Новак у Абу Дабију узео "и јаре и паре"!

Док се о висини хонорара за егзибиције широм света углавном шапуће, Ђоковић је на Мубадала турниру гласно поручио конкуренцији да је спреман за старт 2019. године.

Тенис 30.12.2018 | 15:30
Новак у Абу Дабију узео "и јаре и паре"!
Светски "Број 1", народски речено, "узео је и јаре и паре" у Абу Дабију ове недеље.

Одлука Новака Ђоковића да се појави на егзибицији у Уједињеним Арапским Емиратима, уочи селидбе у "ривалски" Катар и старта сезоне на турниру у Дохи следеће седмице, испоставила се као одлична.

Поред јаког хонорара за учешће на незваничном Мубадала турниру, српски ас је у два дана добио и два јака противника, са којима је прошле сезоне играо мастерс и грен слем финала.

После сат и седам минута борбе са Кареном Хачановим у полуфиналу (6:4, 6:2), Ђоковић је ове суботе у финалу савладао Кевина Андерсона после два сата и 16 минута правог такмичарског тениса и тешко извојеваног преокрета - 4:6, 7:5, 7:5.

НОВАКОВИХ ПЕТ МЕЧ ЛОПТИ

Оваква провера била је више него корисна за обојицу ривала, који попут осталих темпирају форму за 14. јануар и почетак Аустралијан опена, на ком ће се играти на три добијена сета.

У репризи финала Вимблдона од прошлог јула, у ком је Ђоковић декласирао високог сервера из Јужне Африке у три сета и започео ретко виђену доминацију у другом делу АТП сезоне, виђено је мало брејк лопти, а сваки сет решен је брејковима у завршницама - Андерсон је из прве брејк шансе на мечу стигао до вођства, док је Ђоковић "ломио" ривала ритерн ударцима у 11. и 12. гему наредна два сета.

Публика која је испунила трибине стадиона у "другом граду" УАЕ била је одушевљена борбом која се развила у финишу трећег сета, у ком је Андерсон успео да спаси три меч лопте при резултату 5:4, али не и две при вођству Ђоковића од 6:5.

КОЛИКО НАЈВЕЋЕ ЗВЕЗДЕ ЗАРАЂУЈУ ОД ЕГЗИБИЦИЈА?

Од када је 2008. савладао Новака на Мастерсу у Мајамију, тренутно 6. тенисер света везао је девет пораза од Србина, а једину победу остварио је прошлог септембра на још једној егзибицији - Лејвер купу.

И, док су награде на ИТФ и АТП турнирима јавне, о премијама за учешће на незваничним сусретима широм света најчешће се не говори јавно, па се тако могу наћи веома опречне процене о висини хонорара коју добијају највеће звезде мушког тениса, Роџер Федерер, Рафаел Надал и Ђоковић.

Више релевантних извора наводи да Швајцарац, као и даље "најскупљи" тенисер за заинтересоване спонзоре, захтева око милион евра за појављивање на турнирима Серије 250 и 500, односно два милиона евра за наступе на егзибицијама попут Мубадала турнира, Лејвер купа, ИПТЛ шампионата, итд.

ТАЈГЕР ВУДС ОДБИО ТРИ МИЛИОНА ДОЛАРА

Новак Ђоковић, Рафаел Надал, Доминик Тим, Кевин Андерсон, Карен Хачанов и Хјеон Чунг учествовали су ове сезоне на Мубадала турниру, што је - поређења ради - далеко јача конкуренција него на званичном АТП турниру у Дохи наредне недеље, где су поред Ђоковића, Тима и Хачанова за носиоце постављени још Николоз Басилашвили, Марко Чекинато, Давид Гофан, Роберто Баутиста Ахут и Фернандо Вердаско. Наградни фонд у Катару износи 1.313.215 долара, од којих победнику припада 219.755 (и 250 бодова).

Сличне информације за Надала и Ђоковића доста је теже пронаћи, али је недавно објављено да је прва звезда светског голфа, Тајгер Вудс, одбио хонорар од три милиона долара како би се појавио у Саудијској Арабији и то на званичном такмичењу.

Разлог за Вудсову одлуку није мали хонорар, већ убиство новинара "Вашингтон поста" Џамала Кашогија, за које се сумњиче судијске власти. Управо је то био разлог због ког су, под притиском јавности, Ђоковић и Надал отказали егзибициони меч у овој заливској земљи.

Иза егзбиције у Абу Дабију, који за разлику од "првог града", Дубаија, нема званичан АТП турнир, стоји моћни инвестициони фонд Мубадала, чији је председник шеик Мохамад бин Зајед Ал-Нахјан, а извршни директор Калдон Калифа Ал-Мубарак. 

Ова компанија у државном власништву "обрнула" је 225 милијарди долара прошле године и остварила бруто приход од 10,7 милијарди, иако има само 700 запослених.

Мубадала, званично, одваја 250.000 долара за победника турнира. 

Незванично...

Резултати:

четвртфинала

Андерсон - Чунг 6:7 (4:7), 6:2, 6:1
Хачанов - Тим 7:6 (7:3), 6:3

полуфинала

Андерсон - Надал 4:6, 6:3, 6:4
Ђоковић - Хачанов 6:4, 6:2

за 5. место

Чунг - Тим 6:2, 6:3

за 3. место

Хачанов - Тим 6:3, 4:6, 10:3

финале

Ђоковић - Андерсон 4:6, 7:5, 7:5

*напомена: Надал се повукао после пораза од Андерсона

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар