Ово су најчешће полно преносиве болести

Више од милион људи широм света сваки дан се зарази неком од полно преносивих болести, а највише забрињава пораст заражености хламидијом, гонорејом, трихомонијазом и сифилисом, објавила је Светска здравствена организација.

Здравље 10.06.2019 | 11:53
Ово су најчешће полно преносиве болести
Већина инфекција излечива је и може се лако спречити, али поједине болести, посебно гонореја, развиле су посебно отпорне облике које је све теже лечити антибиотицима, наводи се у извештају СЗО.

"Полно преносиве болести су свуда. Учесталије су него што мислимо", рекла је Теодора Ви, здравствена радница СЗО за репродуктивно здравље и истраживање.

Извештај, темељен на последњим доступним глобалним подацима из 2016. године, показује како се међу мушкарцима и женама између 15 и 49 година 2016. године појавило 127 милиона нових случајева хламидије, 87 милиона случајева гонореје, 6,3 милиона сифилиса, као и 156 милиона трихомонијазе.

Полно преносиве болести "стална су и ендемска здравствена претња широм света" и значајно утичу на здравље одраслих, кажу у СЗО. Ако се не лече, могу да проузрокују озбиљне и хроничне здравствене проблеме, укључујући неуролошке и кардиоваскуларне болести, неплодност, ванматерничну трудноћу, рођење мртворођенчади и повећан ризик од ХИВ-а.

Процењује се да је 2016. године само сифилис узроковао 200 хиљада рођења мртворођенчади и смрти новорођене деце, поставши један од највећи узрочника смрти деце широм света, наводи се у истраживању.

Полне инфекције узроковане бактеријама обично могу да се лече широко доступним лековима, али у истраживању СЗО наводи се како су недавни недостаци у глобалном снабдевању бензатин - пеницилином отежали контролу ширења сифилиса. Растући здравствени проблем је и све већа отпорност на лекове за гонореју.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар