Како да препознате мождани удар

Мождани удар је други водећи узрок смрти на свету. Постоје различите врсте можданих удара и дужина опоравка зависи од тежине напада. Што пре неко добије помоћ, мање ће бити оштец́ен мозак.

Здравље 09.03.2019 | 08:09
Како да препознате мождани удар
Шта је мождани удар?

То је стање до кога долази када се прекине доток крви у мозак. Немогућност да кључни хранљиви састојци и кисеоник дођу до мозга узрокује озбиљна оштец́ења можданих ц́елија, што може нарушити говор особе, кретање и мисаони ток, преноси Индепендент.

Постоје три врсте можданог удара.

- Исхемијски који су најчешц́и и јављају се када артерију која доводи крв у мозак блокира крвни угрушак. Крвни угрушци се обично формирају у областима где се артерије временом сужавају због накупљања масних наслага. Тај процес је познат као атеросклероза.

- Хеморагијски удари се дешавају када постоји крварење у мозгу или око мозга узроковано пуцањем крвних судова.

- Трец́и тип је мини-мождани удар, који је узрокован кратким смањењем дотока крви у део мозга. Ове врсте шлогова не би требало да изазову трајно оштец́ење мозга, а вец́ина симптома требало би да прође у року од 24 сата.

Симптоми:

Лице – Једна страна лица може да “падне”, особа можда нец́е моц́и да се осмехне, или су им уста или очи можда "пале".

Руке - Особа са сумњом на мождани удар можда нец́е моц́и да подигне обе руке и задржи их због слабости или укочености у једној руци.

Говор - Њихов говор може бити нејасан или искривљен, или особа можда уопште не може да говори без обзира на то што се чини да је будна.

Време - време је да одмах позовете помоћ ако приметите било који од ових знакова или симптома.

Шта после удара?

Опоравак од можданог удара варира у зависности од тога колико оштец́ења мозак има. Неки људи ц́е се брзо опоравити, али другима ц́е требати дугорочна помоћ низа специјалиста. Након можданог удара, когнитивне функције особе (комуникација, оријентација, памц́ење и концентрација) могу бити озбиљно угрожене.

Мождани удар такође може изазвати слабост у телу и, у неким случајевима, парализу. Као последице могу се јавити и проблеми са видом, проблеми са бешиком, тешкоц́е са гутањем, проблеми менталног здравља, као што су депресија и анксиозност.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар