Плес на часовима физичког умјесто вјежби

Видео-снимак на коме директор једне школе у источној кинеској провинцији Сичуан ђуска заједно са ђацима постала је сензанција на интернету у Кини. Директор Џанг Пенгфеи свакодневне вежбе у школи заменио је часовима модерног плеса.

Занимљивости 29.01.2019 | 11:35
 Плес на часовима физичког умјесто вјежби
У кинеским основним и средњим школама обавезно је полусатано јутарње разгибавање и опуштање. Али школско двориште није било довољно велико да се сви ђаци баве различитим активностима. Зато је домишљати директор школе ученицима предложио ђускање.

Џанг Пенгфеи, директор школе указује на чињеницу да је двориште премало да 700 ђака истовремено трчи и бави се различитим спортовима. „За то је потребан већи простор", каже Џанг.

Никада није мислио да ће његова идеја о ђускању у школи привући толику пажњу. Школа је раније промовисала калистенику, односно скуп вежби сопствене снаге, трчање, скакање. Али многи то нису волели.

„Промовисали смо калистенику много година, али смо открили да су многи ђаци бнезаинтересовани. Школа је применила бројне мере, користећи и неке принудне. Разредне старешине су имале обавезу да терају децу да раде калистенику“, наводи Џанг.

Када видите снимак наставника и ученика који изводе модерни плес под вођством Џенга, лако бисте помислили да је директор дуго био страствени плесач. Али није тако. Идеју за плес добио је тек прошлог лета када је налетео на групу играча који су тренирали на градском тргу. 
Помислио је да би то била добра јутарња активност за ђаке.

Џанг истиче да је знао ће се модерни плес допасти ђацима због његовог шарма и ритмичке музике. „Тајно сам почео да учим плесне кораке", додаје Џанг.

Ђаци истичу да им је плес много занимљивији од атлетике.

За мање од два месеца, Џанг је савладао основе модерног плеса. Када је школа почела у септембру, анкетирао је ученике да ли су заинтересовани. Чак је питао професионалне плесаче да наступе у школи.

У новембру, Џанг је саставио тим који је почео да учи ђаке покретима и месец дана касније, цела школа је ђускала током паузе.

„Обично су веома ентузијастични да уче на часу након што ђускају. Увек учимо ђаке да је време за опуштање након часа, а да је важно да уче док су на часу", напомиње наставница Ли Хаининг.

„Мислим да је играње веома добро за децу, она тако смањују терет учења. Моје дете је некада играло видео-игре на таблету, али то више не ради", каже мајка једног ученика, Хао Сијаочун.

Сада су ђаци коначно задовољни јутарњим вежбама и паузом.



РТС
фото:интернет
 
 

 
 

Коментари / 0

Оставите коментар