Зашто је добро трчати за псима

Кућни љубимци су, на много начина, добри за здравље људи, тако да није изненађење да су они, који редовно шетају својим псима, у бољој кондицији у односу на оне који немају кућне љубимце. Тиме су се бавиле две групе истраживача из Велике Британије.

Здравље 22.04.2019 | 10:41
Зашто је добро трчати за псима
У првој студији учествовало је више од 3.000 људи. Питали су их да ли имају пса и да ли га редовно шетају. Учесници су били опремљени уређајем за стално мерење физичке активности у периоду од седам дана.

Показало се да су у просеку, људи који су имали псе, седели 30 минута мање дневно у односу на остале. Истраживачи су такође повезали податке о активностима са временским условима.

Открили су да су краћим данима, као и у данима који су били хладнији и кишни, учесници студије мање времена проводили активно. Међутим, неповољни временски услови нису били препрека за власнике паса да буду активни. Студија је показала да су они били 20 одсто активнији од осталих учесника у истраживању по „лошем времену“.

„Открили смо да су људи који шетају псе били много физички активнији и да су провели мање времена пасивно – седећи или лежећи. Бити вођен нечим што је другачије од наших сопствених потреба, могло би бити заиста моћан мотиватор и морамо пронаћи начине да тај фактор искористимо“, рекао је аутор студије Енди Џонс.

Друга студија, за задатак је имала да утврди да ли користи од активности захваљујући поседивању кућног љубимца, важе за све чланове домаћинстава, и да ли је ова врста активности може бити замена за друге облике вежбања.

Доктор Кери Вестгарт и његове колеге са Универзитета у Ливерпулу, анализирали су физичке активности у 385 домаћинстава, укључујући 191. одраслу особу која поседује пса, 455 одраслих особа које не држе псе и 46-оро деце.

Истраживачи су открили, да су они који шетају са псима, на тај начин додатно вежбали и тако повећали позитивне ефекте јер су имали виши ниво физичке активности, у поређењу са члановима домаћинства који не шетају псе и у односу на оне који псе уопште немају.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар