Први мотор ПЛ: Није Заставин, али је “маде ин Крагујевац”!

Српски везиста игра фудбал живота!

Фудбал 15.02.2019 | 22:20
Први мотор ПЛ: Није Заставин, али је “маде ин Крагујевац”!
Не бисте друго размишљали када би вас неко питао који играч у Премијер лиги највише трчи. Некако би Нголо Канте већини први пао на памет. И не би то било далеко од истине. Само што је Нголо Канте на другом месту по пређеној километражи у Премијер лиги…

Испред њега је само један играч – Лука Миливојевић. Макар је тако било до прошлог кола… Србин је на 25 утакмица Премијер лиге претрчао импозантних 294,72 километра.

И није пропустио ниједан минут. До сада је одиграо свих 26 мечева у Премијер лиги, максималних 2.340 минута. Испред њега су само голмани Едерсон и Пикфорд са 90 минута више, јер њихови тимови имају меч више.

Уз Луку, максималних 2.340 минута на терену су провела још осморица голмана и петорица дефанзиваца. Ниједан везни играч у Премијер лиги није одиграо сваки минута осим Миливојевића. Јер то и није реално остварив подухват. Картони, умор, повреде… Сви остали су “закачили” нешто, само је Миливојевић био имун на све могуће препреке. И не само то.

“Нисам пропустио ниједан тренинг ове сезоне”, рекао је Миливојевић недавно за грчку Газету.

Није ни чудо што је капитен Паласа и што има неограничено поверења тренера, саиграча и навијача.

И не само да је Лука најстандарднији већ је најучинковитији фудбалер Кристал Паласа и најефикаснији везиста у Премијер лиги. Од почетка прошле сезоне (дакле, око годину и по дана) Миливојевић је у Премијер лиги постигао 17 голова (на 75 мечева). Исти голгетерски учинак има само Пол Погба. По 15 су дали Давид Силва иКристијан Ериксен, по 14 Шаћири и Деле Али… Миливојевић је већину голова дао из пенала. Шест од седам ове сезоне. Али и Погбиних пет голова је ове сезоне дошло са беле тачке.

Осим тих капитенских способности и лидерског карактера којим одскаче у тиму Кристал Паласа, Миливојевић је фантастичан и у ономе што му је основни посао на терену: разградњи противничких напада, пас игри, давању ритма, маркацији, извођењу прекида…

По броју направљених фаулова је трећи у лиги (42) и трећи по броју жутих картона (8), али ниједном није искључен упркос притиску на својој позицији. Испред Луке су по броју фаулова само његов саиграч Макартур(44) и Брајтонов нападач Глен Мари (59). По броју добијених дуела је 11. у Премијер лиги. По броју тачних дугих лопти (61) је 11. у лиги. По броју пресечених противничких напада је 13, по броју додира са лоптом 17, а по укупном броју одиграних пасова је на 18. месту у премијерлигашкој конкуренцији. У свакој статистичкој категорији битној за његов стил игре и позицију на којој игра је међу најбољима.

Када се направи паралела са играчима на његовој позицији, у свим главним је Миливојевић ту негде саКантеом, Фернандињом, Џаком, Жоржињом, Погбом, Матићем, Гејом, Ндидијем… На пример, по броју тачних дугих лопти је бољи од свих њих. По броју пресечених лопти су од директних конурената испред самоКапу, Невеш, Нидиди и Геј, а по броју добијених Геј, Ндиди и Мутињо.

Српски везиста је мотор без којег се Кристал Палас више не може замислити. На Селхурст Парку је започео већ трећу годину и можда ће наредно лето бити прилика за трансфер каријере јер је константно ишао корак по корак напред. Раднички, Рад, Црвена звезда, Андерлехт, Олимпијакос, Кристал Палас… Неки логичан след догађаја би био јачи клуб од Паласа. У многим енглеским анкетама када се праве тимови од играча ван Топ 6 великих клубова Премијер лиге, Миливојевић је редован члан идеалних 11. Има 27 година и у најбољим је годинама за трансфер каријере. Српски везиста је за две године на Острву стекао имиџ бескомпромисног борца који оставља срце и душу на терену за свој тим због чега га јавност и навијачи јако цене.

Репрезентација Србија остаје као “црна рупа” у причи о Луки Миливојевићу. Озбиљне оптужбе тадашњег Крстајићевог помоћника Милана Обрадовића су га отерале из националног тима Србије. Истог оног Обрадовића за којег јеКрстајић демантовао медије да ће преузети младу селекцију Азербејџана, да би неколико дана касније Обрадовић био промовиан у Азербејџану.

За разлилку од репрезентативне, Миливојевићева клупска садашњост и будућност делују много лепше. На Острву је за две године стекао велико поштовање и углед. Питање је момента када ће неки од већих клубова послати понуду за тренутно први мотор Премијер лиге. Није Заставин, али је “маде ин Крагујевац”.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар