Симптоми дисбаланса хормона

Ако сте често уморни, раздражљиви, ако вам опада коса, гојите се или губите килограме без разлога, мучи вас несаница, велика је вероватноћа да имате дисбаланс хормона.

Здравље 06.06.2019 | 10:33
Симптоми дисбаланса хормона
Наше здравље великим делом зависи од правилног лучења хормона.

Они морају добро да раде како бисмо били здрави. Али због стреса, лоше исхране и проблема са пробавом, као и због повећане изложености токсинима, долази до неправилног лучења хормона.

Ако је један или више хормона у дисбалансу, то може да доведе до озбиљних поремећаја. Због неравнотеже хормона, слаби и имунитет па смо подложнији хроничним обољењима.

Зато је важно да будете активни. Сваки облик вежбања помоћи ће вам да избалансирате хормоне. Физичка активност смањује ниво глукозе у крви и повећава осетљивост на инсулин па је одлична за дијабетичаре, али и као заштита од дијабетеса.

На дисбаланс хормона може да утиче и погрешан избор козметике и средстава за чишћење која садрже бројне штетне састојке и токсине.

Многи производи са синтетичким мирисима, попут гелова за туширање, лосиона, шампона, садрже састојке који ометају рад хормона.

Из исхране избаците обрађену храну, индустријски шећер и почните да једете што више свежег воћа и поврћа, богатог влакнима, која поспешују детоксикацију, јер су токсини велики кривци за поремећај рада хормона.

Хормонима ћете помоћи да се врате у нормално стање и увођењем у јеловник корисних фитоестрогена. То су здраве намирнице биљног порекла које позитивно делују на хормоне, а садрже их лан, сунцокрет, сусам, семенке тикве, грашак и леблебија.

Ослабљен или појачан рад одређених жлезда доводи до различитих здравствених тегоба, па су зато могуће и последице услед вишка или мањка хормона.

Низак естроген условљава смањен либидо, нередовну менструацију, проблеме са репродуктивним органима.

Вишак естрогена утиче на промену тежине и апетита, као и проблеме са сном.

Низак тестостерон у организму изазива гојазност, али и губитак мишићне масе.

Неправилан рад штитне жлезде, њен успорен или убрзан рад, одражава се на организам умором, гојазношћу, пробавним тегобама, али и губитком тежине и лупањем срца.

Хормони утичу и на рад надбубрежних жлезда, јајника, као и на смањено лучење инсулина.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар