Ленард играо цијелу ноћ, Торонто узвратио!

Најбољи играч Репторса провео на терену скоро цео меч од два продужетка. И исплатило се.  Репторси спустили рампу Јанису, повређени Ленард у другом продужетку сломио Баксе! Има наде за тим из Канаде. . .

Кошарка 20.05.2019 | 12:32
Ленард играо цијелу ноћ, Торонто узвратио!
Торонто је сачувао свој терен.

Феноменални Каваји Ленард водио је Репторсе ка тријумфу у трећој утакмици финала Источне конференције, чиме је вођство Бакса смањено на 2:1.

Торонто - Милвоки 118:112 (30:21, 28:30, 19:24, 19:21, 22:16)

Било је потребно да Ленард проведе на терену чак 52 минута и да кроз два продужетка игра више него икад у плеј-офу да би његов тим обрадовао навијаче и најавио још већу борбу у наставку серије.

Лидер Репторса постигао је 36 поена, од чега осам у другом додатном периоду, и то све уз бол нози који је "вукао" још од прве четвртине, у којој је незгодно доскочио. Зато је био исцрпљен, али је успео.

Шансу да изједначи и врате серију на почетак Торонто ће имати у уторак и дотад ће бити неопходно да опорави Каваија, али и да нађе начин да опет ефикасни буду Паскал Сиакам (25 поена, 11 скокова), Норман Пауел (19п) и Марк Гасол (16 поена, 12 скокова).

Са друге стране, Јанис Адетокумбо није имао своје вече (12 поена, 5/12 из игре) и није са саиграчима казнио то што је Сиакам на крају четврте четвртине промашио слободна бацања којима је могао да "овери" победу и заврши утакмицу.

Ипак, иако је тако био кривац за продужетке, кандидат за признање "Играч који је највише напредовао" искупио се крајем другог продужетка, када је у последњем минуту блокирао шут Брука Лопеза и омогућио Ленарду да 30 секунди пре краја постави недостижних 114:110.

Ефикасни Џорџ Хил (24 поена) успео је да у првом продужетку извуче екипу из тешке позиције (99:103) и да уведе меч у још један наставак, али после одлучујућег Ленардовог поготка није имао решење...



После укупно пет утакмица у финалним серијама НБА плеј-офа (на Истоку и Западу) деловало је да нема много шансе да видмо озбиљна узбуђења, али у ноћашњем шестом све је надокнађено. Можда је у судару Голден Стејта и Портланда све решено након брејка и 3:0 за Ратнике, међутим Торонто се неће тако лако дати у судару са Баксима. Поготово не после начина на који је први пут одбранио домаћи терен - два продужетка и коначних 118:112 (30:21, 28:30, 10:24, 19:21, 7:7, 15:9). 

Репторси су након два пораза у Висконсину морали да одговоре на прави начин и у томе су успели. Додуше после надљудских напора. Тријумфу, ипак, замерке нема, јер од почетка до краја сусрета момци из Онтарија били су мотивисанији. Па зашто не рећи и бољи. Јер ако ривал само два пута на утакмици успе да поведе против вас, и то само минимално, ситуација је прилично јасна. 

Кавај Ленард апсолутни је јунак овог меча. Први шутер Торонта повредио се још у првој четвртини, не наивно, али остао је на терену и одиграо пуна 52 минута, на моменте видно шепајући. Сусрет је завршио са 36 поена (11/25 из игре), девет скокова и пет асистенција, с тим што сав акценат овога пута иде на његову чудесну одбрану у кључним моментима. У финишу другог продужетка Ленард је укњижио две врло важне украдене лопте, имао скок у нападу и на све то са шест поена преломио утакмицу. 

Колико је значајна била сјајна партија Каваија Ленарда барем исто толико тријумфу Торонта допринела је одлична одбрана на најбољем играчу Милвокија и вероватно првом кандидату за МВП награду - Јанису Адетокунбу. Грк је у првом сусрету блистао (30 поена), онда су га у другом Репторси мало смирили (24 поена), да би ноћас Јанис био у доброј мери чак уштопован - свега 12 кошева уз шут из игре 5/16. Додуше, у скоку је доминирао, ухватио је 23 лопте...  

Домаћи су два пута имали последњи напад и прилику да реше утакмицу. У основних 48 минута Сијакаму је остало две секунде да покуша - није успео. На самом крају првог настака одговорност је преузео Ленард - ни његова лопта није завршила у обручу. После таквог развоја ситуације очекивало се да психолошка предност пређе на страну Бакса. И повели су гости у том другом продужетку, али Торонто је брзо одговорио: тројка Марка Гасола, па поени Ленарда за 108:105. Преломне моменте у потпуности је "узурпирао" Ленард. Вреди поменути и рампу Сијакама...  

Управо је Паскал Сијакам уз Каваија Ленарда био најзаслужнији за победу Репторса - 25 поена и 11 скокова. Гасол је додао 16 кошева, 12 ухваћених лопти, седам асистенција и пет блокада, а врло битну улогу са клупе имао је Норман Пауел, пошто је испоручио чак 19 поена. 

Код Бакса Јанис је озбиљно подбацио и то његови саиграчи нису могли да надоместе. Хил и Брогдон са клупе најбољи - 24, односно 20 поена. Од стартера Брук Лопез 16, Бледсо 11, Миротић 10...

Четврта утакмица финала Источне конференције на програму је у ноћи између уторка и среде. Навијаче Торонта мучи само једно питање - хоће ли моћи да игра Кавај Ленард?

"Добро се осећам сада. Ово је плеј-оф, игра се јака кошарка. Све нас боли понешто. Није лако када играте 50, 60 минута. Тешко је и кад играш 30. Али морам да наставим. Добићу третман и све ће бити у реду. Мислим да ћу играти у четвртој утакмици", казао је после меча видно сломљени Ленард. 

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар