Креирати визију која ће служити развоју

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић истиче да је у области високог образовања примарно извршити детаљну анализу и у складу са могућностима и најбољом упоредном праксом креирати визију која ће служити економском развоју и очувању идентитета српског народа.

Република Српска 22.01.2019 | 10:45
Креирати визију која ће служити развоју
-Циљеви Министарства, чија је надлежност значајно проширена, морају бити идентификовани за сваки ресор посебно. У наредне четири године морамо покушати да повећамо научну продуктивност, осигурамо квалитет на високошколским установама, остваримо међународну видљивост, те у складу са потребама тржишта рада извршимо ревизију уписне политике- рекао је Рајчевић у интервјуу Срни.

Када је ријеч о информационом друштву, Рајчевић наглашава да је потребно креирати четворогодишњу стратегију развоја електронске управе, са пратећим акционим планом, и што прије кренути у имплементацију електронских услуга управних органа да би грађанима и пословној заједници био олакшан свакодневни живот, а јавна управа постала доступнија, транспарентнија и ефикаснија.

-У области научнотехнолошког развоја морамо сагледати модалитете који ће довести до повезивања привреде и научноистраживачке заједнице у смислу коришћења комерцијалне експлоатације иновативних идеја, а сигурно и повећати обим улагања у науку и иноваторство- додао је Рајчевић.

Према његовом мишљењу, реализација планова и достизање зацртаних циљева не може се везивати за четворогодишњи мандат.

-Ипак, уколико трасирамо пут ка њиховом остваривању у догледној будућности, и схватимо да је ово заиста национални приоритет, бићу задовољан. Ствари морају бити покренуте, што прије то боље и убијеђен сам да, уколико као друштво будемо имали један широки консензус о визији развоја Српске базираног на иновацијама и модерним технологијама, можемо брзо направити помаке- каже Рајчевић.

Он напомиње да су у мандатима неколико претходних влада Српске и рада Агенције за информационо друштво предузети одређени кораци када је ријеч о дигитализацији друштва.

Рајчевић подсјећа да је у току реализација пројекта успостављања националног центра за управљање дигиталним идентитетима, чијим ће окончањем свако предузеће и грађанин бити у прилици да дође у посјед квалификованог дигиталног сертификата или онога што се колоквијално назива и-ај-ди (еИД).

-То ће бити недвосмислена потврда идентитета лица које учествује у електронском пословном и правном промету у Српској. У пракси то значи да ће путем ове картице и сертификата на њој грађани и пословни субјекти моћи да комуницирају са Владом и владиним органима, уз пуну правну пуноважност електронских докумената, односно да ће се њима моћи идентификовати као странка у управном поступку, али и електронски потписивати документе- појаснио је Рајчевић.

Он је рекао да је недавно са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем разговарао о начинима побољшања рада управног апарата у контексту увођења система е-управе. 

-Сагласили смо се да ће се одређене навике у раду морати мијењати. Систем електронске управе подразумијева уплив технологије и модерних метода комуникације на већ развијену свијест и праксу о сервисно-оријентисаној управи код државних службеника- каже Рајчевић.



Промјена свијести, оцјењује он, у смислу јавне управе која је сервис грађанима и пословном окружењу, а не обрнуто, је услов без кога нема ни квалитетног система е-управе.

-На томе ћемо инсистирати креирањем јединственог регистра запослених у јавном сектору, повећањем контроле присуства на радном мјесту и објективног оцјењивања рада државних службеника. Неке од тих активности ћемо предузети и покренути већ у првих стотину дана рада Владе Републике Српске- тврди Рајчевић.

Говорећи о високошколском образовању у Републици Српској, Рајчевић напомиње да је приоритет анализирање квалитета наставе.

-Мишљења сам да је управо изостанак осигурања квалитета довео до снижавања критеријума на нашим високошколским установама, без обзира на природу оснивачког капитала. Морамо се запитати и како је могуће да лиценцирана високошколска установа истовремено није и акредитована, односно зашто су ова два процеса законски одвојена- рекао је Рајчевић.

Морамо се запитати, каже он, и да ли све лиценциране високошколске установе испуњавају услове прописане законом, можемо ли се ослањати на самовредновање и какав је заиста квалитет наставног процеса.

-Постоји перцепција код одређеног дијела јавности да је стање на појединим високошколским установама лоше. Нисам склон предрасудама и увријеженим мишљењима, али сам склон да реагујем у оним случајевима у којима се оваква перцепција покаже оправданом. Питање квалитета високог образовања је врхунско национално питање од ког зависи будућност Српске и нико нема право да га подреди било чијим интересима- категоричан је Рајчевић.

Он је оцијенио да је за Републику Српску од изузетног значаја и иноваторство, наводећи да бројне студије потврђују да су иновације кључне за развој конкурентности, стварање повољнијег пословног окружења и јачање привреде усклађене са модерним свјетским токовима.

-Зато је наш задатак да подстакнемо повезивање истраживачке заједнице, привреде и јавног сектора у динамично партнерство кроз које ће се његовати култура иновација и повећати наша конкурентност- изјавио је Рајчевић.

Извор: Срна
Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Скептик

22.01.2019 09:56

Ево једне визије, макнути Додика и његову пљачкашку секту са власти укључујући и секташку владу на челу са диспечером и одмах ће све кренути на боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.01.2019 10:18

Што то не уради када су били избори,већ сада када је за тебе остало само борба на улици или на друштвеним мрежама.

Name

РАСПУЦХИН

22.01.2019 10:33

Наравно да сте у праву. Овако сам на "Фронталу Р.С." коментарисао његова размишљања : "Још један глумац и позер из „бајине“ „ергеле“ „СКОЈ“-еваца али по свему судећи са веома , веома добрим педигреом.". Мора се овом додати и то да је поменути био директор "АИДРС" која је здушно помагала "ПРОИНТЕР" у милионским пословима финансираним од "народних пара". Није чудно како је брзо напредовао све до министра.

Name

Ре РАСПУЦХИН

22.01.2019 10:38

А да , заборавио сам и "РУГИПП" али чини ми се да је и он пао под шапу "ПРОИНТЕР"-а а претходно су паре узимали неки из Србије за "фалш" (или како они воле рећи "мањкави") софтвер.

Name

Ре РАСПУЦХИН РАСПУЦХИН

22.01.2019 10:42

Ма како ми пукне филм када о "свијести" почне паламудити неко ко је у систему годинама и као дио тог система годинама учествује у свим видовима лоповлука , насиља и јавашлука. Ето , морах сам себи реплицирати.

Name

Игипоп

22.01.2019 21:47

Годину дана рок. Нема он појма о организацији, прицаце, прицаце а ниста неце урадити...

Name

Добро јутро Омладинац!

22.01.2019 09:59

Са оваквим трубама у власти је једна таква визија одавно срусена. Визије је требало стварати прије 20 година!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срдјан Новаковиц

22.01.2019 09:59

Срдјан Рајцевиц - најбољи министар!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

22.01.2019 10:27

Све што сте рекли Министре је више него добро. еђутим од тога неће бити ништа јер ви сте само елемент у једној управљачкој структури чије визије и стратегије су у конфликту са вашима. Без промјене и просвјећивања људи који управљају Републиком Српском нема напретка и развоја. Можда се од свега тога што сте рекли и унесе у неке докумрнте, али пракс тешко да се промијени, јер људи у врху су дио лоше праксе, па сами тиме и високог образовања и наушноистраживачког рада. Дигитализацију јавне управе и других јавних система ће наравно подржати, јер је то прилика да се на законит, али неморалан начин обогте дјеца и пријатељи људи из врха власти, а још више осиромаши напаћени народ. У закону о високом образовању у Републици Српској, као нигдје у свијету, прописано је да високошколску установу може основати само онај ко има простор у сопственом власништву. То значи да универзитет може основати пекар, аутомеханичар, посланик и слично, али не може група најбољих универзитетских професора. Далеко смо ми од тога да је данас најважније знање и интелектуални капитал. Министре, ако прво измјените ову накарадну одредбу у закону, онда слиједи честитка и нада да ствари у области високог образовања крену на боље.

Name

Нострадамус

22.01.2019 10:40

Нема он право да износи своју визију. Треба прво да слуса ста це му Додик реци као и сви други пооостени Срби.

Name

Министар

22.01.2019 15:45

браво Срдјане. Додји код министра да ти да неки уговор. Има и за тебе хљеба у будзету.

Name

реално стање

22.01.2019 10:27

Млади имају, колико ја видим, сасвим јасну визију: бољи зивот вани!! Поготово они са високим сколама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

22.01.2019 10:41

Реално стање је реално стање све си рекао.

Name

Тотал Дамаге

22.01.2019 10:45

Знаци остаје Бурле да млати празну сламу са себи равнима?

Name

Кика

22.01.2019 10:58

Па нека креира, ко му брани?! То му је посао и цијелој свити у његовом министарству. А плаћен је као да сваки дан има 100 креација на 1 визију. Али ето хоће човјек да се мало промовише, а не хвата се посла. Уради нешто и ћути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Кика

22.01.2019 15:46

боље је да не креира ниста. Јефтиније це бити за све нас. Боље је да крадуцка помало него да сутра отплацујемо нове кредите.

Name

Ста це он

22.01.2019 16:28

Први радни састанак му био око проблема гријања у студентском дому. Толико о новим технологијама

Name

Лицани

22.01.2019 10:59

Напокон једно освјезење у Влади млад, сколован , паметан само напред Срдјане!

ОДГОВОРИТЕ