Сари представљен у Јувентусу и није штедио ријечи...

О Роналду, оделу и кравати, издаји, грешкама, систему, појачањима… Представљен нови стратег Старе даме. . .

Фудбал 20.06.2019 | 17:36
Сари представљен у Јувентусу и није штедио ријечи...
Појавио се Маурицио Сари пред италијанским новинарима и одмах дао до знања да је расположен за причу:

"Срећан сам што сам овде, јасно. Расположен сам за сва ваша питања. Даћу вам све информације које могу", рекао је Сари који је са Јувентусом потписао уговор на три године.

И - питања су могла да крену. И било их је баш много.

Наравно, пре свега је све интересовало како је Сари као човек коме је Наполи у крви дошао у Јувентус.

"Морате да имате јасне идеје на вашем путу. Навијао сам за Наполи јер сам рођен у Напуљу. Имао сам идеју да можемо да будемо компетитивни на националном нивоу. Дао сам све од себе. У последњих неколико месеци у Наполију сам имао сумње између моје посвећености клубу и навијачима и професионалног осећаја да авантура мора бити готова. Током мојих размишљања Карло Анћелоти се појавио и то је вероватно била моја грешка. Добио сам понуде, желео сам да одем преко границе и нисам желео директно да пређем у неки други италијански клуб. Премијер лига је била сјајно искуство, али сам у другом делу сезоне осетио професионалну и личну жељу да се вратим у Италију", рекао је Сари.

Сада ће опет радити на Апенинима и то у најмоћнијем клубу.

"Јувентус ми је дао ту могућност и ово је крунисање каријере која је 80 посто била екстремно тешка. Осећам да морам све да респектујем и да дам све од себе".

Како су текли преговори?

"Када ме је Јувентус контактирао, осећај је био снажан. Никада нисам видео да је неки клуб толико посвећен томе да доведе тренера у последњих 30 година и то ме је убедило. Никада нисам видео толико директора, толико посвећених да доведу једног тренера. Били су уједињени и убеђени у свој избор".

Сари је имао шансу да води Челси у Премијер лиги, што је свакако велика школа.

"Имали смо дугачак пут испред нас. Када сам ишао по енглеским стадионима схватио сам колико наши италијански нису адекватни. Била је то културална промена. У смислу организације и тактички ми смо испред Енглеске. Узбуђен сам због ове сезоне Серије А због повратка Антонија Контеа, Марка Ђампаола у Милан".

И Масимилијано Алегри је добио отказ јер није успео да одведе Јувентус до титуле у Лиги шампиона. Сари ће морати до тог трофеја да би прескочио претходника.

"Јувентус ће ићи да освоји Лигу шампиона, али морамо да будемо свесни да ће осам или девет тимова бити у таквој ситуацији. Осећам већу одговорност да освојим титулу у Италији. Европа је сан".

У каквом ће систему играти Јувентус?

"Морамо прво да видимо на које играче можемо да рачунамо, да разговарам са играчима и видим у ком систему ћемо играти. Претходних година сам имао 4-3-3, али тај систем у Челсију је био доста другачији у односу на онај у Наполију. Играо сам пре тога и 4-3-1-2 пре него што сам почео 4-3-3, тако да ћемо видети".

Имаће прилику Маурицио Сари да тренира једног од најбољих фудбалера у историји, Кристијана Роналда.

"Тренирао сам много добрих играча, али са Роналдом се и ја померам ниво изнад. Он је на врху света. Он има сваки рекорд у свету фудбала и помоћи ћу му да постави нове знајући да сам учествовао у томе".

Шта каже на то што га из Наполија зову издајицом?

"Добио сам поруке од играча које су биле у веома другачијем тону. Некада играчи јавно кажу нешто да би се уклопили у окружење. Био сам три године у Наполију, направио сам избор због поштовања према клубу да одем у иностранство. Имао сам потом жељу да се вратим у Италију, добио сам понуду Јувентуса и то је то. Поштујем све у мом животу и дајем 110% за сваки клуб. Тако ће бити и у овом клубу. Моји избори су били врло логични, нема потребе писати роман о томе".

Шта нови тренер мисли о скептицизму?

"Стигао сам обавијен скептицизмом, али тако је увек са мном. Имао сам то и у Емполију, Наполију, Челсију. То се решава тако што побеђујеш и то убедљиво".

Хоћемо ли гледати Сарија у оделу са краватом?

"Причаћу са клубом. Носићу наравно униформисану одећу. Важно је у мојим годинама да ме не пошаљу тамо голог".

Какав дочек очекује у Напуљу?

"Ако будем испраћен аплаузима биће то доказ љубави. Ако ми буду звиждали, биће то доказ љубави. Моја осећања према људима тамо се неће променити".

А знао је Сари и да критикује Јувентус.

"Радио сам све што сам могао. Била је то моја морална дужност јер сам представљао људе који нису освојили титулу 30 година. Морао сам да извучем 110% од играча и навијача. Рођен сам тамо, навијао сам за Наполи, морао сам да урадим све да се борим са мачем у руци за те боје".

Причао је Сари мало и о играчима које има на располагању.

"Роналдо је талентован, као и Дибала, Даглас Коста је потенцијално топ-играч који није до сада показао то. Морамо да градимо тим око њих. Нисам поменуо Игуаина, Манџукића, немам листу целог тима. Никога не искључујем, само дајем примере".

Навијаче свакако интересују трансфери.

"Разговараћу са директорима. Било би нефер да ја дајем идеје људима који знају ове играче боље од мене. Када будем имао јасну идеју и о систему и играчима, причаћу о трансферима. Паратићи је ту, у добрим смо рукама".

Хоће ли Јуве променити филозофију?

"Дошао сам овде јуче, за то је Сер Алекс Фергусону било потребно 20 година".

Директор Јувентуса Фабио Паратићи био је кратак.

"Преговори са Челсијем нису трајали више од месец дана. Имали смо јасне идеје од старта, али морате да покажете поштовање према тренеру који има уговор. Захваљујем се Челсију на доступности и Марини Гравноскаји која је показала да је један од најбољих директора у свету фудбала", рекао је Паратићи и додао:

"Направили смо избор јер смо осетили да је хемија између клуба, тренера, играча и навијача почека да слаби. Наш избор да променимо Алегрија није био због резултата нити стила фудбала".

Доста се у медијима прича о могућем доласку Пола Погбе и Адријена Рабиоа.

"Погба је играч Манчестер Јунајтеда. Био је овде много година, одрастао је овде и волим га, али он је играч Манчестера. Много клубова жели Рабиоа. У причи смо, не само са њим, него имамо и друге мете на уму. Разговараћемо и са Маурицијом и пробати да нађемо најбоље мете за тим".

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар