарке је таква да се све усмерава ка НБА. НБА је центар кошарке и финансијске моћи, али и маркетиншке моћи и просто све гравитира као НБА. Тамо сам већ 19 година, сада ће ускоро 20, али никада не реци никад, јер знам да постоји добрих организација када је у питању европска кошарка. Има добрих тимова и ја сам као професионалац апсолутно отворен за такву могућност. Волео бих на крају крајева, живот је нека сублимација многих искустава и волео бих да имам и то искуство, јер сам ја из Србије отишао директно у НБА и прескочио тај корак европског тржишта, Евролиге и европских такмичења, сем наравно такмичења са националним тимом”, каже Кокошков.

Помоћни тренер Кингса је одговорио и на питање да ли жели да једног дана постане селектор Србије.

“Српска репрезентација има, не доброг, него феноменалног тренера и човека Александра Ђорђевића, заиста сви треба да будемо пресрећни што је он одлучио да се бави тиме и да има енергију, ентузијазам и амбицију да буде селектор. Ја му желим да докле год та жеља постоји код њега буде на том месту. Резултати су врло конкретни и врло опипљиви, погледајте само шта су урадили последње четири године. Моја жеља за радом са националним тимом наравно да постоји, али то није жеља у краткорочном плану и боже здравља нека Сале буде селектор још много, много година”, навео је Кокошков.

Он је селекцији Србије на Светском првенству у Кини пожелео све најбоље.

“Желим да сви буду здрави, да се одазову позиву селектора. Да направе добру атмосферу и да корак по корак може далеко да се догура. Не треба се бавити спекулацијама, једноставно корак по корак од првог окупљања до прве контролне утакмице, одласка на турнир. Једноставно стабилним и крупним корацима ићи напред и мислим да ће бити једно добро лето за српску репрезентацију”, рекао је Кокошков.

Потом је говорио и о томе да је постао први Европљанин који је добио посао главног тренера у НБА лиги.

“Често се шалим и кажем да је то одлична ставка за моја будућа покољења, децу и унуке да када ме буду оспоравали и рекли: “Ћути деда, шта си ти у животу радио?!”, да им кажем “сине, ја сам био први европски тренер у НБА”. Леп је осећај када на најбољи начин представљаш своју земљу, тренерски еснаф је овде најбољи, а ја се трудим да најбоље представим себе и целокупну српску кошарку, јер је она мој основ, па да моја породица, а и српска кошаркашка сцена могу да буду поносни на мене”, рекао је Кокошков.

После епизоде у Финиксу, каријеру ће наставити у стручном штабу Сакрамента.

“Кингси су јако талентован и перспективан тим, одушевљен сам њиховом организацијом. Моја приватна одлука је, после свега из претходне сезоне, била да просто желим да радим. Сувише сам млад, можда не млад годинама, али треба да останем везан за лигу, за такмичење и утакмице. Тако да је моја одлука била да се не одмарам већ да радим. Претходна година у Финиксу је била једно сјајно искуство. Неке ствари у животу кликну, а неке не, и ту нема простора за неки горак осећај. На све гледам као на добро искуство и настављам даље. Кингси су нова страница, имају потенцијал, имају таленат и очекивања су да направе тај следећи корак и буду претенденти за плеј-оф и да иду даље. Заиста мислим да је ово за мене била права одлука, осим у професионалном смислу, близу је Финикс где живим тренутно и где је моја породица. Верујем да ћу и ја свој таленат и потенцијал развијати уз тренера Лука Волтона. Њега не познајем тако добро, али се познајемо као колеге са терена и у раду један против другога, тако да мислим да је највећи комплимент који могу да добијем, да ти колега са којим сам се до јуче борио и био “непријатељ”, понуди посао и позицију његовог асистента и некога коме верује”, истакао је Кокошков.

Како је истакао, у одрастању су му идоли били Дражен Петровић и Саша Ђорђевић.

“У времену када сам ја стасавао као играч они су најбољи играчи који су икада играли. Саша најбољи плеј, и Дражен који није довољно дуго играо да би себе успоставио као најбољи европски играч који је икада играо, али по мом скромном мишљењу то и јесте”, закључио је Кокошков.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар