Ови савјети вам спашавају живот

Највећа опасност од муње вреба код боравка на отвореном, нарочито ако је то на рубовима шума, у води или мору или у камповима.

Здравље 22.06.2019 | 20:00
Ови савјети вам спашавају живот
Умјерено до претежно облачно вријеме праћено пљусковима и грмљавином карактерисаће наредне дане у БиХ. 

Стручњаци савјетују да током великог грмљавинског невремена требате да обратите пажњу на сљедеће:

Кућа, аутомобил, воз и авион дјелују као Фарадајев кавез и пружају прилично сигурну заштиту. Ипак, у кући, ако није заштићена громобраном, треба рачунати на опасност проласка напона кроз водоводне цијеви, електричне инсталације, систем централног гријања и комуникацијске каблове.

Код грмљавинског невремена не треба додиривати такве инсталације, препоручује се извући електричне уређаје из утичница, одспојити радијске и телевизијске антене, рачунар такође искључити из мреже. 

За вријеме олује треба избјегавати туширање, купање у кади и телефонирање уређајима с фиксним прикључком.

Свакако највећа опасност вреба код боравка на отвореном, нарочито ако је то на рубовима шума, у води или мору или у камповима.

Ово су савјети:

Сиђи с бицикла, изађи из воде/мора и потражи заштиту у чврстом објекту. Ако те грмљавинско невријеме ухвати у чамцу, што прије потражи копно, изађи из чамца и удаљи се око 30 метара од обале.

Ако си на отвореном, немој стајати, али ни не лећи. Не користи кишобран. Најбољи положај је чучањ, увучене главе, руке притиснути на прса, стопала затворити, не додиривати кољенима тло. Ако су се дјеца кретала у групи, свако треба засебно чучнути и не додиривати другу особу или животињу.

Немојте стајати испод осамљеног стабла. У шуми је најсигурнија позиција између два стабла. Оптималан је размак од десет метара до најближег стабла. Сигурност пружа и положај испод далековода, најбоље у средини између два стуба.

На брежуљцима, покрај живице, уз руб шуме, крај ријека, језера, и водених токова се немој задржавати!

За вријеме олује не додируј металне предмете. У противном, могуће је доживјети удар због електромагнетске индукције, чак и кад муња удари и неколико стотина метара даље. Избјегавај металне и електричне ограде, мокре конопце за пењање, жељезне степенице.

Боравак у шатору је за вријеме олује једнако опасан као и боравак на отвореном. Кампер и караван с металном конструкцијом су Фарадејев кавез и стога сигурни. У затвореном аутомобилу с металном каросеријом си сигуран. Међутим, не би требало паркирати испод мостова.

(Крени здраво)

Коментари / 0

Оставите коментар