Без сукоба нема брисања граница

"Брисање“ граница на Балкану у циљу стварања „великих“ држава није могуће без сукоба, упозоравају аналитичари коментаришући нове несугласице између Београда и Приштине и поређење Косова с Републиком Српском, објавио је Деутсцхе Wелле (ДW) који указује да су србијански званичници оштро реаговали на изјаву косовског премијера Рамуша Харадинаја да је граница између Косова и Албаније „избрисана темељем сцхенгенских налела“.

Регион 08.01.2019 | 07:31
Без сукоба нема брисања граница
Министар обране Србије Александар Вулин у томе види покушај стварања „Велике Албаније” која „не може бити створена без сукоба на читавом Балкану, не само са Србијом“. Србијанска премијерка Ана Брнабић је, како се подсјећа, оптужила Приштину да угрожава регионалну стабилност користећи прилику да упореди Косово и Републику Српску (РС). „Очигледно су границе на столу и сада имамо да за неке могу да буду, а за РС не могу“, наводе се ријечи премијерке Брнабић.

Брнабић је одмах Косово упоредила с Републиком Српском.

Очекивано, услиједиле су реакције из Сарајева. Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић поручио је да „границе БиХ никако не могу бити доведене у питање, неовисно о томе што се дешава на граници између Албаније и Косова“. „Зашто мисле да ће политика деведесетих давати другачији резултат данас?

Умјесто да се окрену сарадњи, евроатлантским интеграцијама и стабилизацији регије, упорно покушавају повлачити небулозне паралеле између дијелова БиХ и Косова“, казао је Комшић. Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић нагласио је да било какав покушај нарушавања територијалног интегритета или прекрајања граница неће довести у питање БиХ, „али би могао угрозити мир и стабилност цијеле регије те означити крај Дејтонског споразума, а тиме и унутрашње структуре БиХ”.

Американци „дебело умијешани”

Коментаришући за Деутсцхе Wелле нове приче о брисању и прекрајању граница на Балкану, Александар Попов, потпредсједник Игманске иницијативе за Србију, подсјећа на тезу бившег британског дипломате и геополитичара Тимотхyа Лесса да без националних држава – „Велике Србије”, „Велике Албаније” и „Велике Хрватске” – неће бити мира на Балкану те упозорава на погубност таквог сценарија који, како истиче, није могућ без нових сукоба.

“Када је ријеч о односима Албаније и Косова, мислим да су ту Американци дебело умијешани и да је од њих и потекла та идеја о брисању границе. Ако би се таква идеја стварно реализовала, онда би регија била у великој невољи, јер ту не би био крај приче. Србија би одмах инсистирала да се исто начело примијени за РС, након чега би и ‘Херцег-Босна’ ишла Хрватској. Онда од БиХ, овакве какву данас имамо, не би остао ни камен на камену. Таквих територијалних ‘претумбација’ никада није било на миран начин, већ би оне, обично, услиједиле на мировним конференцијама након ратова“, указује Попов.

Попов: прекрајање граница изазвало би велики пожар

Насилни процес промјена граница на Балкану започет је деведесетих година, а заустављен Дејтонским споразумом и формирањем Републике Српске, подсјећа он. „Наставак тог процеса могућ је само у оружаној варијанти, с тим што би сукоби данас захватили много већи простор, укључујући територије Црне Горе, Македоније и Грчке. То су балканске ратне игре без граница. Ратови деведесетих година прошлог вијека заустављени су у границама бивших југославенских република. Нови сукоби ради поновног прекрајања или брисања граница и стварања ‘великих’ држава на Балкану, изазвали би пожар који би овога пута захватио много већа подручја”, упозорава за ДW Попов.

Дестабилизација Балкана угрожава ЕУ

Попов вјерује да постоје силе изван Старог континента које дестабилизацијом Балкана желе угрозити ЕУ. „Непредвидиви амерички предсједник Доналд Трамп је већ подузео низ корака који дестабилизују ЕУ, и то у тренутку кад је Европа јако рањива јер и унутар ње има великих противрјечности. Бојим се да би то могло довести у питање и опстанак ЕУ“, додаје Попов.

Политички аналитичар из Сарајева Алмир Терзић сматра да је поређење Косова и БиХ, односно Републике Српске као дијела БиХ и Косова, покушај србијанских лидера да своје грађане увјере да Србија није највећи територијални губитник на Балкану и да се Београд још увијек нешто пита и изван уже Србије.

“Обзиром на даљње европске процесе који неминовно слиједе, таква политика би се највише могла обити о главу управо Београду. Осим тога, Србија и за вријеме владавине  Вучића инсистира на потписивању споразума о граници с БиХ којим је ријека Дрина дефинисана и призната као граница између двије државе установљена и након распада бивше Југославије, и ту се прича завршава“, истиче Терзић.

Ланчана реакција „пироманског пројекта”

Он критикује и косовске мјере које „нису у функцији јачања стабилности у регији“. „Приштина се мора натјерати на поштовање постојећих споразума, а властима у Београду, понајприје премијерки Брнабић, било би боље да се фокусира на проблеме у Војводини и Санџаку како се не би суочила с новим невољама које не би биле добре ни за Србију, ни за регију али ни за Европу. Вријеме подјела, хушкања, подметања, а посебно пријетњи новим ратовима и прекрајањима граница мора и треба бити иза свих нас. Вријеме је уједињења Балкана кроз ЕУ“, сматра Терзић.

ДW подсјећа да замисли о промјени, односно „корекцији“ граница на Балкану од краја ратова деведесетих година нису имале потпору ни ЕУ ни САД, иако неки критичари тврде да је Wасхингтон био спреман подржати начело корекције граница у оквиру нормализације односа Београда и Приштине. Већина чланица ЕУ, пак, сматра да би промјене граница на етничком начелу могле изазвати нова насиља. Стручњаци, наиме, цијене да би такве промјене граница биле „пиромански пројект“ с „неконтролисаном ланчаном реакцијом“.

Извор: Дневни лист

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

@Роки

08.01.2019 06:42

Па зато је Додик од Руса купио неколико комплета ракета С 400 . Нормално, стара Жеља да штампа паре, ма федералци коче .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

08.01.2019 09:00

У сред Европе човек се зове Џафер, буди бог с нама

Name

А

08.01.2019 07:00

Кад почиње балканска крчма?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кхал Дрого

08.01.2019 07:07

Да, истина је да се не може поредити ситуација у јужној српској покрајини са оном у државној заједници БиХ. Сличност постоји у дијелу дјеловања оних који имају подршку силника. На Косову и Метохији, силник, НАТО је отео тај простор једној земљи и једнм народу који је за тај простор судбински везан и дао на поклон нитковима и криминалцима на управу. Може им се, сила Бога не моли. Наравно да су такви незајажљиви у својим наумима, и то може само несрећу донијети у будућности. И код нас је клика око оног фанатика Алије имала подршку силника, и они су постали незајажљиви у својим захтјевима, одбацили бројне разумне понуде и прилике да се дође до рјешења и зарад својих болесних идеја увукли ову земљу у ратни хаос. То је сличност. Но овдје као резултат тог хаоса, без обзира на подршку силника једној страни, имамо споразум, и ДМС и друге споразуме, на КиМ имамо једностране сталне и нове потезе хуља који имају подршку силника, тако и овај о брисању границе КиМ и Албаније. У Српској се сви држе постојећих споразума, уосталом боље неким договором комшија створити амбијент гдје ће сви бити подједнако задовољни, него стално производити нове кризе и дизати тензије. На жалост, у новом предсједништву имамо два грла, прредставнике бошњачког народа (а штета је што Бошњаци нису разумније изабрали) који се понашају по узору на Албанце, и који ће радити на изазивању нових криза. Нема ту среће. Српска треба да иде својим путем, границе су адмнистративне али важније су оне у главама људи, а Дрина треба бити оно што и јесте од памтивјека, кичма једног народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

08.01.2019 08:11

а мислио да је ЈНА кицма једног народа?....и њени комаданти,који су се разбјезали....од Русије,до Хаага.

Name

075

08.01.2019 11:29

@Кхал Дрого Босна и Херцеговина је држава а не државна заједница јер ентитети нису државе нити имају право на одцјепљење!!

Name

Q

08.01.2019 07:09

Увкек проблем са Србијом.И те визе храдјанима БиХ су посљедица Србије и те таксе од 10'0 посто. Због Србије.Коцење иласка у нато опет полотика Србије и сад неспособност опет Србије да се справи са пронлемом Косова пребацује на БиХ Добро казе Попов Брнабицка мање да лупа и да помисли о потању Сандзака Војводине а Богами и претенције за неке Бугарске територије Пребацујуци прицу стално на БиХ мјесање директно у унутрасње стање полотикр БиХ које Стрбија као посебна дрзава неби смјела да ради.Вуцоц стално лао изјављује како постује интегритет суверинитет БиХ а стално крси то сто говори.Тако Комсицу и Дзаферовицу повуците тп питање код институција ЕУ и тузиластва БиХ протов Србије и нек висе престане та фарса.Имају проблем Сандзака Војводине аи Бугарске па нек малоисле а да нас највисе наје ...ли у свему оставе мало на миру.имамо ми својих проблема које требамо ресавати а они нек ресавају своје смеце у свом двористу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

одговор Алмир Терзић

08.01.2019 07:39

Овај квази анлитичар би требао знати да 90% Срба Републике Српске има поред Босанског и Србијански пасош, а да 100% Хрвата поред Босанског има и Хрватски, да Срби из Србије у Републици Српској могу да раде шта хоће, као и Срби из Републике Српске у Србији, да је увоз - извоз између Србије и БиХ (у већем делу Републике Српске), убедљиво највећи у региону, и онда он дође и каже да Србија нема утицај на БиХ или ти Хрватска на своје грађане у БиХ, е јадна Сарајевска политико, сами себи доскачете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ерор

08.01.2019 08:15

Мала корекција. Држављанство Србије нема 90 посто српског становништва у БиХ, односно босанских Срба. Тај проценат је сигурно испод 10 посто. Нема неког интереса код босанских Срба. А мора и да се плати. Додик је добио џабе, онако, молбу није ни писао.

Name

Рале

08.01.2019 08:39

Бас су ми интересантнии ови босњацки коментатори ,кад поцну да говоре како би Србија могла имати проблема са војводином..а како? 80 % становниства у војводини су срби а остале националне мањине су лојалне дрзави Србији.Данас слободно моземо реци да је најсрпскији део србије бас у војводини. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

08.01.2019 09:47

Ја само знам као дрзављанин БИХ нејмам резервну дрзаву па ви гледајте опет па загузвајте паметан це разумити стасам хтио да казем.

Name

Ре.Зворник комшо

08.01.2019 10:12

Још ми ниси вратио кесе од прошли пут кад си здимио са њима за Аустрију а опет тражиш чепа.

Name

Зиле

08.01.2019 10:18

ако це бити сукоба онда властелодрсци и њихови синови иду први а не сиротиња доста је народа изгинило за ове готоване гдеје народ заврсио у биједи и сироманству зато готовани први на линију

Name

М.Р

08.01.2019 11:34

Која глупа изјава. Манипулације

ОДГОВОРИТЕ