Како да савладате хроничан умор

Хроничан умор се не испољава само физичким симптомима, већ је удружен са стресом који је код највећег броја људи последица бројних обавеза, стрепње и неизвесности. Ево савета да помогнете себи и савладате умор.

Здравље 22.04.2019 | 11:14
Како да савладате хроничан умор
АКО вам умор не пролази после доброг сна, а не можете ни дуго да спавате, врло је вероватно да патите од хроничног умора. Реч је о малаксалости не само тела већ и ума. Јер хроничан умор се не испољава само физичким симптомима, већ је удружен са стресом који је код највећег броја људи последица бројних обавеза, стрепње и неизвесности.

Ево неколико савета којима можете да помогнете себи и савладате хроничан умор.

Јога

Истраживања су показала да је свака врста рекреације од помоћи у савладавању хроничног умора, али да су најефикасније вежбе јоге. Након шест недеља вежбања јоге, волонтери у једној студији приметили су побољшање у концентрацији, енергији и снази.

Чешће паузе

За савладавање хроничног умора значајано је да током дана правите чешће паузе од обавеза да би вам се тело и ум опустили и одморили, саветују психотерапеути.

На спавање пре поноћи

Пожељно је да на спавање одлазите пре поноћи, јер је то значајно да бисте успоставили добар ритам будности и сна и "наштеловали" тело када је време за активност, а када за сан.

Вода

Услов да се осећате одморно и психички и физички је и да пијете довољно воде. Дехидрираност утиче на енергију и нарушава физичку снагу. Да бисте знали да ли пијете довољно воде, основни показатељ је боја урина која би требало да буде бледожута.

Поподневна дремка

За оне који немају добар сан током ноћи саветује се да дневно одремају пола сата. Наравно, никако не би требало да се по подне спава дуже од 30 минута, јер то може да поремети ноћни сан.

Смршајте

Губитак вишка килограма може, такође, да помогне у подизању нивоа енергије. Чак и мале промене у тежини од само килограм до два, могу да побољшају расположење и квалитет живота уопште.

Више поврћа

Узрок хроничног умора неретко може да буде последица нерегулисаног шећера у крви. Уколико резултати, ипак покажу да је гликемија у границама нормале, хроничан умор ипак можете да савладате мањим али чешћим оброцима који обилују свежим поврћем, у којем се налазе бројни неопходни витамини и минерали. За нервни систем нарочито је важан магнезијум, а за снагу гвожђе и фолна киселина.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар