СП: Легендарни О'Саливен изгубио од снукераша-аматера!

Успео је и то! На путу ка статусу највећег играча снукера у историји, Енглезу је успело и да испадне у првом колу Светског првенства поразом од 23-годишњег момка из Блекпула "скинутог" са ранг листе због неиспуњавања норми за статус професионалца.

Остали спортови 23.04.2019 | 20:00
СП: Легендарни О'Саливен изгубио од снукераша-аматера!
Аматер Кејхил избацио О'Саливена са Светског првенства! Први аматер на Светском снукерашком првенству у Шефилду Џејмс Кејхил направио је велико изненађење.

Он је у првом колу победио првог играча света Ронија О'Саливена са 10:8.

Кејхил је први аматер учесник Светског првенста, а направио је једно од највећих изненађења у историји снукера, избацивши петоструког светског првака и једног од главних фаворита за освајање титуле на Крусиблу. Он је иначе у сродству са једним од најбољих играча у историји ове игре, Стивеном Хендријем.

О'Саливен је водио на почетку меча (1:0, 2:1, 3:2, 4:3), али је 23-годишњи Кејхил после тога поправио игру и први део меча, завршио је вођством од 5:4.

Кејхил је и у наставку добро почео, повео је са 8:5 и био на два фрејма од победе, али је О'Саливен успео да изједначи на 8:8.

О'Саливен је био у доброј позицији у 17. фрејму, али је промашио розе куглу, што је искористио Кејхил, убацио розе и црну и повео са 9:8. Он је затим без проблема освојио и последњи фрејм и остварио највећу победу у каријери.

То је први пораз О'Саливена у првом колу Светског првенства још од 2003. године, када је изгубио од Марка Фуа.

Петоструки снукер шампион света и најталентованији играч у историји овог спорта, Рони О'Саливен, успео је у непоновљивој каријери, између осталог, и да изгуби у првом колу Светског првенства од снукераша-аматера.

До данас анонимни Џејмс Кејхил доживео је да под светлима "Цруцибле" театра у Шефилду елиминише играча са хиљаду "центурие" резултата у каријери овековеченој рекордним бројем максималних брејкова (15), уз званичан светски рекорд у снукеру од 0 до 147 за пет минута и осам секунди.

Публика са скупим картама веровала је да ће њен љубимац пронаћи фокус после резултата 4:5 у преподневном делу меча, али се ништа у том смислу није променило ни када су се такмичари после паузе вратили за сто.

Кејхил, 23-годишњак из Блекпула, чији је максимум био 76. место на ранг листи, хладнокрвно је одиграо брејк од 89 поена при резултату 8:8, дошао на фрејм од једне од највећих сензација виђених у култној дворани и потом издржао притисак у егал партији искористивши једну од грешака светског броја један уз брејк од 56 за 10:8 и пласман у наредну рунду у којој ће се састати са 15. носиоцем, Стивеном Мегвајером.

О'Саливен, међутим, није први "Број 1" којег је Кејхил елиминисао са "Трипле Цроwн" турнамента ове сезоне. Овај младић избацио је прошлог новембра на старту УК чемпионшипа актуелног лидера на светској листи, Марка Селбија, резултатом 6:3.

Био је то резултат који је О'Саливен потом искористио и освајањем рекордног седмог Мастерса, трећег "крунског" турнира, четврти пут постао први играч света. Као први је и поражен данас, након чега није понудио себи ни "а" од алибија, иако је уочи почетка Светског првенства говорио о поновним проблемима са стресом, несаницом и умором.

"Моји кукови су били веома 'тешки', потрошен сам, немам трунке енергије и једва успевам да останем будан. Осећам се ужасно", донекле је и најавио О'Саливен неуспех на турниру.

После пораза признао је да се не осећа добро, али није желео да тиме умањи резултат ривала.

"Неопходно је да дођете овде у доброј форми. У менталном смислу, био сам спреман за изазов, имао сам добру сезону и покушао сам на то да се наслоним, али момак је стао за сто и играо бриљантно. Честитке на томе", рекао је О'Саливен једнако мрзовољно као и када мора да даје изјаве после освајања највреднијих титула у спорту.

"Одувек сам веровао у себе и одувек сам веровао да могу да победим било кога", рекао је Кејхил, који је међу професионалце ушао 2013, направио пробој у првих 100, а потом изгубио статус професионалног играча неиспуњавањем неколико различитих минимума за останак на ранг листи.

"Данас сам то и доказао", рекао је Кејхил, који очигледно има таленат, али не и вољу.

Енглези ће то у наредним данима вероватно израчунати, али извесно је да не постоји велики број оних који су у једној сезони елиминисали два "Броја 1" са најпрестижнијих такмичења. Све и да Џејмс одлучи да не убаци више ниједну куглу у животу, остаће запамћен у снукер свету.

Снукер свет, бар онај део који само жели да ужива у изврсности играча који долазе махом са Острва и Далеког Истока, никога није више волео као О'Саливена, "лошег" дечка из Мидлендса, проблематичног детињства и бурне младости.

Ронијев отац провео је 17 година у затвору због убиства, а услед чега је Рони упао у проблем са наркотицима и алкохолом, освојио је први УК цхампионсхип са свега 17 година и 358 дана, још 1993. године и до данас остао најмлађи играч којем је то пошло за руком.

Нико млађи није освојио ни Мастерс, што је О'Саливену успело 1995. као и даље тинејџеру (19 година 69 дана), а потом је светски првак постајао 2001, 2004, 2008, 2012. и 2013. године.

По броју "ранкинг" титула (36) дели прво место вечне листе са великим Стивеном Хендријем, чији се силазак са сцене једним делом поклопио са О'Саливеновим меторским успоном. Шкот је после пораза од млађег ривала на Светском првенству 2008. изјавио да је "Рони најбољи играч на свету миљама испред осталих".

Али, на О'Саливеновом путу нису стајали само други велики играчи снукера, легендарни Хенри, потом његови архи-ривали из "класе 1992" Џон Хигинс и Марк Вилијамс, касније и лидери "новог таласа" Марк Селби, Шон Марфи, Марк Вилијамс и остали...

Стајао је и Рони О'Саливен.

Након што је пао на допинг тесту, јер је утврђено да је користио марихуану, признао је да је немали број пута играо "надуван" и да је често између мечева проводио време у баровима и "циркао".

Надимак "Тхе Роцкет" стекао је због тога што је играо убедљиво најбрже од свих врхунских играча, што је правио најмање паузе између потеза и што је најлакше читао ситуацију на столу и имао унапред смишљен најдужи низ потеза.

Иако га је јавност критиковала због несавесног начина живота, у исто време постао је близак обичним људима и стекао популарност која је превазилазила оквире спорта којим се бавио, па и Британије. Најтврдокорнији фанови пореде га са оним што је у свету фудбала представљао и представља Дијего Армандо Марадона.

Противници су се, суочавајући се с њим на врхунцу моћи, често служили разним триковима, па га је тако Питер Ебдон, иако није могао да му парира по умећу и класи, победио у јако важном мечу користећи максимално дозвољене паузе између два потеза, што је не само "хладило" О'Саливена већ и нервирало.

Управо је његов темперамент, као и чињеница да је увек играо нападачки и да је "сејфти" играо само када је морао и када није било друге опције (а некада ни тада), разлог што није освојио још већи број "мејџор" титула и што је у исцрпљујућим и дугим финалима на двоцифрен број добијених фрејмова неретко губио концентрацију и фокус.

Схвативши да син није само именом и презименом "исти он", Рони О'Саливен сениор позвао је 2003. из затвора чувеног тренера и пријатеља Реја Рирдона и замолио га "да поведе рачуна о малом" и научи га како да контролише емоције.

Био је то почетак једне од највећих доминација.

Нова криза О'Саливена је стигла 2012, чак је био најавио да ће се повући, али се (срећом) предомислио па под будним оком свог "старијег брата", чувеног Џимија Вајта, и даље помера границе могућег у снукеру.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар