ФПО се залаже за рушење Владе

Лидер десничарске Слободарске партије Аустрије (ФПО) Норберт Хофер најавио је данас да ће посланичка група те странке у парламенту подржати захтев Социјалдемократске партије (СПО) за изгласавање неповерења Влади канцелара Себастијана Курца.

Свијет 27.05.2019 | 10:17
ФПО се залаже за рушење Владе
Хофер је казао да ће коначну одлуку донети клуб посланика ФПО, али да полази од тога да ће подржати захтев СПО, са којом су у току неформални разговори.

СПО је синоћ најавила да ће на данашњој ванредној седници парламента поднети захтев за изгласавање неповерења прелазној влади Себастијана Курца.

За разлику од листе "Јецт", која је још пре пар дана најавила подношење захтева, али само против канцелара, СПО жели изгласавање неповерења целој влади.

СПО заједно са ФПО може, с обзиром да имају већину гласова, срушити прелазну владу канцелара Курца, која би тако била на функцији свега пар дана.

Наиме, Курц је средином прошле недеље, након раскидања коалиције са ФПО услед "афере Ибица“, на место слободарских министара увео експерте који су требало до превремених избора воде државу.

Након пада нове владе, Хофер каже да би желео да на место канцелара дође особа која је опште прихваћена и која рефлектује мир, а чланови владе треба да буду експерти.

ФПО је, од одлуке Курца да распише превремене изборе, након "афере Ибица", љута на канцелара и било је готово сигурно да ће се придружити изгласавању неповерења влади.

На другој страни, и СПО жели да ослаби Курца и његову Народну партију (ОВП) до избора, у чему није успела ни од објављивања видео снимака који су довели до краха владе, јер су народњаци јасно победили на јучерашњим изборима за Европски парламент.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар