Сами себе разбољевамо?

Ова лоша навика може бити повезана с низом обољења.

Здравље 03.06.2019 | 14:43
Сами себе разбољевамо?
Губитак вољене особе, например, може старијим особама посебно тешко да падне, али нова студија показује да је љутња осећање које преовладава у овим тренуцима, а не туга, што може да убрза старење.

Љутња може да повећа упалу, која је повезана са стањима као што су болести срца, рак и артритис, кажу истраживачи.

"Како људи старе они једноставно постају онемогућени да обављају активности које су некада радили, а губитак супружника или пад физичке покретљивости могу да буду само неки од узрока љутње. Наша студија је показала да бес може да доведе до развоја хроничних болести, док туга то не може", објаснила је главна ауторка Меган Барлоу са Универзитета Конкордија у Монтреалу, преноси клиx.ба.

За потребе ове студије истраживачи су испитали 226 одраслих особа, старости од 59 до 93 године, које су испуниле упитнике о томе колико су често љуте или тужне. Учесници су такође питани да ли имају било какве хроничне болести, а узорци крви су прикупљени од њих да би се установило да ли имају упалне процесе у организму.

Према коаутору студије Карстену Врошу са Универзитета Конкордија, резултати су показали да је свакодневна љутња била повезана с вишим нивоима упале и хроничних болести за особе старије од 80 година, али не и за млађе људе.

"Међутим, туга није повезана са упалама или хроничним болестима", додао је Врош.

Барлоу је сугерисала да туга чак може и да помогне старијим особама да се прилагоде животним изазовима као што су физичке и менталне ограничености, јер им помаже да се емотивно одвоје од онога за шта су до тада биле везане или шта су практиковале.

Али, она је објаснила и то да негативне емоције, укључујући и бес, нису увек лоше и да могу бити корисне у одређеним околностима.

"Љутња је енергизујућа емоција која може да мотивише људе да следе своје животне циљеве. Људи у најбољим годинама могу да искористе тај бес као гориво за превазилажење животних изазова и нових губитака", рекла је Барлоу.

"Уколико боље разумемо које негативне емоције су штетне, а које нису и које су чак корисне за старије људе, можемо да научимо како с њима да се носимо на здрав начин. Ово може да мотивише многе да престану да се нервирају", рекла је.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар