СП: Да ли је Хрватска у врху? Одговор је у Њемачкој!

Изабраници Лина Червара вечерас против Њемачке морају да докажу да и даље припадају самом врху свјетског рукомета. Послије скандинавског дербија између Норвешке и Шведске биће јаснија ситуација у Групи ИИ.

Остали спортови 21.01.2019 | 17:00
СП: Да ли је Хрватска у врху? Одговор је у Њемачкој!
Репрезентација Хрватске, свјетски шампион из 2003. и троструки вицешампион на посљедња два свјетска првенства није освојила медаљу. Прије двије године СП у Француској „каубоји“ су завршили као четврти, након пораза у мечу за треће мјесто од Словеније , коју је водио Веселин Вујовић.

Прије тога на СП у Катару је освојила шесто мјесто, али у међувремену је ипак освојена европска бронза у Пољској, иако се можда очекивало и више.

Више се дефинитивно очекивало од „каубоја“ прошле године на Европском првенству на домаћем терену, али је услиједило разочаравајуће пето мјесто, након чега се наметнуло питање  - Да ли Хрватска и даље припада самом врху свјетског рукомета?

Одговор ћемо добити вечерас послије меча од 20.30 часова у којем се састају Хрватска и Њемачка, у мечу Групе И Свјетског првенства.

Хрватска је одлично одрадила прву фазу и са максималним бројем бодова ушла у „главну рунду“, али је услиједио пораз од Бразила у недјељу, који је открио да је подмлађена селекција Хрватске итекако рањива.

Петорици репрезентативаца Хрватске ово је прво велико  такмичење, међутим очекивало се да ће под вођством искусног Лине Червара са клупе и Домагоја Дувњака на терену „каубоји“ поново да врате сјај репрезентацији која има 13 медаља са највећих свјетских такмичења.

Међутим, бројне повреде оставиле су трага на некадашњем најскупљем свјетском рукометашу, који има подршку тек двојице увијек стандардних Мануела Штрлека и Златка Хорвата, а ни Черварове одлуке не доносе увијек резултат, што се видјело у недјељу против Бразила.

Јужноамериканци су према сопственом признању изашли на терен да се забављају, што су и чинили, док је на другој страни Червар бјеснио на тајм-ауту и покушавао да раздрма своје играче.

Нови начин да их мотивише мораће да пронађе вечерас против Њемачке пред око 18.500 већином домаћих навијача у Келну, јер у случају пораза Хрватска нема прилику за поправни.

Актуелни европски шампион током овог првенства уписао је изненађујући реми са Русијом, али је након тога утакмицом против Француске, која је уз мало среће по Французе, завршена ремијем, показао да је један од најозбиљнијих кандидата и за свјетску титулу.

Да ли могу да направе тај корак Нијемци ће показати вечерас у "Ленксес арени“, свом "храму рукомета", у којем су 2007. године послије готово 30 година стигли то титуле свјетског првака.

Те године управо у дворани у Келну Хрвати су завршили такмичење поразом од Француске у четвртфиналу, а вечерас би их у игри за полуфинале оставио и реми.

Наиме, уколико Хрватска ремизира са Њемачком  побједом против Француске у посљедњем колу не само да би прошла у полуфинале, већ би то учинила са првог мјеста.

Тријумфом Њемачке у посљедњем колу против Шпаније затворио би се круг између три репрезентације у којој би због међусобног скора поредак био сљедећи: Хрватска 3 бода, Њемачка 2 бода, Француска 1 бод.

У другом мечу ове групе данас се састају Шпанија и Бразил, а теоретске шансе за пласман даље имају само Шпанци, и то само у случају ремија Њемачке и Хрватске. Ако се то деси "фурија" би у посљедњем колу побједом могла до другог мјеста, уз пораз Хрватске од Француске.

Ситуација у групи ИИ у данском Хернингу требала би да буде много јаснија након скандинавског дербија у којем се од  18.00 часова сатају Шведска и Норвешка.

Уколико Шведска савлада актуелне вицешампионе свијета обезбиједиће пласман у полуфинале, ,а у том случају сигурни би били и Данци, уз очекивани тријумф против Египта од 20.30 часова.

Норвешка има ипак прилику да потпуно закомпликује групу.

Ако савладају Шведску, Норвежанима би тријумф против Мађарске у посљедњем колу донио пласман у полуфинале, док би о другом путнику у међусобном окршају одлучивали Шведска и Данска.

ГРУПА И, Келн

Шпанија – Бразил 18.00 (Аренаспорт 2)
Хрватска – Њемачка 20.30 (Аренаспорт 2)

Табела: Француска 3-1-0 (+14), Њемачка 2-1-0 (+18), Хрватска 2-0-1 (+5), Шпанија 1-0-2 (0), Бразил 1-0-2 (-12), Исланд 0-0-4 (-25)

Група ИИ, Хернинг

Шведска – Норвешка 18.00 (Аренаспорт 4)
Египат – Данска 20.30 (Аренаспорт 4)

Данска 3-0-0 (+21), Шведска 3-0-0 (+18), Норвешка 2-0-1 (+10), Мађарска 1-1-2 (-1), Египат 0-1-2 (-7), Тунис 0-0-4 (-41)

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар