Модерна верзија приче о Давиду и Голијату...

Каперник победио цео НФЛ! Афера око клечања током интонирања химне биће завршена вансудским поравнањем на захтев лиге!

Остали спортови 18.02.2019 | 23:20
Модерна верзија приче о Давиду и Голијату...
Драма око Колина Каперника и ускраћивања му права да мисли својом главом и притом поштено зарађује новац само зато што је био друштвено активан и указао на и даље велики расни проблем у Америци, а пре свега у НФЛ је чини се коначно готов. И то како!

Тако што је једна од највећих и најбогатијих спортских организација на планети земаљској, машинерија за прање и сакупљање милијарди долара која је већ више од пола века под будним око власти (и даље не плаћа порез), а пре свега америчке армије, "прва трепнула". У питању је већ легендарно "клечање" током интонирања химне пре утакмице чиме је 2016. квотербек Вашингтона тим "перформансом" указао на стални друштвени проблем. Убрзо му се придружио велики број колега, те је у управљачким структурама, како у лиги, тако и у клубовима кренула паника. То је разгневило многе тамошње патриоте и "патриоте", па и самог председника Доналда Трампа који је тражио казну за храброг Колина којем се придруживало све више и више спортиста, чак и ван НФЛ.

Наравно, бела елита која држи све тимове у овој лиги се такође нашла увређеном те је прећутним споразумом буквално отерала Каперника из организације, па је овај и поред јасног играчког квалитета од тада без посла. Наравно, он није часио часа већ је 2017. пресавио табак и тужио НФЛ суду на основу тога што му је незаконито забрањено да зарађује за хлеб са својих 10 прстију. Нешто што је у Америци баш велики грех, толики да је чак и НФЛ доживела пораз.

Да би ублажили бламажу, свесни да им ово неће проћи, челници НФЛ су замолили за вансудско поравнање, нашта је друга страна пристала, те се очекује да све буде решено до краја ове године. Наравно, Каперник, али и његов саборац Ерик Рид ће из овога изаћи далеко богатији, али пре свега са веома јаким друштвеним утицајем, посебно у црначкој заједници. Иначе, њих двојица су добила велику подршку како од синдиката НФЛ играча, тако и од великог дела суграђана свесних да су им угрожена права да се слободно изражавају и зарађују. Нешто што је у Америци ипак и даље светиња.

Занимљиво је да је Каперник заправо усвојено дете богатог белог пара, тако да је добро осетио обе стране медаље - оне која се пласира преко медија и стварности.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар