ЛН: Србија без најбољих против браниоца круне...

Европске и светске шампионке отпутовале у Конељано без Тијане Бошковић, Бранкице Михајловић и Стефане Вељковић, а нема још у Лиги нације ни Маје Огњеновић, Милене Рашић, Силвије Поповић, Јоване Стевановић. . . Ни Американке нису играле у најјачем саставу првог викенда. Италијанке предводи Паола Егону.

Остали спортови 28.05.2019 | 14:01
ЛН: Србија без најбољих против браниоца круне...
После првог викенда Лиге нација за одбојкашице у Београду Србија има шест од девет бодова, а европске и светске шампионке у наредна три дана играће у Конељану, а ривали ће бити САД, домаћин Италија и Доминиканска Република.

Селектор европских и светских шампионки Зоран Терзић одлучио је да пут Апенина крене без три најбоље одбојкашице које су биле у саставу прошле недеље у Београду - Тијане Бошковић, Бранкице Михајловић и Стефане Вељковић. Још за репрезентацију у овом такмичењу ове сезоне нису заиграле ни златне са СП у Јапану прошле године – Маја Огњеновић, Јована Стевановић, Милена Рашић, Силвија Поповић и Бојана Миленковић.

Јасно је да је Србија ослабљена у Италији. Очигледно у овом такмичењу Србији није императив да јури првих пет места које воде на завршни турниру у кинеском Нанђингу почетком јула. План је да што више одбојкашица осете како је играти у најбољој селекцији.

„У Италију ћемо играти без три веома важне играчице. Ово је потпуно нов тим у односу на прошлу годину, многе које никада нису играле за репрезентацију. Циљ је да видимо колико су девојке спремне да се уклуче у сениорску репрезентацију, али и резултат није занемарљив. Имамо пристојну екипу која може да направи добар резултат, али ће то зависити и од састава ривала. Потрудићемо се да одиграмо најбоље што можемо“, рекао је Терзић за сајт Одбојкашког савеза Србије.

Очекује се да носиоци репрезентације у Италији буду оне најискусније које су освајале злато на ЕП и СП последње две године – Ана Бјелица, Јелена Благојевић, Бјанка Буша и либеро Теодора Пушић. Техничар ће бити Слађана Мирковић.

Први ривал је бранилац круне САД. Американке су првог викенда Лиге нација играле такође без најбољих одбојкашица, Џордан Ларсон, Кимберли Хил и Мишел-Барч Хекли, али и поред тога у Бугарској је освојено максималних девет бодова уз само један изгубљени сет.

Прошле године су ове две селекције одиграле два меча у Лиги нација. У првом је наша селекција славила са 3:1, али су се изабранице Кирча Кираљија реванширале на завршног турниру у Кини када је било убедљивих 3:0. С обзиром на то у ком саставу игра наше селекције, Американке имају улогу фаворита.

СПИСАК СРБИЈЕ ЗА КОНЕЉАНО

На списку селектора Србије Зорана Терзића за турниру у Конељану су – 
техничари: Слађана Мирковић и Емилија Антанасијевић; 
коректори: Ана Бјелица и Милица Кубура; 
либера: Теодора Пушић и Бојана Гочанин; 
блокери: Мина Поповић, Маја Алексић, Маја Савић и Јована Коцић; 
примачи сервиса: Јелена Благојевић, Бјанка Буша, Сара Лозо и Катарина Лазовић.

Италијанке су првог викенда играле без играчица које бране боје финалиста Лиге шампиона, Новаре и Конељана, али ће домаћин другог викенда пред својим навијачима да игра у најјачој постави. У односу на мечеве у Пољској у репрезентацији светских вицешампионки враћају се најбоље, предвођене са једном од најбољих играчица данашњице Паолом Егону, а биће ту и Мирјам Сила, Ана Данези, Катарина Босети, Рафаела Фоли, Кристина Кирикела...

Доминиканке су првог викенда изненадиле одбојкашке велесиле Бразил и Русију, али чини се да сада немају шансе против јаких Италијанки на њиховом терену у Конељану.

Турска је једина селекција која је првог викенда Лиге нација играла у најјачем саставу, а чета италијанског стручњака Ђованија Гвидетија сада игра пред домаћом публиком у Анкари. Јапанке не би требало да буду тежак ривал за вицешампиона овог такмичења.

Кина као домаћин Ф6 у Нанђингу је осигурала пласман, а најбољих пет после 15 кола ће изборити визу за напад на други трофеј овог такмичења под окриљем Светске одбојкашке федерације (ФИВБ).

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар