Спуштена завеса на сезону - титула за Асвел!

Обрадовић стао у мајсторици: Асвел с ТИТУЛОМ у Евролиги! Екипа српског стручњака није успела да направи велики преокрет у француском финалу. Демаркус Нелсон "вукао" саиграче ка трофеју.

Кошарка 26.06.2019 | 09:03
Спуштена завеса на сезону - титула за Асвел!
Асвел се враћа у Евролигу после десет година и то као шампион Француске,.

Амбициозни клуб, на чијем је челу славни Тони Паркер, освојио је прву клупску титулу од 2016, победивши у "мајсторици" финала плеј-офа екипу српског стручњака Саше Обрадовића.

Асвел - Монако 66:55 (19:17, 8:18, 24:6, 14:12) 

Неколико дана након што је нови шампион Француске озваничио сарадњу са фудбалским клубом Лион (који је платио 3,4 милиона евра за 25 одсто акција), у Вилербан стиже титула, као најава повратка најбоље европске кошарке у предграђе Лиона.

Са друге стране, Обрадовић је преузео екипу крајем фебруара, довео је до другог места табеле уочи плеј-офа, а онда је у доигравању без пораза елиминисао Лимож (2:0) и Дижон (3:0). 

У серији за титулу, Монако је спречио Асвел да искористи прве две "меч лопте", али не и трећу, пре свега због одличне треће четвртине домаћина "мајсторице". 

Најефикаснији играч Асвела био је некадашњи плејмејкер Црвене звезде мтс Демаркус Нелсон,са 18 поена (2/3 за три), а двоцифрени су у нападу били и његови саиграчи Шарл Кауди (15п), Едријан Пејн (11п), Дејвид Лајти (10), Мантас Калнијетис (10)....

Са друге стране, у Монаку је најзапаженији био некадашњи плејмејкер Будућности Ди Бост (19 поена), али ни он, ни Лазерик Џоунс (15п) и Пол Лакомб (14) нису успели да "догурају" тим из кнежевине до великог преокрета у финалу.

У складу са данашњом (уторак) најавом из Барселоне, Монако ће следеће сезоне играти у Еврокупу, као и ове године.

Интересантно је да су оба учесника француског финала у тек завршеној сезони остварили доминантне победе у "Пиониру", Асвел против Партизана, а Монако против Црвене звезде.

Веома тврду утакмицу имали смо прилику да гледамо на затварању сезоне у земљи Галских петлова. Рекло би се очекивано, јер улог био велики. У паклу „Астробала“, где је слично као и у београдском „Пиониру“ у овој завршници шампионата било доста проблема са врућином, Асвел се боље снашао и на плећа бацио екипу Монака, 66:55.

Прва четвртина донела нам је стандардно опипавање снага. Оба ривала су умеч ушла веома пажљиво, а прву осетнију предност стекао је Асвел када је средином деонице отишао на плус седам. Није та разлика дуго потрајала, пошто је састав Саше Обрадовића успео да се тргне и да до краја деонице сведе на прихватљивих 19:17 за тим из Лиона.

У другом периоду игре је иницијативу преузео Монако. Одмах на старту су Кнежеви повели и до краја полувремена отишли чак и на прилично респектабилних плус девет. Џозеф и Џоунс су у овој четвртини вукли напред екипу Монака.

Није много требало екипи Асвела да преузме кормило на почетку другог полувремена. Тројкама Слотера и Каудија, као и уз важне поене Калниетиса и Билана, састав Звездана Митровића повео је и наставио да увећава предност. Монако једноставно није успевао да нађе одговор на веома добру игру Асвела у одбрани, па су Кнежеви деоницу завршили са само 6 поена на свом конту. Довољно је рећи да је екипа из Лиона у једном тренутку водила са максималних 13 поена разлике.

Тргао се делимично Монако у последњој деоници и преко Лакомба у једном тренутку пришао на шест поена заостатка. Може се рећи да је судбину Кнежева на крају запечатио Лајти, који је искористио катастрофалну серију тима са Азурне обале, убацио пет поена и послао састав из Лиона на двоцифрену разлику на само два минута пред крај. До краја, Монако није успео да сустигне вечерашњег домаћина, па је велико славље у „Астробалу“ могло да почне.

Најефикаснији у редовима Асвела били су Ејџеј Слотер и Миро Билан са 11 поена и они су били једини двоцифрени у својој екипи. На супротној страни, Ди Бост и Лазерик Џоунс су убацили по 13 поена.

У Лиону свакако очекују занимљиво лето. Кошаркашки клуб се повезао са фудбалским, а већ су примећени и први кораци у овој сарадњи, пошто су из Олимпика већ доделили одређену суму новца Асвелу. На челу клуба тренутно седи Тони Паркер, најављена су бројна појачања, а као једно од занимљивијих имена истакао се Едвин Џексон. Свакако да је ово све лепа увертира за наредну сезону у Евролиги.

ФРАНЦУСКА 1 - ПЛЕЈ-ОФ, ФИНАЛЕ

Уторак

Асвел Лион - Моанко 66:55
/Слотер, Билан 11 - Бост, Џоунс Л. 13/

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар