Лајовић: Српски тенис је поново у налету!

Дуци: Ко је најбољи тенисер? Неко из Војводине! Душан Лајовић говорио о повреди лакта, оствареном у првој половини сезоне, финалном турниру Дејвис купа, али и одговорио на питање "новинара" Филипа Крајиновића

Тенис 13.06.2019 | 15:13
Лајовић: Српски тенис је поново у налету!
Душан Лајовић после наступа на Ролан Гаросу напредовао је за четири места и тренутно је 31. играч света. Сезону на шљаци завршио је са великим успехом - играо је у Монте Карлу финале мастерса, први пут у каријери, у којем га је савладао Фабио Фоњини, а у Паризу га је у трећем колу зауставио Александер Зверев.

"Остварили смо историјски успех на Ролан Гаросу - Србија је имала четири играча у трећем колу", испричао је Лајовић новинарима на Академији Типсаревић у Београду, где је боравио у друштву Ласла Ђереа и Филипа Крајиновића.

"И Филип и Лаци и ја смо имали шансу да изборимо другу недељу турнира, али нажалост нисмо је искористили, играли смо против бољих противника. Ја сам против Зверева играо врло сличан меч као прошле године, у пет сетова и имао шансе као и онда. Имао сам тај први сет који сам морао да добијем, водио сам 4:1, 40:0, без обзира што сам до тог резултата дошао лошом игром, а он још лошијом, буквално сам му вратио назад пет гемова. Да сам добио тај први сет, верујем да би се меч другачије развио. У трећем и четвртом сету његова игра је падала, а у петом је опет заиграо боље. Одиграо је неколико добрих поена, направио брејк, а после сам се ја мало погубио, нисам имао решење за неке поене, а пети играч света такве прилике не испушта", детаљно је анализирао пораз од младог Немца.

Лајовић је без скромности рекао да је одиграо добар Ролан Гарос, али не само тај турнир.

"Од Монте Карла везао неколико турнира са резултатима које нисам очекивао, мислио сам да ћу боље проћи, тако да је добро да сам се вратио на тај пут да добијем пет мечева у низу".

Српски тенисер урадио је то упркос здравственом проблему који га мучи већ месецима.

"Од августа прошле године ме мучи лакат, док ме је раме мучило до децембра прошле године уназад две године, тако да је већ две и по године играм под лековима. То је оно што покушавам да решим, константно сам на лековима што је катастрофа за стомак", открио је Лајовић проблем са којим се бори већ дуже време и за који нема право решење.

"Био сам у Немачкој у рехабилитационом центру, радио четири-пет дана третмане. Мало је боље, али није отклоњен проблем. И даље тражим решење. Имам проблем јер је дијагноза била да је оштећен један нерв, онда је мишић на леђима скоро атрофирао, па ми је раме отишло напред. Десило се укљештење у рамену, па је кренуо и бол у лакту јер су ти мишићи преузели улогу и компензовали положај целе руке. Тренутно са тим и даље кубурим", искрено је испричао Лајовић.

Он је додао да може да игра само под лековима, што није идеално, али је додао да је тако боље него да не игра. Рекао је и да му ни одмор није помогао, а чак ни хирурушки захват не би био добра опција.

"Операција није решења у мом случају, бар тако кажу доктори, јер не знају да ли би помогла. Мислим да је то последња опција и ја сам генерално против тога. Не верујем да је у овом тренутку најбоље решење. Сада, у овој ситуацији, играм под лековима, али када тренирам покушавам да их избацим. На тренинзима не могу да сервирам због тога... Али све је ово саставни део спорта. И нема играча у топ сто који нема неки проблем", контатовао је српски тенисер и напоменуо да се нада да ће наћи неко решење у наредном периоду и да ће избацити лекове.

"НОВИНАР" КРАЈИНОВИЋ

Душану Лајовићу је у стилу прекаљеног новинара поставио питање и и Филип Крајиновић.

"Када си правио цлиљеве за ову годину, да ли си сањао да ћеш играти финале мастерса. Да ли си задовољан и срећан свим што си до сада направио и дали себе видиш у Топ 20 до краја године. Али буди искрен"!

"А за које новине?", питао је Лајовић, на шта је Крајиновић спремно одговори: "За ФК Новине!".

Лајовић је озбиљно прихватио изазов и искрено одговорио.

"Нисам уопште размишљао о финалу мастерса на почетку године, нити ми је то био план И циљ, али верујем да је исто и када би тебе сада питали када си ишао у Будимпешту да ли си очекивао финале или Ласло да ли је планирао да освоји Рио. У Монте Карло сам дошао болестан, под антибиотицима, циљ ми је био да заиграм. Тражио сам што касније да почнем да играм на турниру, јер нисам био сигуран да ћу играти. А десило се да то буде најбоља недеља у мојој каријери. Тако да поред ових Топ 3 играча не верујем да још много играча може да планира. Свако жели да дође до краја, свако себе замишља како на крају држи пехар, а онда се ствари искомпликују. Овог пута ми је то неочекивање донело најбољи резултат. Задовољан сам досадашњим делом сезоне, јер су ми се десиле најбоље ствари у каријери, али сам онда осетио да је то јако тешко поновити сваке недеље и да не можеш да очекујеш да сваки меч победиш. Немам много поена да браним до краја сезоне тако да желим да завршим у Топ 20. Иде период који ми одговара, где сам у прошлости освајао доста поена, надам се добром периоду и после Вимблдона и до краја године. Јесте ли задовољни одговором", уз осмех је питао Лајовић, а Крајиновић је уз одобравање климнуо главом.

Лајовић је упитан и о националном тиму, односно наступу на завршном турниру Дејвиса купа у Мадриду у новембру, који ће се први пут играти по новом систему. Србија ће играти у групи са Јапаном и Француском.

"Када смо пре пет месеци гледали тај жреб за Дејвис куп, ми смо деловали као тотални аутсајдери без Новака. Са Новаком смо фаворити. Из нашег угла је деловало као јако тешка група, али када сада погледамо групу и статистику наших играча, ја сам играо против Тара у Индијан Велсу, против Нишикорија у Мајамију, а Ласло у Паризу против њега пет сетова. Значи, постоји шанса њих да добијемо. То нам је први меч. Онда играмо против Француза који су једна од најјачих нација у тенису и поготово у Дејвис купу, јер имају пуно играча које могу да мешају, али ми по изгледу имамо јако квалитетан тим, три играча у 50, Новак ако нам се придружи, то је онда тим који делује врло озбиљно и један је од фаворита да прође групу. Без њега је мало другачија ситуација", истакао је Дуци.

Он је рекао да ће резултат зависити и од тога колико играча ће бити и физички и ментално спремно јер је крај сезоне.

"Мислим да можемо после краја сезоне да испланирамо недељу дана да се припремимо за Мадрид. Датум није идеалан, али ово је прва година и баш због тога мислим да можемо да урадимо нешто. Зависи од тога кога ће селектор изабрати, али има широк избор играча и неће му бити лако да састави најбољи тим. Имамо младе играче који су се добро снашли ове сезоне, тако да се искрено радујем том турниру и мислим да ће бити лепо искуство. Са друге стране, Мадрид је у Европи, има доста наших људи тамо. Имаћемо солидну подршку. Једино што је отежавајућа околност је што је турнир на крају сезоне, али то није само за нас већ и за све остале репрезентације, тако да ћемо сви имати исти проблем".

Лајовић је постављено и врло занимљиво, али незгодно питање ко је најбољи од њих тројице (Крајиновић, Ђере, он), али је он дао дипломатски одговор.

"Сигурно је да је најбољи тенисер из Војводине, па ви одлучите ко је тај", поручио је уз осмех, алудирајући на то да је Крајиновић из Сомбора, Ђере из Сенте, а он из Старе Пазове.

Лајовић и Крајиновић сваке сезоне праве опкладе, али ове још нису стигли.

"Нисмо још ништа договарали, али сада можемо да укључимо и Ласла, пошто је он сада испред нас. Али ми се надамо да ћемо да га стигнемо. Водим на листи за неколико поена, тако да ми у овом тренутку то одговара", рекао је и добацио новинарима да, уколико имају неки занимљив предлог, радо ће га прихватити.

Иако је неколико пута седео на селекторској клупи у националном тиму, када је Ненад Зимоњић играо дубл за Србију, Лајовић каже да себе не види на том месту једног дана када заврши професионалну играчку каријеру.

"Не видим себе на тренерском послу, не због тога што је то нешто што ме не занима или не верујем да бих био добар, већ имам доста интересовања поред тениса и волео бих да се опробам у неким другим изазовима.И ако пробам нешто друго да радим, па после пет година видим да ми то не иде, увек могу да се вратим да будем тениски тренер. То је занат за цео живот, увек можеш да зарадиш за хлеб. Али себе видим у неким другим сферама и надам се да ћу бити исто успешан и да ће ме испуњавати", остао је загонетан Дуци не желевши ни да наговести која је то сфера интересовања.

"Волео бих само да се бавим нечим што ће ме чинити срећним", навео је Душан Лајовић.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар