МАЈСТОР! Ђоковићу спортски "Оскар" - четврти пут!

Новак Ђоковић добитник је престижне награде Спортске академије Лауреус за најбољег спортисту света у 2018. години.  Новак Ђоковић ОПЕТ најбољи спортиста света! Невероватна част!

Тенис 18.02.2019 | 21:30
МАЈСТОР! Ђоковићу спортски "Оскар" - четврти пут!
Новак Ђоковић фантастичан повратак тенису после повреде у 2018. години крунисао је још једном великом и важном наградом.

Српски тенисер проглашен је за најбољег спортисту света у избору Спортске академије Лауреус.

На церемонији одржаној у Монте Карлу Новак Ђоковић четврти пут понео је такозвани спортски Оскар у веома јакој конкуренцији у којој је било још пет врхунских спортиста.

У трци са Ђоковићем за престижно признање били су фудбалери Лука Модрић, члан Реал Мадрида, најбољи играч света у избору ФИФА и УЕФА, Килијан Мбапе из Пари сен Жермена, Луис Хамилтон, шампион Формуле 1, Леброн Џејмс, кошаркаш Лос Анђелес Лејкерса и кенијски атлетичар Елиуд Кипчоге.

Ђоковић је претходно освајао Лауреус награду за најбољег спортисту света и 2012, 2015. и 2016. године.

Новаку Ђоковићу је награду предала бивша шампионка Моника Селеш у друштву принца Алберта од Монака.

Он се најпре захвалио Моники Селеш, са којом је разменио три пољупца.

"Велика је част што делим ову позорницом са принцом и Моником. Моји снови су почели са тобом и твојом каријером, а Јелена Генчић је најзаслужнија. Више него било ко, уз моје родитеље, веровала је и била уз мене и због ње знам све о теби. Знао сам да једеш здраво, идеш у кревет у 20.30 часова, не пијеш кока-колу... Морао да радим све као ти, и хвала ти због тога", рекао је прво Ђоковић бившој југословенској тенисерки.

Захвалио се потом Академији Лауреус на награди.

"Хвала Лауреусу, нисам знао шта да очекујем вечерас, јер моја филозофија је не очекуј ништа и добићеш све".

"Многи су ми загрејали срце вечерас, доказали да упорност у спорту доноси много, да спорт може да промени све, како је рекао Нелсон Мендела када је основана овај академија", рекао је најбољи тенисер света, истакавши и велику подршке своје супруге Јелене.

Онда је открио да је прошао веома тежак период пре него што се вратио на врх.

"Размишљао сам стварно да напустим тенис и требало ми је време да пронађем сврху, а ова награда рефлектује то путовање од неколико месеци", навео је Ђоковић уз напомену "да увек треба у себи пронаћи мотивацију да наставиш даље".

Српски тенисер је у 2018. години освојио четири титуле - два гренд слема (Вимблдон и УС Опен), као и два мастерса (Синсинати и Шангај) и вратио се на прво место АТП листе.

Ђоковић се са четири награде Лауреус изједначио са бившим атлетичаром Усеином Болтом, док је једино успешнији од њих Роџер Федерер, који је пет пута проглашаван за најбољег спортисту света.

Четири пехара у конкуренцији дама има и Серена Вилијамс.

За најуспешнију спортисткињу планете проглашена је гимнастичарка Симон Бејлс, која је у 2018. постала прва жена са освојена сва четири светска шампионата.

Јапанска тенисерка Наоми Осака добила је награду за "пробој године", голфер Тајгер Вудс је проглашен за "повратника године", а међу лауреатима Лауреуса још су се нашли сноубордерка Клое Ким, скијашица Линдзи Вон, пењач из Кине Ксија Боју, скијашица Хенријета Фаркашова, са чланом њеног тима Наталијом Субртовом, док је Јува изабрана за организацију која је чинила велике ствари на плану друштвене одговорности у спорту.

За изузетан допринос награду је добио Елиуд Кипчоге, кенијски маратонац и светски рекордер, а за животно достигнуће пехар је отишао у руке фудбалског тренера Арсена Венгера.

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић постао је по четврти пут освајач престижне награде Лауреус за најбољег спортисту на свету! 

Српски ас је на свечаности у Монте Карлу и званично проглашен за најбољег спортисту на планети у 2018. години, а награду је добио од легендарне тенисерке Монике Селеш и Принца од Монака. 

"Хвала вам много, велика ми је част да добијем ову награду. Велика је ствар што сам делио овај подијум са многим великим именима. Многе њихове приче су ме надахнуле и подстакле да будем још бољи. Лауреус награду сваки спортиста жели да освоји, и самим тим, за мене то признање представља велику част. Чињеница да сам вечерас међу великим бројем спортских великана и што сам у прилици да слушам о изузетним стварима које Лауреус чини широм света, даје овој награди посебно значење", изјавио је Новак Ђоковић пошто му је уручено престижно признање, пре него што се захвалио супрузи Јелени и породици због тога што су му пружили невероватну подршку и дали мотивацију да настави и даље да се бави тенисом.

"Искрено, нисам био на добром месту, био сам у одређеном дисбалансу, размишљао сам о томе да заиста напустим тенис. Али, моја супруга и породица су ми показали како да нађем нову енергију. Ова награда симболизује круну путовања у којем сам био током последње две године. Ништа ово не би било могуће без свих ствари које су ми се десиле у претходне три године. Много тога сам научио о животу и целом процесу у овим годинама. Био сам много нестрпљив када сам се вратио из операције лакта. Мислио сам о томе да оставим тенис, а данас стојим овде пред вама, драги пријатељи, са овим дивним признањем у рукама".

Ђоковићева конкуренција за "спортски Оскар" били су капитен хрватске репрезентације и члан мадридског Реала Лука Модрић, уједно најбољи играч света у избору ФИФА и УЕФА, те Килијан Мбапе из Пари сен Жермена као шампион света у фудбалу с француском репрезентацијом, затим шампион Формуле 1 Луис Хамилтон, најбољи кошаркаш данашњице Леброн Џејмс и кенијски атлетичар Елиуд Кипчоге.

Новак Ђоковић је до вечерас Лауреус награду освајао 2012, 2015. и 2016. године. Подсетимо, Новак Ђоковић је после освајања Ролан Гароса 2016. године прошао кроз озбиљну транзицију у каријери, а онда се суочио и са повредом која га је дуго одвојила од терена. После обнављања сарадње с чувеним тренеромМаријаном Вајдом Новак Ђоковић је заређао три титуле на Гренд слем турнирима - од Вимблдона и УС Опена прошле сезоне, до пехара на Аустралијан Опену у јануару ове године, када је узео рекордну седму титулу. Преузео је поново прво место на табели и тренутно има 15 Гренд слем титула у свом власништву. 

За најуспешнију спортисткињу планете проглашена је гимнастичарка Симон Бејлс, иначе прву жену са четири светска шампионата. Најбољи тим је фудбалска репрезентација Француске, испред које је награду примио селектор Дидије Дешан. Награду „Спортски дух године“ добила је вероватно и најбоља скијашица свих времена Линдси Вон. Награду "Пробој" за спортисткињу која је у претходној години дошла до потпуне афирмације добила је тренутно најбоља тенисерка света Наоми Осака, док је Елијуд Кипчоге добио признање за "изузено остварење" пошто је на маратону у Берлину поставио нови светски рекорд у античкој дисциплини. Легендарни стратег Арсенала Арсен Венгер добитник је награде за животно дело, док је чувени голферТајгер Вудс узео награду за "Повратак године".

Фото: Реутерс

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар