Прича - Зашто "хyпе" око Јовића: Има АБС, нема јачу ногу!

Култура постизања голова, спортска грађа и мишићна маса, препознавање урођених талената и рад на достизању пуног потенцијала, као и безобразлук дечака навикнутог да је бољи од старијих, све је то Холанђанин видео из лежећег положаја.

Фудбал 23.03.2019 | 23:50
Прича - Зашто "хyпе" око Јовића: Има АБС, нема јачу ногу!
"Нејмар и Гризман донели су, свако у одређеном тренутку, одлуке засноване искључиво на економским основама. Изабрали су Пари сен Жермен и Атлетико јер су били плаћени много више него што би били у Барси. Данас, без дилеме, они жале због својих великих грешака. Јер су изгубили на такмичарском пољу. Много", написао је колумниста каталонског листа "Спорт", Луис Маскаро.

У рубрици "Мишљење", Маскаро је као једно од водећих пера редакције отворено наклоњене Барселони, најавио навијачима тог клуба шта би могли да очекују наредног јуна, када ватрено најављен прелазни рок у Европи означи почетак сезоне 2019/20.

Поентирао је лепо цитирајући Барсиног духовног вођу, Јохана Кројфа.

"Ко размишља да ли жели да игра за Барселону није више потребан овде".

Не само новац, пише Маскаро, већ су и начини на који су ПСЖ и Атлетико елиминисани из Лиге шампиона додатно уверили директоре "Блаугране" да се Бразилац, иако поверђен и Француз тешко носе са улогама лидера у ривалским клубовима који, реално говорећи, историјски заостају за Барселоном у сваком смислу.

"СЛЕДЕЋА ВЕЛИКА СТВАР"

Помислио сам, читајући, да је можда најбоље ову Барселону назвати "клубом за који наступа Лионел Меси" и да је то довољно да разумемо колико је лествица високо постављена за свакога ко игра или ће играти у црвено-плавом дресу.

"Будућност Барселоне, без икакве дилеме, није у 'инкорпорацију' Нејмара и Гризмана". Њихова шанса је одавно прошла. То су изванредни фудбалери, огромни, али не за Барсу. Нису били у праву, баш нису, и сада морају да сносе последице за своју невероватну грешку", написао је Маркадо, када сам већ препознао са колико страсти прати свој клуб, и потом подвукао кратком констатацијом:

"Потпис 'деветке' је Барсин примаран циљ овог лета. Контекст је компликован. Луис Суарез има 32, али и даље игра бриљантно и има посебан однос са Лионелом Месијем".

Заправо, на овај текст налетео сам "копајући" све вести у којима шпански, превасходно каталонски медији ових дана најављују трансфер нашег нападача, Луке Јовића, баш у Барселону. Идеја је била да наведем пет разлога због којих је то, бар када чекамо лето 2019, реална могућност.

Односно, да будем прецизнији, пет разлога због којих је момак из Бјељине недуго после 21. рођендана представљен као "следећа велика ствар" на страницама водећих спортских листова у Европи.

Маскаро се појавио са одличним уводом, иако бих причу почео од почетка.

ОДУВЕК НАЈМЛАЂИ

Од када је Тома Милићевић убедио Милана и Светлану Јовић да пошаљу осмогодишњег дечака из Батара код Бијељине на тренинге Црвене звезде у Београду, пред Луку је постављен изазов да се такмичи са годину-две дана старијима од себе и он је то са задовољством прихватио.

Имао је 14 година, осам месеци и 19 дана када је позван у кадетску репрезентацију Србије, састављену од 16-годишњака и млађих, а за коју је постигао 12 голова на десет наступа рачунајући и хет-трик у победи над Хрватском од 4:1 у "Кући фудбала" у Пазови, када је ФСС био домаћин једног од квалификационих турнира за најмлађи узраст.

Јовић је за У17 селекцију дао 16 голова на 19 утакмица и уверио Вељка Пауновића да га као 16-годишњака поведе на Европско првенство омладинаца, на ком су право наступа имали две и по године старији момци, а на ком је талентовани нападач Црвене звезде постигао гол на путу ка полуфиналу где нас је Португалија зауставила на пенале.

Штета, наравно, што се наредног лета нашао заточен у односима клуба и Савеза, због чега није био учесник, па ни освајач ФИФА светског првенства за омладинце. После те ружне епизоде наставио је да тресе мреже и у омладинској (10/13) и у младој (7/14), за коју се одазивао и након што је био један од "клинаца" које је Младен Крстајић летос повео у Русију на највећи турнир у свету фудбала - ФИФА светско првенство.

На 59 наступа у млађим категоријама репрезентације Србије, Јовић је постигао 44 поготка по правилу играјући са генерацијом изнад.

ГРАЂЕН КАО ФУДБАЛЕР

Лука на терену не одаје утисак високог фудбалера, делом што је углавном оркужен 190+ бундеслигашким штоперима, делом што има помало архаичну грађу, типичну за нападаче из 60-их и 70-их година. Мене је подсетио на Герда Милера, колегу Јоцу на Драгослава Шекуларц, а Милутина на Серхија Агуера.

Али, Шеки је имао 171, Милер има 176, док је Кун висок свега 170.

Јовић има 181 центиметар висине, један мање од Суареза и три од Единсона Каванија.

Поред тога, већ је слика са "Карађорђа" из маја 2014, када је Јовић после свега два минута на терену у сениорској конкуренцији постигао гол за 3:3 и постао најмлађи стрелац у историји клуба са свега 16 година, пет месеци и пет дана, говорила да се ради о стаситом момку ког ће бити тешко оборити у дуелу.

Када је одлучио да послуша старије, Ненада Милијаша, Џонија Мијаиловића и остале који су му проналазили манчмелоу испод душека на припремама, Јовић је почео да препознаје да од родитеља није наследио само таленат за фудбал већ и експозивност уз коју ће, ако буде радио на себи, успевати да реши неке од наизглед нерешивих ситуација у противничком шеснаестерцу.

Данас, без обзира на то да ли је дрес кројен у ретро или футуристичком стилу, он изгледа као нашпанован, спреман фудбалер. А, тако и игра, сложићемо се.

Једном је дао и пет голова на утакмици.

Све се то лепо види и у броју мелева у Бундеслиги које је у каријери пропустио због повреда - нула. Изостао је једном, у октобру 2017. године, због болести. То је, иначе, једна од пресудних ствари за које се распитују скаути великих клубова, иако се чешће пише о броју утакмица, голова, тачних додавања, претрчаних километара, освојених трофеја, победа…

АБС КОЧНИЦЕ ЗА ТРАВУ

Када гледамо утакмицу са трибина или пред екранима, неминовно, највише пажње одвлачи нам фудбалска лопта. Немогуће је другачије гледати ову игру, осим ако вам то није посао и ако вас због тога нису послали на други крај света, одакле је потребно да јавите само једну ствар - јесте или није играч за нас.

Оно што је скауте, између осталог, привукло код Луке Јовића је кретња без лопте.

Он има дар да препозна када је тренутак да крене у бег и, важније, када је тренутак да се заустави - што нас враћа на причу о његовој грађи и конституцији. Покушавајући да објасне проблеме које серије суперспремних НБА бекова имају да зауставе "буцкасте" Џејмса Хардена и Луку Дончића, амерички аналитичари увели су појам који би у слободном преводу значио "могућност успоравања".

Јовић то изванредно користи на игралишту, где понекад делује као да кочи савременим АБС системом, док конкуренција има потрошене плочице и пакнове.

Уз сталожене крилне нападаче и бекове са којима игра у постави Адија Хитера, а Ајнтрахт је од његовог доласка на позајмицу из Бенфике узнапредовао са 11, преко осме, на тренутно пето место на табели уз пласман у завршницу Лиге Европе и освојен ДФБ покал прошле сезоне, Јовић успева да постиже голове у серији без много контаката с лоптом, губљења енергије на дуеле и ризик који доноси сваки пријем и дриблинг у црвеној зони.

Тако нешто радио је Томас Милер на врхнцу форме у Бајерну и репрезентацији Немачке, у којој га од скоро више нема. 

На крају, ако прати Јовића, а прати, Барселона ће управо то желети да види на терену када из дубине у таласима буду стизали Меси, Осман Дембеле, Ђорди Алба, Серђи Роберто, Нелсон Семедо…

НЕМА "ЈАЧУ НОГУ"

Када је пре десетак дана "отресао" Де Фраја без да је изгубио ритам корака, а онда безобразно лобовао Хандановића на сред "Меаце" за кулминацију хаоса у Интеру, схватио сам да у квизу сутра не бих био сигуран у одговору на питање која је "јача нога" Луке Јовића.

Заправо, нема је.

"Он је једини фудбалер који има две десне", са осмехом је одговорио Сале Јанковићпричајући о Јовићу.

Премотавајући неке од голова које је постигао ове сезоне приметио сам чешће погађа левом ногом, "загребао" мало испод површине и пронашао веома занимљив податак:

Лука Јовић постигао је 48 голова на 40 утакмица у сениорској конкуренцији за Црвену звезду, Бенфику и Ајнтрахт, од чега 21 левом, 19 десном и осам главом.

Тако нешто нећете наћи међу данашњим "топ" нападачима, што се каже… Гледао сам. Суарез је, рецимо, ове сезоне постигао 21 гол на 39 утакмица од чега четири пенала. Од тих 17 из игре три су постигнута левом, а један главом.

Оно у чему су слични је период у ком постижу голове - што је утакмица ближа крају, то су опаснији и конкретнији, а Јовић је у клупској каријери 17 пута био стрелац у првом, а 31 у другом полувремену.

Већ има 11 голова у последњих 15 минута утакмице, као и 11 голова за директне победе својих тимова.

Само пет утакмица у којима је био стрелац завршено је поразима, а проценат од 12,5 одсто осетно је испод од процената екипа за које је наступао у том периоду. Тренерским речником - "прави разлику" и "чини саиграче бољим".

ТО СЕ НЕ ПРОПУШТА

Култура постизања голова у млађим категоријама, спортска грађа и мишићна маса, препознавање урођених талената и рад на достизању пуног потенцијала, као и безобразлук дечака навикнутог да је бољи од старијих, све је то Холанђанин из лежећег положаја могао лепо да види у том 6. минуту утакмице.

Тај гол постигнут у европској "фудбалској катедрали" помоћи ће и осталима да разумеју због чега ће Франкфурт ускоро бити богатији за 60 можда и више милиона евра. Вероватно истог дана када за десет пута мању суму преузме играча од несрећне Бенфике.

Да ли ће тај новац стићи из Барселоне или неког другог града у ком станује најбољи европски фудбал, није пресудно, јер је и колумнистима из Мадрида, Париза, Лондона, Манчестера, Торина и Минхена јасно због чега колеге из Каталоније недељама агитују за потпис Луке Јовића, пре него Нејмара или Гризмана.

То не значи да је он бољи играч, напротив.

То не значи ни да би Суарез, стрелац 435 голова на 669 утакмица за Гронинген, Ајакс, Ливерпул, Барселону и Уругвај, требало да страхује за место у стартној постави због Јовића, напротив.

То само значи да је пред њим будућност и да тамо неће бити битно да ли му иде на леву, десну или чело.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар