ЕП: Нису блистали, али су славили - Италијани и Шпанци!

Шпанци не блистају, али побеђују! Шпанија у Валенсији победила Норвешку теже него што се очекивало. Швајцарци забележили рутинску победу у Тбилисију, Ирска се мучила против Гибралтара. Шведској драма у Солни против Румуније.  "Манћо" представио нову Италију.  Италија је била сигурна против Финске. Роберто Манћини одлучио да "гура" клинце.

Фудбал 23.03.2019 | 23:20
ЕП: Нису блистали, али су славили - Италијани и Шпанци!
Швајцарска је на почетку квалификација за Европско првенство 2020. у Групи Д победила као гост Грузију 2:0 (0:0).

После прво првог полувремена, у којем није било погодака, "сајџије" су у наставку прилично рутински одрадиле послао на пуном стадиону у Тбилисију. Стрелци за госте били су Стивен Цубер у 57. и Денис Закарија у 80. минуту.

Дугогодишњи везни фудбалер Хофенхајма, а од ове сезоне Штутгарта, први погодак постигао је прецизним ударцем са 16 метара. Цубер је добио повратни пас од Закарије, лепо се наместио и мало искоса са леве стране погодио даљи, доњи леви угао гола Грузије.

Све је било решено десет минута пре краја меча.

Један од тројице браће Ајети, Албиан (најстарији Арлинд игра за Албанију, док брат близанац Албиана – Адонис није добио позив од Владимира Петковића, имао је колосалну прилику, али му је зицер одбранио Гиорги Лорија, лопта се, међутим, одбила до Закарије, који погађа мрежу за победу Швајцарске.

Ирци су се поприлично намучили у гостима против Гибралтара. Мршавих 1:0 против потпуног аутсајдера не даје наду навијачима Републике Ирске да прилично тешку Групу Д могу да заврше на једном од прва два места.

Једини погодак постигао је Џеф хендрик у 49. минуту.

Група Д:

Грузија – Швајцарска 0:2 (0:0)
/Цубер 57, Закарија 80/

Гибралтар – Ирска 0:1 (0:0)
/Хендрик 49/

*слободна је Данска

Шпанија и први мачићи...! Очекивало се више од Црвене фурије против Норвежана.

Шпанци, резултатски гледано, нису блистали на почетку квалификација за Европско првенство. Али су опет одиграли довољно да у првом колу Групе Ф забележе победу против Норвешке 2:1 (1:0) и да с три бода започну поход ка ЕУРУ 2020.

Бучну публику на пуној "Местаљи" у Валенсији први је на ноге подигао Родриго у 13. минуту. После раног поготка љубимца домаћих навијача деловало је да ће "црвена фурија" лако завршити посао против Скандинаваца.

Међутим, није било тако…

Судија Андрид Теиманис из Летоније је приликом једног центаршута после корнера за Норвешку, видео повлачење у казненом простору и без много размишљања показао на "креч" у 65. минуту.

Сигуран извођач био је Џошуа Кинг.

Ипак, предност гостију није потрајала, свега шест минута. Алваро Мората избио је сам испред гола Норвешке, а голман Руне Јарштајн није имао куд, већ је направио класичан једанаестерац и омогућио Серхију Рамосу да врати предност Шпанцима.

Ако би Шпанци бирали изреку којом би описали старт квалификација, пре би изабрали ону да се „први мачићи бацају у воду“, него да се „по јутру дан познаје“. Пошто, игра Црвене фурије у премијерној утакмици против Норвешке на Местаљи није била тако блистава, односно, све је добро било до противничког шеснаестерца, одакле су се тукли ћорци – 2:1.

Далеко већи посед лопте имала је Шпанија, много више шутева на гол, али остао је утисак да се много више очекивало од пулена Луиса Енрикеа против скромне селекције Норвешке. Овај меч могао је да погледа са нарочитим интересовањем и селектор репрезентације Србије Младен Крстајић,пошто су Скијаши ривал Орловима у полуфиналу плеј-офа Лиге нација...

Шпанија је повела против Норвежана у 16. минуту голом Родрига. Држала је Фурија лопту и контролисала утакмицу после тога, али није успевала да постигне други погодак, којим се ломи и оверава утакмица.

Норвешка је имала у 31. минуту чист зицер за изједначење, а том приликом се обрукао искусни Тарик Ељунуси. Ипак, дошли су гости до гола у 65. минуту, када је поготком Кинга из пенала Норвешка изједначила и натерала хладан зној на чело играча и навијача Шпаније.

То презнојавање, ипак, није дуго трајало, пошто је голман Скандинаваца Јарштајн оборио Морату и скривио пенал, из којег је Серхио Рамос донео победу Шпанији.

Од три квалификационе утакмице за Европско првенство 2020, које су игране од 18 часова, најзанимљивије је било у Солни, где је Шведска у оквиру Групе Ф угостила Румунију.

Скандинавци су победили 2:1 (2:0), мада су до последњег судијског звиждука стрепели за три бода.

Швеђани су први гол у новом циклусу квалификација постигли у 33. минуту. Робин Кваисон је искористио неопрезност одбране Румуна, што је на "Френдс" стадиону изазвало право одушевљење међу домаћим присталицама.

Нови повод за славље навијачи Шведске имали су у 40. минуту, када је мрежу Румуније погодио и фудбалер Краснодара Виктор Клаесон.

Међутим, добрим почетком другог полувремена и голом постигнутим у 58, Румуни су се вратили у игру и утакмицу до краја учинили неизвесном. Лепу акцију извели изабраници Козмина Контре, а након асистенције Развана Марина гол је постигао Клаудиу Касеру, који је у игру ушао на почетку другог дела.

Малта је као домаћин победила Фарска Острва 2:1 (1:0) и сада дели прво место са Шведском у Групи Ф.

Група Ф:

Малта – Фарска Острва 2:1 (1:0)
/Нвоко 13, Борг 77 - Томсен 90+8/

Шведска – Румунија 2:1 (2:0)
/Кваисон 33, Клаесон 40 - Касеру 58/

Шпанија – Норвешка 2:1 (1:0)
/Родриго 13, Рамос 71п - Кинг 65п/

Нека нова Италија - Барела и Кеан за добар старт нове ере! Робијеви Змајеви сигурни, као и Грци...

Роберто Манћини је одлучио да "окрене нови лист" са Италијом и за сада се чини да је на добром путу, пошто су "азури" успешно стартовали у квалификацијама за Европско првенство 2020. године.

Ривал је била Финска, екипа која спада у најслабије европске фудбалске репрезентације, али било је доста ствари, поред победе, које ће обрадовати "Манћа" и фудбалску публику на Апенинима, посебно што шансу добијају млађи играчи и успешно је користе.

Головима везисте Никола Бареле (22) и талентованог нападача Моаза Кина (19) уписана је премијерна победа на "Дачија стадиону" у Удинама.

ИТАЛИЈА - ФИНСКА 2:0 (1:0)

Од искуснијих играча у стартној постави били су само штопери "старе даме" Леандро Бонући и Ђорђо Кјелини, док је у наставку шансу добио најбољи стрелац Серије А, и то у 36. години, невероватни Фабио Кваљарела, али повратак у национални тим није обележио голом.

Учинили су то ипак играчи у које Италија полаже наду...

Николо Барела, следећи велики трансфер Каљарија, погодио је у 7. минуту за вођство своје екипе и тако још мало повећао своју цену, док је Моаз Кин послао поруку и Максу Алегрију.

Млади фудбалер Јувентуса је шансу у репрезентацији Италије, и то као стартер, добио после мање од 200 минута у првом тиму црно-белих, али да има таленат показао је у 74. минуту када је дуплирао вођство Италијана на пас десет година старијег Ћира Имобилеа.

Италија не може да се нада пласману на ЕУРО преко Лиге нације, па је редовне квалификације очито схватила врло озбиљно. Чета Роберта Манћинија успешно је стартовала, пошто је тукла Финску са 2:0, а сигурне победе остварили су и остали фаворити групе Ј. Грчка је славила у Лихтенштајну (2:0), док су Босанци били бољи од Јерменије (2:0).  

Један неодлазак на велико такмичење био је довољан Италијанима да се готовост подигне на највиши ниво. И Азури су реновирали састав, осим срца одбране (тандем Бонући-Кјелини) готово цео тим су изменили, али са Финцима нису имали проблема. Штавише, неки нови момци врло успешно су стартовали у националном тиму и головима најавили лепе репрезентативне каријере.

Ради се о везисти Каљарија Николу Барели, коме је ово вечерас био пети наступ у дресу са државним грбом, односно Мојзе Кеану, који је први пут био стартер. И обојица су успела да се упишу у стрелце. 

Барела је подигао Удинене на ноге већ у 7. минуту, пошто је налетео на једну одбијену лопту и закуцао је у мрежу за 1:0. Мојзе Кеан погодио је 16 минута пре краја после дивног проигравања Ћира Имобилеа, чиме су отклоњене све дилеме око победника.  

Италијани су играли у новој формацији 4-2-3-1. Поред Бонућија и Кјелинија одбрану су чинили бекови Пићини и Бираги. Тандем задњих везних Жоржињо - Верати, па испред њих тројка Бернардески, Барела, Кеан и у самом шпицу Имобиле. Уопште не звучи лоше, а и сасвим пристојно изгледа на терену...

ИТАЛИЈА: Донарума - Пићини, Бонући, Кјелини, Бираги (од 91. Спинацола) - Жоржињо, Верати (од 86. Заниоло), Барела - Бернардески, Кин и Имобиле (од 80. Кваљарела).

Истим резултатом завршена је и утакмица између Грчке и Лихтенштајна (2:0), док је Јерменија тек на крају утакмице успела да избегне исти сценарио, умањивши победу БиХ (2:1).

Головима Радета Крунића из првог и Даниела Милошевића из другог полувремена селектор Роберт Просинечки је мирно "крстарио" ка рутинско победи против Јерменије, али када је Хенрик Мкхитарјан у надокнади времена био прецизан са "креча", завладала је паника.

Група Ј (23. март) - 1. КОЛО:

Босна и Херцеговина - Јерменија 2:1 (1:0)
/Крунић 33, Милошевић 80 - Мкхитарјан 90+1/

Италија - Финска 2:0 (1:0)
/Барела 7, Кин 74/

Лихтенштајн - Грчка 0:2 (0:1)
/Фортунис 45+1, Донис 80/

ТАБЕЛА: Италија 3, Грчка 3, Босна и Херцеговина 3, Јерменија 0, Лихтенштајн 0, Финска 0.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар