Нису само глумци, већ астрофизичари, економисти, археолози

Бројни глумци и музичари су, поред својих професија, и економисти, књижевници, али и научници.

Забава 12.02.2019 | 11:39
Нису само глумци, већ астрофизичари, економисти, археолози
Мајам Бијалик - неуролог

У серији "Штребери" ова америчка глумица тумачи научницу Ејми Фера Фауер, а многи људи не знају да је неуролог у стварном животу. Бијалик је своју диплому добила на Калифорнијском универзитету у Лос Анђелесу, а фокусирала се на опсесивно-компулсивне поремећаје људи који имају синдром Прадер-Вили, редак генетски поремећај који карактерише недостатак или неекспресија седам (или неке комбинације од тих седам) гена на 15. хромозому наслеђеном од оца.

Натали Портман - психолог

Лепа глумица прескочила је премијеру филма "Ратови звезда: Фантомска претња", јер је учила за испите у средњој школи. Два научна рада објављена су јој док је још била средњошколка, а психологију је дипломирала на Харварду. "Није ме брига ако ми факултет уништи каријеру", изјавила је Портманова једном приликом и додала: "Радије бих била паметна него филмска звезда."

Ева Лонгорија - кинезиолог

Звезда серије "Очајне домаћице" завршила је студије кинезиологије, науке која проучава законитости управљања процесима вежбања и последице деловања тих процеса на људски организам, на тексашком Универзитету А&М. 

Крис Мартин - грчки и латински 

Фронтмен бенда Колдплеј дипломирао је грчки и латински у Лондону. Тамо је упознао и три будућа члана свог бенда - Вил Чемпион студирао је антропологију, Џони Букланд математику, а Гај Беримен студирао је арихитектуру, али одустао је од факултета.

Арнолд Шварценегер - економија 

Пре него што је напунио 31 годину, Шварценегера су сматрали најбољим боди-билдером на свету. Ипак, он није само хтео да само има велике бицепсе, него и да буде образован, па је 1979. дипломирао економију на Универзитету Супериор у Висконсину. 

Брук Шилдс - француска књижевност 

Дугогодишњи модел и глумица дипломирала је француску литературу на Принстону 1987, а теза њеног завршног рада била је "Иницијација: Од невиности до искуства: Предадолесцентско и адолесцентско путовање у филмовима Луја Мала, 'Преттy Бабy' и 'Лацомбе Луциен'". Свој таленат и знање преточила је у књиге.

Ештон Кучер - биохемијски инжењеринг 

Овог америчког глумца многи су запамтили по улогама у романтичним комедијама и серијама, као и по улози у филму о Стиву Џобсу. Он је студирао биохемијски инжењеринг 1995. у Ајови како би открио лекове за срчану болест коју је имао његов брат. 

Хју Лори - антропологија и археологија 

Пре него што је постао познати глумац, Лори је студирао археологију и антропологију на Кембриџу. Осим тога, био је и врхунски веслач, који је до осам сати дневно тренирао како би се квалификовао за олимпијске игре, док му све снове није срушила мононуклеоза.

Дејвид Духовни - енглеска литература 

Амерички глумац завршио је студије енглеске литературе на Принстону. Никада није докторирао, иако је имао занимљиву тезу "Магија и технологија у савременој фикцији и поезији". Дејвид је објавио и три књиге.

Двејн Џонсон - криминалистика 

Познато је да је "Тхе Роцк" био један од најбољих рвача у историји пре него што је постао јунак акционих филмова. Међутим, мало ко је упознат са чињеницом да је он дипломирао криминалистику и психологију на Универзитету у Мајамију 1995. године. 

Брајан Меј - астрофизика 

Славни гитариста групе Квин дипломирао је физику на Империјал колеџу у Лондону, а касније је одбранио и докторат из астрофизике.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар