Потрага за ''Светим гралом'' српске кошарке!

Почиње Куп Радивоја Кораћа. . .

Кошарка 14.02.2019 | 15:30
Потрага за ''Светим гралом'' српске кошарке!
Потрага за Светим гралом српске кошарке у нишкој тврђави биће изазов за осам српских клубова у првој борби за трофеје у земљи актуелног европског, светског и олимпијског вицешампиона. Куп Радивоја Кораћа, нажалост, не доноси више од престижа, али и тако девалвиран важно је такмичење за све учеснике завршног турнира. Ако ништа друго, бар због тога што носи име можда и највећег српског кошаркаша свих времена.

Пети пут заредом, десети пут откако је успостављен актуелни куп систем, Ниш ће бити домаћин такмичења који ће на једном месту окупити четири актуелна учесника Јадранске лиге и по два тима из Кошаркашке лиге Србије и другог степена Купа КСС. Партизан као бранилац популарне Жућкове левице, а Црвена звезда, Мега Бемакс, ФМП Железник, чачански Борац, београдски Динамик, те Нови Пазар и Свети Ђорђе као изазивачи.

ЧЕТВРТФИНАЛИ ПАРОВИ:

Четвртак:
17.00: ФМП Железник - Свети Ђорђе 
19.30: Партизан - Нови Пазар 

Петак:
17.00: Мега Бемакс - Борац Чачак
19.30: Црвена звезда - Динамик 

Полуфинални мечеви су у суботу од 17.00 и 19.30, а финални сусрет је у недељу од 17.00*
(Термин финала подложан промени)

Партизан овог фебруара има шансу да поново искочи на врх листе клубова с највише освојених купова у трећем миленијуму, пошто у овом тренутку има шест пехара као и Црвена звезда. Анализу екипе Андрее Тринкијерија можете прочитати ОВДЕ.

У петак ујутру моћи ћете да прочитате и најаву предстојећег купа из угла првог изазивача – Црвене звезде. Такође, имали сте прилику да прочитате изузетно занимљиву причу о екипи Светог Ђорђа из Житишта, коју можете наћи ОВДЕ.

Ривал Парног ваљка је Нови Пазар, који у Ниш стиже с етикетом трећепласираног тима КЛС. Изабраници Оливера Поповића направили су велики успех самим доласком у Чаир, а уз Динамик имаће најтежи посао.

Нови Пазар великим корацима напредује и од нижелигашког статуса брзо је стигао у позицију да се бори за место у Суперлиги, онда и АБА 2 лигу. Али све у своје време…

Овај тим максимално зависи од учинка некадашњег репрезентативца Србије Немање Крстића. После доста лутања Крстић је пронашао своје место у тиму Новог Пазара, којим сада командује и апсолутно је најважнија карика у тиму. Игра највише, безмало 35 минута по утакмици и самим тим бележи чак 20 поена у просеку.

Однедавно је добио велико појачање у бековској линији од дојучерашњег играча ФМП Алекса Марцета, који још није дорастао изазову у Јадранској лиги, па је отишао на каљење у тим из КЛС. Марцет је већ на дебију против суботичког Спартака показао да ће бити велико појачање, па је убацио 18 поена и поделио четири асистенције.

У фокусу биће плејмејкер Марко Радоњић. Први је асистент екипе са око пет завршних додавања, уједно и други стрелац са 17 поена у просеку, што га чини можда и најопаснијим играчем у тиму.

Велике заслуге за успех Новог Пазара иду и на рачун тренера Поповића. Лепо је посложио екипу, унео стабилност и добио могућност да ради са екипом без икаквих сметњи.

Ипак, окршај са Партизаном биће готово сигурно и једина станица за ову екипу у Нишу. Свакако најбољи поклон за уложени рад и комплетан успех ове сезоне.

Мега Бемакс и ФМП Железник у Ниш долазе са жељом да представе своје младе снаге и да покушају да помрсе рачуне вечитима, с обзиром да окршај два највећа српска клуба није изводљив све до финала. Борац и Динамик ће заједно са Новим Пазаром бранити част клубова из КЛС и имаће за циљ да се што боље прикажу против најјачих такмаца у Србији, а самим тим и пробају да направе прворазредну сензацију.

Уколико прође чачански Борац као лидера КЛС, изабраници Дејана Милојевића би теоретски могли да укрсте копља са Црвеном звездом у полуфиналу. Врсни стратег тима из Сремске Митровице иза себе има огромно искуство учешћа на завршном турниру. У минулих пет година Мега је у два наврата била финалиста (2014, 2015), али и освајач Жућкове левице у магичној сезони 2015/16, чији је врхунац било финале Јадранске лиге.

Меги примарни циљ није освајање новог пехара, али ће засигурно покушати да се окити победничким ореолом ако се за то укаже шанса. Због тога ће млади и изузетно талентовани Милојевићев састав имати шансу да се докаже и крене стопама својих претходника.

Највећи фокус биће на двојици великих нада клуба Николи Мишковићу и опорављеном Адаму Мококи, пошто је Гога Битадзе променио средину, а Огњен Чарапић неће моћи да учествује на турниру због проблема са повредом. Своју шансу из другог плана вребаће и све бољи Лука Ашћерић.

Од одласка ултраталентованог Грузина у Будућност Мишковић је потпуно преузео кључеве овог тима у руке и са позиције крилног центра показује зашто ће се бројни клубови отимати за њега у будућности. Драстично је подигао форму и од његовог нападачког ритма доста зависи игра Меге. Партизану је убацио 30, Задру 25 поена, а у шест од последњих седам кола не пада испод 12 поена.

Ашћерић га прати у стопу и представља подршку из другог плана. Ашћерић куп дочекује са одличним издањем против Крке и 24 убачених поена. Осим тога, има сасвим добре атлетске способности и задовољавајући преглед игре, због чега је други асистент екипе, одмах иза Чарапића. Има добру грађу, због чега често може да покрије и неколико позиција.

Повратак Адама Мококе представља велико појачање за Мегу. Врло талентовани комбо бек показао се као одлично решење у оба смера, пошто је истакао и своје дефанзивне квалитете. Има брзе ноге и њима, као и брзим рукама стално врши притисак на противнике. Исте квалитете користи и у фази напада, где бележи безмало 12 поена. Можда није најпрецизнији шутер, али то надокнађује као одличан скакач, што показује његов просек од преко седам ухваћених лопти по утакмици, од чега готово три у противничком рекету.

Осим њих битније улоге имаће и непредвидиви Андрија Марјановић, односно Стефан Фундић и Един Атић, који су најчешће први на скоку.

ФМП је знатно ослабљен после одласка Драгана Апића. Велики притисак пао је на Стефана Пота, али се 25-годишњи бек солидно сналази. Проблем за Пантере и пре свега тренера Владимира Јовановића је што Поту не може да пронађе идеалног партнера, неког ко ће понети Апићеве обавезе. Потов искуснији колега Јеремић се труди да буде тај, али и Матиц Ребец и корпулентни Дуоп Рит. Доста се очекује и од младог Алексе Ускоковића, кога многи виде као будућу узданицу Црвене звезде. Игра Пантера се и даље унапређује и самим тим у главама кошаркаша ФМП јесте само да подижу лествицу и покушају да ископирају рецепт прошлогодишње генерације и лакшим путем оду до полуфинала. Свети Ђорђе као најзанимљивија прича овог Купа добио велику част да представља житиште и брани част нижеразредних клубова. Али ово ће засигурно бити максимум овог састава и сусрет са ФМП биће награда за велики успех.

Борац је прошлих година знао да буде трн у оку чак и клубовима из Јадранске лиге. Мало је фалило да и сами буду део тог друштва, али их је финале са Крком одвојило од великог искорака. Ипак, пулени Јовице Арсића ће против Меге покушати да оправдају улогу најбољег тима КЛС.

Од доласка Страхиње Гавриловића из Партизана тим је знатно подигао ритам, па уз некадашњег играча Меге Радована Ђоковића има највећи офанзивни учинак у тиму. Први је за кратко време нашао своје место и бележи преко 13 поена просечно, док је Ђоковић ипак први стрелац уз средњу вредност од преко 14 поена.

Од репрезентативца Илије Ђоковића полазе све акције и његов утицај на игру огледа се и кроз организацију, где има готово пет асистенција по мечу и кроз реализацију, са још 11 поена. Уз свог презимењака Радована и старог лисца Марка Мариновића најбољи су тројкаши Борца и на далекометним хицима се значајно базира офанзивни део препознатљиве чачанске школе кошарке. Поменути трилинг у просеку погађа увек бар по два далекометна хица.

Битан шраф у тиму јесте још један бивши играч Партизана Ђорђе Мајсторовић, као један од најбољих играча у рекету одакле доноси по 10 поена просечно, али и далеко најбољи скакач са више од пет ухваћених лопти.

Борац је екипа изнад нивоа КЛС, с обзиром да просечно бележи преко 91 поена и има само један пораз. Агресивним дефанзивним приступом ривале сводни на равно 74 поена по утакмици, али и на близу 17 изгубљених лопти.

Сусрет Меге и Борца би потенцијално могао да буде најнеизвеснији у овогодишњим четвртфиналима.

Динамик са Дорћола није добро прошао на овогодишњем жребу и у четвртфиналу изаћи ће на линију Црвеној звезди. Покретачка снага тима Владимира Ђокића су некадашњи Партизанови играчи. Андреја Стевановић с просеком од 15 поена, док млади Милош Глишић бележи само поен мање, уз готово седам ухваћених лопти и по једну блокаду и украдену лопту. Конце вуче и Душан Кутлешић, који са своје 24 године већ има значајно искуство играња у Купу са Металцем, ФМП и Вршцем.

Међутим, мало ће то значити против Црвене звезде, где ће бити потребно много више од два-три добра играча да би се изрежирала сензација. Биће ово шанса за Динамик да види где се у овом тренутку налази у односу на српског шампиона и најбољи тим Јадранске лиге. Сваки пораз с разликом мањом од 15 поена биће успех за овај млади састав. Поготово јер Црвена звезда у Ниш долази са жељом да набилдује самопоуздање пред финиш Јадранске лиге.

Куп Србије су под именом “Куп Радивоја Кораћа” до сада су освајали:

2003. ФМП
2004. Црвена звезда
2005. ФМП
2006. Црвена звезда
2007. ФМП
2008. Партизан
2009. Партизан
2010. Партизан
2011. Партизан
2012. Партизан
2013. Црвена звезда
2014. Црвена звезда
2015. Црвена звезда
2016. Мега Лекс
2017. Црвена звезда
2018. Партизан

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар