Прича и сјећање: Прогнани геније који је волио Србе...

На данашњи дан, 17. јануара 2008. године у Рекјавику, у 65. години преминуо је чувени амерички шахиста Боби Фишер. У јеку најжешћих санкција Запада према Југославији, Фишер је 1992. на Светом Стефану одиграо чувени меч против Бориса Спаског.

Остали спортови 17.01.2019 | 21:45
Прича и сјећање: Прогнани геније који је волио Србе...
Фишер је рођен у Чикагу, 9. марта 1943. године, а постао је познат када је 1972. године у исландском Рекјавику, са којим је, испоставиће се, судбински повезан, у мечу за свјетског првака направио велико изненађење и савладао Бориса Спаског. Амерички шахиста је тако прекинуо вишедеценијску доминацију совјетских шахиста ипостао једини Американац са титулом шаховског првака свијета.

Међутим, послије освајања титуле Фишер се повукао и није одиграо меч наредних 20 година. 1975. године није бранио своју титулу против Анатолија Карпова јер није могао да постигне договор с међународном шаховском федерацијом око услова меча.

Један од најупечатљивијих момената његове блиставе каријере био је реванш меч против Спаског одигран на Светом Стефану 1992. године у јеку најжешћих санкција које су западне силе наметнуле Југославији. То је био Фишеров повратак шаху послије двадесет година.

Меч је финансирао контроверзни српски бизнисмен Јездимир Језда Васиљевић, односно његова фирма Југоскандик, а награда је износила пет милиона долара. Фишер је успио да побиједи и у том реваншу, након чега се поново повукао из свијета шаха.

Због неслагања са политиком САД и жестоких критика на његов рачун морао је ускоро да напусти Америку. Након тога је живио у Мађарској, Њемачкој, на Филипинима и у Јапану. Током овог периода давао је све жешће антиамеричке и антисемитске изјаве, упркос свом јеврејском поријеклу.

У периоду између 2004. и 2005. године након што је његов амерички пасош повучен, јапанске власти су га држале у азилу на аеродрому девет мјесеци под пријетњом изручења САД. Након што му је Исланд загарантовао држављанство, јапанске власти су га пустиле у ту земљу, где је живио све до своје смрти 2008. године.

До краја живота Фишер је тврдио да је свјетски шампион пошто никада није поражен.

Иако је боловао од параноје, опсесивног понашања и повремених бијесних испада, нико није доводио у сумњу његов шаховски гениј, а са освојених 20 узастопних турнира још увијек има најдужу серију побједа икада.

Извор: мондо.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Илија Јосиповиц

19.01.2019 19:06

Био и остао легенда.слава му.

ОДГОВОРИТЕ