Након празника неопходан детокс

Празници су увијек прилика за залогај више, а након што прођу, многима тешко пада. Због прекомјерног уношења хране и пића неопходна је детокс дијета, а ово су најбоље намирнице које ће вам помоћи како да се вратите у форму и свакодневну прехрамбену рутину.

Здравље 28.04.2019 | 20:30
Након празника неопходан детокс
ФИЛТРИРАНА ВОДА

Сви знамо да се наше тијело састоји и од воде. Стога свакодневно морамо уносити квалитетну (филтрирану) воду у наше тијело. Не треба чекати док се развије осјећај жеђи, јер смо тада већ дехидрирани, него редовно пијуцкати мало воде.

Савјет:

Обавезно носите са собом боцу (пожељно би било стаклену) с филтрираном водом.

БИЉНИ ЧАЈЕВИ

Уз воду један од напитака који се преферира у процесу детоксикације је биљни чај. Зелени, жути чај, чај од коприве, преслице… Било који чај да изаберете, у сваком случају ће бити боље рјешење од газираних  напитака и сокова препуних шећера. Њихово диуретско дјеловање погодно ће дјеловати на измјену твари и одстрањивање свега непотребног из организма.

Савјет:

Немојте куповати готове чајеве у филтер кесицама, него правите чајеве од ринфуз биљног материјала и припремите своју омиљену комбинацију.

ЦВЕКЛА

Цвекла садржи важне биоактивне твари (беатин и полифеноли) које  имају  много повољних учинака на наш организам, а један од најбитнијих је повећање антиоксидативних ензима. Такође дјелују повољно на јетру, која је задужена за прераду више-мање свега што унесемо у  организам.

Савјет:

Кувањем се губи већина важних састојака у цвекли због чега би је требало јести сирову. Можете испробати комбинацију сока мркве, цвекле и јабуке или направити салату од сирове цвекле, јабуке, јабуковог сирћета, соли и бибера.

ЦЕЛЕР

Сок од свјежег целера богат је електролитима који су  битни за одржавање нормалних функција ћелија и хидрацију организма. Осим тога, садржи минерале попут калијума, магнезијума, натријума и жељеза, што повољно дјелује на организам, односно алкализују организам.

Савјет:

Натријум у целеру помаже при одвикавању од грицкања слане хране. Целер такође штити од тумора дебелог цријева.

ЧИЈА СЈЕМЕНКЕ

Чија сјеменке се обично користе као згушњивач код припреме веганских и безглутенских оброка, посебно десерта, али оне су велики извор протеина, омега 3 масних киселина, мангана, фосфора и триптофана, односно твари која утиче на побољшање расположења. Препоручују се и дијабетичарима и особама с хиперлипопротеинемијом, односно повећаном количином холестерола у крви.

Савјет:

Испробајте чија пудинг или додајте сјеменке у јогурт или воћни смути.

ЦИТРУСИ

Цитрусно воће лимун, наранџа, мандарина, лимета и грејп су најпознатији по великим количинама витамина Ц, једног од значајнијих антиоксиданаса. Цитруси су одлични алкализатори организма и садрже велику количину влакана која помажу у одржавању здравља пробавног система.

Савјет:

Дан започните соком од свјежег лимуна којег ћете помијешати с филтрираном водом.

КУПУСЊАЧЕ

Поврће из породице купусњача као што су брокула, карфиол и купус побољшава учинак ензима који су битни у детоксикацији јетре. Препуни су влакана, која дјелују попут четке одстрањујући све штетне твари из цријева. Велики број студија доказао је дјелотворност купусњача у превенцији бројних малигних болести.

Савјет:

Кувајте их кратко на пари, тако ћете организму обезбиједити све активне твари из купусњача.

ЈАБУКЕ

Јабучни пектин је влакно топиво у води које осигурава уредну функцију пробавног тракта, посебно цријева, гдје својим ефектом четке спречава настанак малигних обољења цријева.

Савјет:

Једна јабука на дан, тјера доктора из куће ван, стара пословица.

КОРИЈАНДЕР

Студије су показале да коријандер има способност везивања тешких метала као што су жива, кадмијум, уранијум и алуминијум који се накупљају у организму. Тешки метали у организам долазе путем хране, дисањем или кроз кожу, а имају лош утицај на цјелокупни организам. Коријандер помаже у елиминацији тих метала, а осим тога чува главне органе за детоксикацију: бубреге и јетру.

Савјет:

Обавезно додајте коријандер у ваше сокове и смутије.

АЛГЕ

Алге, нарочито модрозелене алге типа спирулина, су богате протеинима и минералима те дјелују алкализирајуће на организам. Такође, помажу у одстрањивању тешких метала из организма.

Особе које имају проблема са штитном жлијездом морају се обавезно савјетовати с љекаром прије почетка кориштења алги.

Најбољи оброци:

Супа као главни оброк 

Било да се одлучите на топле или хладне супе, нека главни састојак буде поврће, што разноврсније и у што већим количинама уз додатак маслиновог уља.

Воће и поврће у великим количинама

У периоду детоксикације обавезно повећајте унос воћа и поврћа како бисте добили потребне дозе витамина и минерала који су након нездраве хране неопходни вашем организму.

Седам дана без пекаре и шећера

Бијело брашно и шећер избаците на недјељу дана. Нутриционисти препоручују да смањите и унос млијека, млијечних производа, кафе и алкохола.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар