Посланици би у салу, али не смију

"Занимљиво је да се блокада рада заједничких институција одвија преко парламента а не Предсједништва", рекао је Босић и подсјетио да је коалиција направљена и да представници те три странке сједе у фотељама оба дома ПС БиХ.

Босна и Херцеговина 24.06.2019 | 17:33
Посланици би у салу, али не смију
Делегат у Дому народа ПС БиХ Младен Босић каже да се блокада парламента наставља и да су за то најодговорнији лидери три странке - СНСД-а, СДА и ХДЗ-а Милорад Додик, Драган Човић и Бакир Изетбеговић.

"Занимљиво је да се блокада рада заједничких институција одвија преко парламента, а не преко Предсједништва", рекао је Босић и подсјетио да је коалиција направљена и да представници те три странке сједе у фотељама оба дома ПС БиХ.

Према његовим ријечима, посланици парламента поменуте три странке су таоци својих лидера.

"Имам осјећај да посланици нису за блокаду, него су приморани од својих лидера", казао је Босић, наводећи да је "закован" рад ПС БиХ, а да би посланици, очито, под притиском јавности радо ушли у сале, али их у томе спречавају одлуке њихових лидера.

Говорећи о избору делегата у ПС СЕ, Босић, који је у прошлом мандату био члан делегације и био потпредсједник ПССЕ, каже да се овим шаље слика да БиХ не може функционисати.

"Колегиј оба дома Парламента БиХ треба да усагласи парламентарну делегацију за ПС СЕ коју треба да потврде оба дома", казао је Босић и додао да тиме БиХ, која има малу делегацију од пет делегата, испада из нечег што се зове европска дипломатија и то, свакако, није добро.

"СНСД не одустаје од блокаде функционисања Парламента, тражећи да се формира Савјет министара министара. Данас је почело засједање у Стразбуру које траје пет дана. И да се делегација изгласа - она би била неважећа док је не потврди Представнички дом. Ово љетно вријеме је изгубљено што се тога тиче", рекао је за Н1 Младен Босић.

Према његовим ријечима, поново је у БиХ на дјелу пребацивање кривице с једног на другог, што већ дуже вријеме раде лидери СНСД-а, ХДЗ-а и СДА, који коче те процесе и вуку све у блато.

Неодржавање данашње сједнице Дома народа Парламента БиХ за Босића је очекивана ситуација и највећу одговорност носе управо лидери који су направили коалицију на нивоу БиХ.

"Овако нешто не може још дуго трајати и сигурно ће се нешто мијењати", казао је Босић.

Одговарајући на питање да ли СДС намјерава да ради нешто у том правцу, Босић је рекао да ће то зависити од тога ко ће бити на челу странке и у ком правцу ће се странка кретати након изборне скупштине, која ће бити одржана у недјељу.

"Објективно, ово је тешко одржива ситуација на дужи рок када је у питању функционисање Савјета министара и Парламентарне скупштине БиХ."

Босић је још једном упозорио на опасност нефункционисања заједничких институција у БиХ, наводећи да се тиме даје право заговорницима да БиХ не може функционисати, што може имати за посљедицу распакивање Дејтонског споразума.

"Ја сам против тога и мишљења сам да би свако распакивање Дејтонског споразума донијело посљедице за све", казао је Босић, наводећи да се због неодговорне политике шаље порука да БиХ не може да функционише.

Он је поновио да је о томе слушао и на недавном неформалном састанку са посланицима Бундестага.

Босић је и овом приликом рекао да је против аутократских режима, који функционишу и код нас, али и у неким другим земљама...

"Није доборо да се у рукама једног човјека налазе све институције", казао је Босић, наглашавајући да институције треба да функционишу, а не да буду подређене појединцима.

"Свједоци смо да се праве аутократски системи, али то није добро и ја сам против тога", казао је Босић.

БН ТВ

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Аутократија а не демократија

24.06.2019 16:11

На дјелу, градјани су таоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОЈА

24.06.2019 16:49

Правда за Давида!✊✊✊

Name

Ре

24.06.2019 19:13

Нису таоци него логораши. Само сада сваки газда држи своје у логору.

Name

тројица велицанствених

24.06.2019 19:51

Ста це нам парламент поред нас овако надарених

Name

Горан

24.06.2019 19:54

бих је пропала, тамница српског народа

Name

Боки

25.06.2019 04:40

Да таоци оних који су изборе изгубили али све зиво цине да остану у фотељама и министарствима.

Name

Ре Боки

25.06.2019 06:46

Како они који су изгубили могу да буду кривци или заслузни за било ста када су у мањини?

Name

Ре Горан

25.06.2019 06:52

Ако ти се не свидја иди гдје це ти бити боље,не говори у име свих Срба,таквим србовањем цемо изгубити и ово сто имамо.Све несто нам други криви а идемо трбухом за крухом управо онима које кривимо за насу пропаст.

Name

Једино побједници

25.06.2019 07:40

Побједници крадје, два пута сигурно.

Name

Глобал зитизен

24.06.2019 16:37

Кад ли це Америма и западу додијати ова гњаваза .Ова наса боранија заборавила како је настао овај устав. Да небуде онда проста вецина , ко додје гласа кога нема без њега се мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

24.06.2019 17:53

Ово све је њихов сценарио, наши само глуме у тој представи...проблем је што нам је карта наметнута и прескупа!

Name

Хоцемо у ЕУ

24.06.2019 17:02

За Вукоту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Капетан

24.06.2019 17:19

Ријетко учтив и образован политичар. Далеко испред свог времена и поднебља, нажалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ветеран

24.06.2019 17:39

БАС ТАКО, ПОКУСАВА НАМЕТНУТИ НОВИ СМЈЕР, АЛИ СТАРИ ЛИСЦИ НЕДАЈУ....

Name

Миле

24.06.2019 18:14

Ако си ти против аутократизма, онда је то добро!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бруно

24.06.2019 18:17

Правда за Бруну!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈБГ

24.06.2019 21:37

У нечему је Босић у праву - ми смо сви таоци једне групице лидера, јер представници у силним парламентима ентитета, државе и кантона уопште не мисле својом главом, већ су то зомбији који раде како им газда (предсједник странке) каже. 'Ебем такву демократију! То је тиранија тројице! Зато нека вас не чуди ако на крају у овој држави остану само директни потомци те тројице, и онда ће Тарабићи бити у праву не само за Србе и Србију, већ и за БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

24.06.2019 22:31

Правда за Дзенана

Name

АЈ ЦИАО

24.06.2019 23:33

МА ИСТИ СТЕ ВИ СВИ, САМО НЕК ВИ И ВАСА ДЈЕЦА ИМАТЕ СВИ ДРУГИ ВАС НЕ ДОТИЦУ, ОДВРАТНО И ЈАДНО АЛИ МОЛИМ БОГА ДА ВАМ БУДЕ ПО ЗАСЛУЗИ, НИСТА ВИСЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

25.06.2019 07:00

Боки, опозиција није изгубила изборе него су им избори покрадени. Ови се зато грчевито боре да заузму фотеље да неби опозиција формирала власт без снсд. Медјународна заједница је прихватила крадју па нека им сада решава проблем, они су их и довели на власт. Два посланика ==продаја јасеновацке грађе =премијерско мјесто, е то је продаја јас. грађе, а не предаја. Предаја нема накнаде, а продаја има накнаду - рушење РС константно по договору. Ко то досад није схватио ја га искрено залим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рум плоцица

25.06.2019 09:33

А је ли то наса опозиција мутава, па не зна да одговори на крадју? Како би ти реаговао да знас да ти је неко несто украо?

Name

Скупстина Р.С

25.06.2019 17:23

Ова Радуловицка посланица СНСДа јес глупа...а и није..добро се она обогатила као директорица бањалуцких вртица...прица глупости...гдје год додје пије ракију ал сто се казе из витрине..она сто се не плаца..само дјабалеска..црногорка..болесница...накарадна наставница...фуј....

ОДГОВОРИТЕ