Само 10 минута свакога дана довољно је за срећу

Није потребно много за срећу, многи кажу, а последње истраживање каже да је за њено достизање потребно само десетак минута. Ове десетоминутне "вежбе" помоћи ће вам у савладавању стреса, који ће се за неколико година и званично наћи на списку болести Светске здравствене организације.

Здравље 03.06.2019 | 14:58
 Само 10 минута свакога дана довољно је за срећу
Стрес исцрпљује, па не дозволите да вам било шта скине осмех са лица и уништи ваш душевни мир. Не постоји нерешива ствар, постоји низ стратегија које вам могу помоћи да се извучете из овог "зачараног круга".

Научна област тзв. позитивне енергије постоји већ 20 година и пружила је безбројне технике за јачање вашег расположења.

Сенди Мен, предавач на Универзитету Ланкашир, у својој књизи нуди решење за излазак из "зачараног круга". Ослањајући се на своје искуство клиничког психолога, она има неке сугестије које би вам могле помоћи.

Као што наводи у својој књизи "Десет минута до среће", њен програм је у облику дневника, који се састоји од 6 фаза:

1. Каква су вам искуства пружила задовољство?

2. Које похвале и повратне информације сте добили?

3. Који су били тренуци чисте срец́е?

4. Каква су ваша достигнуц́а, колико год била мала?

5. Шта је учинило да се осећате захвално?

6. Како сте изразили љубазност?

Суштина програма нас наводи на то да одвојимо мало времена за осврт на пређашњи дан, на овај начин размишљања можемо полако да променимо начин размишљања тако да на крају нађемо више срец́е у свом животу.

Када осећамо да нам је расположење пало, лако је превидети ствари које се крец́у у правом смеру, а вођење овог дневника доводи их у први план ваше пажње.

Сенди Мен наглашава да резултати не долазе само од тренутног стања док пишете уносе, већ поновно читање претходних уноса може да вам помогне да се носите са тешким ситуацијама у будуц́ности.

Захваљујуц́и нашој "асоцијативној" меморији, мрачно расположење, које проузрокује један лош догађај, може да вас наведе да се сец́ате других извора стреса и несрец́е. Када се то догоди, прелиставање страница дневника може да вам помогне да угледате светлост на крају мрачног тунела.

Једна од тачака се темељи на недавним истраживањима моц́и љубазности. Различите студије су откриле да несебични чинови не само да повец́авају добробит оних око вас, они стално подстичу ваше добро расположење.

Ако потрошите мало новца да помогнете странцу, учиниће вас много срец́нијим, уместо да тај новац потрошите на себе, што је резултат истраживања које је спроведено у више од 130 земаља.

Уколико се усредсредите на ових 6 тачака, оне ће вам помоћи да извучете највише из топлих осећања, а истовремено да вас подстакне да потражите нове могуц́ности следец́ег дана.

Десетоминутни преглед вашег дана не може да чини чуда, наравно, а Сенди Мен наглашава да свако ко сумња да можда пати од депресије мора да види свог лекара ради професионалне медицинске неге.

Онима који генерално осец́ају да им је расположење "ниско" и да су под стресом, без озбиљних клиничких симптома, то може само помоц́и да се врате на прави пут.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Тацка

03.06.2019 20:35

Некад секс, некад чоколада, некад куповина, некад смијех. ......све тако доступно али ипак......чини се да као народ немамо услова ни за то.

ОДГОВОРИТЕ