Храна која вас буквално води у смрт

Резултати велике студије француских научника показали су да су особе које конзумирају већу количину екстремно прерађене хране попут газираних пића, индустријског хлеба, готових јела, готових пилећих медаљона или месних прерађевина изложене повећаном ризику од преурањене смрти.

Здравље 21.02.2019 | 12:10
Храна која вас буквално води у смрт
Али како се поменуте намирнице често повезују с осталим нездравим навикама попут пушења или недостатка физичке активности, научници кажу да је потребно обавити додатна истраживања да би се слика у потпуности заокружила. Однос између исхране и болести је обично сложен и резултати истраживања често се погрешно тумаче.

Резултати француских научника, објављени су прошли недеље у стручном часопису ЈАМА Интернал Медицине показују да се повећањем удела екстремно прерађених намирница у исхрани за само 10 одсто ризик од преурањене смрти од било којег узрока повећао за 15 одсто.

Ради се о претерано обрађеним и висококалоричним намирницама с превише соли, шећера, угљених хидрата, засићених масти, појачивача укуса и осталих адитива од којих су неки канцерогени.

Реч је углавном о јелима у чијем су индустријском процесу производње коришћени процеси попут хидрогенизације, хидролизе, екструзије или претходна обрада пржењем.

Не смеју се заборавити ни јела с додатим бојама, емулгаторима, појачивачима укуса и осталим адитивима. Многи садрже врло мало витамина и влакана.

Од раније је познато да екстремно прерађена храна повећава ризик од развоја хроничних болести, карцинома, дислипидемије и артеријске хипертензије. На основу неколико степени индустријске прераде исти тим француских научника је прошле године проучавао утицај конзумирања прерађене хране на развој карцинома.

У складу с НОВА системом класификације хране који признају светске здравствене организације, међу њима и УН-ова Организација за храну и пољопривреду (ФАО), храна се, у зависнсоти од степена прераде категоризује у четири групе - ниска или никаква прерада, коришћење додатака у припреми хране, прерада хране и екстремна прерада. Научници истичу да је најопаснија за здравље група екстремно прерађене хране, која се сврстава у четврту скупину НОВА-иног система класификације хране.

За разлику од екстремно прерађене, минимално прерађена храна и након обраде задржава и изглед и нутријенте. У ову групу, нпр. спадају претходно насецкано и за продају припремљено воће и поврће паковано у врећицама као салата или свеже замрзнуто. Ту су још и конзервирана туна и пасуљ, као и парадајз у конзерви.

Насупрот томе компоти с воћем с додатим шећером спадају у групу прерађене хране, али воћни десерти с додатим шећером, бојама и средствима за текстурирање сматрају се екстремно прерађеном храном. Засољено месо спада у прерађену храну, али димљено месо с додатим нитрититима и конзервансима класификује се у екстремнно прерађену храну.

Студија француских научника спроведена је између 2009. и 2017. године, а у њој је учествовало око 45.000 испитаника старијих од 45 година.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Јоја

21.02.2019 14:39

а мало ките да нареземо ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето Видис

21.02.2019 17:21

Мој Покојни Деда да се здраво хранио, да није пио и пусио био дан данас зив, а он је јадник умро млад, у 97. години.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.02.2019 12:26

Хм, мој дјед није конзумирао дуван и цигарете и умро у 79-ој, до цигара је!