Звездино љето за прављење евролигашког тима...

После кратке прославе титуле, црвено-бели окрећу се формирању екипе са којом ће се вратити у најјаче такмичење.

Кошарка 19.06.2019 | 22:17
Звездино љето за прављење евролигашког тима...
Црвена звезда мтс освојила је пету "везану" титулу првака Србије и исте вечери током прославе на Малом Калемегдану увела Билија Берона у клупску зграду и дала му оловку да потпише нови уговор.

На тај начин, МВП финала АБА лиге и кошаркашке Суперлиге дефинитивно је најавио свој останак у црвено-белом и у следећој сезони, у којој ће дебитовати у Евролиги, после пет година наступа на Старом континенту.

Осим уговора и великих симпатија навијача, Американац је сезоном каријере "зарадио" и статус који му је "зацементирао" место у екипи Милана Томића и од лета. Уз њега, очекивано је и да језгро домаћих играча такође буде у конкуренцији за сигурно дугу и напорну 2019/20, јер су међу црвено-белима са српским пасошем овог лета слободни само капитен Бранко Лазић и Марко Кешељ.

Формирање новог Звездиног тима брзо ће доћи на ред, као и дефинитивне информације о статусу странаца Стратоса Перпероглуа (34) и Мохамеда Фајеа (33), ветерана који су дали огроман допринос да сезона буде трофејна. Пожртвованом игром против Партизана, Сенегалац је показао да му физичка спрема и скочност још нису проблем упркос крштеници, док је Грк попут Џоа Регленда и Маика Цирбеса пропустио читаву Суперлигу, због тешке повреде листа у финишу серије против Будућности, у којој је био један од најбољих.

За разлику од Немца, који је после АБА лиге отишао у Кину, и Американца, који није дочекао крај сезоне уз тим, Перпероглу је и у понедељак био у "Пиониру", крај клупе, као и претходно кроз читаву Суперлигу и плеј-оф. Да ли је то наговештај његовог останка?

У причама о реконструкцији шампионског тима најчешће помињана Звездина "мета" је Огњен Кузмић, бивши центар црвено-белих који је претходне две сезоне у Реалу био на маргини због тешких повреда. Његов долазак и партнерство са Оџом сигурно би драстично ојачало Томићев тим на позицији "пет", где је у последњој утакмици против Партизана принудно играо и Дејан Давидовац.

И та околност, односно селидба Звездиног "универзалца" у рекет наговестила је да Душан Ристићипак следеће сезоне неће бити у плановима свог матичног клуба. На то место могао би да се врати Никола Јовановић, који је протеклу сезону провео на позајмици у Тренту, а најбољи меч за Италијане одиграо је против Партизана у "Пиониру", када је убацио 20 поена уз шест скокова.

Такође, црвено-бели ући ће тражити и организатора игре јер су сезону завршили са само једном "природном" јединицом - Филипом Човићем, који је почетком АБА плеј-офа ускочио на место повређеног Џоа Регленда и одрадио велики посао. Број утакмица и евролигашки ниво ставиће приоритет и овој претрази тржишта, на којем ће слободни бити и српски "плејеви", Стефан Јовић и Стефан Марковић.

Наредне недеље биће важне за Звезду и да ће одговоре на питање с каквим саставом ће шампион Србије и АБА лиге да се врати у Евролигу после сезоне одсуства.

Под уговорима за следећу сезону су Били Берон, Дејан Давидовац, Огњен Добрић, Бориша Симанић, Мајкл Оџо, Немања Ненадић, Алекса Раданов, Душан Ристић и Никола Јовановић, који је у такмичарској 2018/19 био позајмљен Тренту.

Уз неозваничену информацију о дужини уговора Филипа Човића, познато је да су закључно са последњом утакмицом финала Суперлиге слободни постали Бранко Лазић, Џо Регленд, Стратос Перпероглу, Мохамед Фаје, Кејси Риверс, као и Марко Кешељ.

Статус Милана Томића не би требало доводити у питање и ако узмемо у обзир успешну годину и његовог уговор, који је прошлог лета потписан до 2021. године.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар