Мањи ризик од смрти уз више биљне хране на тањиру

Повећаним уносом биљне хране долази до смањења ризика од смрти, показује најновија студија америчких научника. То се испољава и у случајевима када су здравом начину исхране претходиле нездраве навике.

Здравље 19.03.2019 | 13:04
Мањи ризик од смрти уз више биљне хране на тањиру
За адекватну бригу о здрављу срца и дужи живот потребна је биљна исхрана са доста воћа, поврћа, интегралних житарица и ораха – потврдила је студија Школе јавног здравља у Бостону која је трајала готово 25 година.

Спроведена је на узорку од 72.000 испитаника оба пола, а на почетку истраживања, ниједан од учесника није имао никаквих здравствених проблема.

Код особа које су се током посматраног периода придржавале најздравије биљне дијете, ризик од смрти свих узрока смањен је десет одсто, док је код оних чија је исхрана такође била вегетаријанска, али уз прерађене воћне сокове, индустријске житарице, кромпир и слаткише – тај ризик увећан за чак 11 одсто.

Ово је, иначе, прво истраживање које испитује како здраве или нездраве промене у исхрани могу да утичу на ризик од смрти, а у претходним студијама већ је доказано да конзумирање висококвалитетне биљне хране умањује ризик од дијабетеса и срчаних болести.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар