Љекаре чак и физички нападају

У Српској није риједак случај да љекари и медицинске сестре извуку дебљи крај из расправа са незадовољним пацијентима или члановима њихових породица.

Република Српска 16.12.2018 | 12:28
Љекаре чак и физички нападају
Иако су физички напади на медицинске раднике далеко рјеђи од вербалних, дешавало се да у окршају с пратњом пацијента љекар заврши нокаутиран “боксером”!?

Бизаран случај физичког атака на “бијели мантил” забиљежен је не тако давно и у Козарцу код Приједора, када је отац пацијента, насилно улазећи у амбуланту, докторку шутнуо у главу, након чега је несретна жена изгубила свијест.

Како сазнајемо у здравственим установама у РС, најчешћи разлози напада на љекаре су незадовољство лијечењем и пруженим медицинским услугама, као и предуге листе чекања на одређени преглед.

Алкохол и дрога

У Бијељини је чак забиљежен случај да је пратња болесника ударила доктора „боксером”. И у другим болницама су се дешавали физички напади на љекаре, али су, ипак, далеко чешће сцене у којима пацијенти медицинаре „часте“ псовкама и пријетњама. 

Неријетко се дешава и да, након што докторима и сестрама очитају лекцију и прописно их изврјеђају, пацијенти и њихова пратња пређу на кршење болничке имовине?! А посебна пријетња су, свакако, они који долазе у алкохолисаном стању или под дејством одређених дрога.

Зато не чуди што полицајци нису баш ријетки гости у болницама и домовима здравља, које из ових здравствених установа позивају због агресивног понашања пацијената или њихове пратње.

Душевна бол

Из болница поручују да душевна бол и страх који се јављају у оваквим ситуацијама нису добри за даљи рад љекара и остали медицинских радника, те пацијената који чекају на њихове услуге.

Из Друштва доктора медицине РС раније су саопштили да овде није ријеч о издвојеним случајевима, већ усвојеним обрасцима понашања који здравствене раднике доводе у незавидан положај.

" Они све чешће од пацијената доживљавају како вербалне, тако и физичке нападе. Овим није угрожена само жртва, односно доктор, већ се озбиљно нарушава и сам здравствени систем", поручили су из овог друштва.

(СрпскаИнфо)

Коментари / 47

Оставите коментар
Name

Миладин С

16.12.2018 11:45

А шта ћемо са докторима који вријеђају пацијенте, деру се на њих, омаловазавају. То је постало уобичајено у неким болницама. Доктори почели да мафијају. Гдје је ту етика и морал. Ко ће ту да одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Келн

16.12.2018 12:42

У питању је менталитет доле на насим просторима љекари имају комплексе висе вриједности а на пацијенте гледају као на стоку ситног зуба па се према болесницима понасају бахато и нељубаазно.У Њемацкој је тотално измјењена улога пацијент је у центру пазње.Љекари због пропуста у љецењу или нељубазности веома лако остану без посла и изгубе лиценцу.Зато су су љекари у Њемацкој посвецени сваком пацијенту и јако љубазни према свима.Потребна је реформа здравства и промјена менталитета како љекари доле поцели да раде свој посао како треба

Name

ре

16.12.2018 13:22

Друже уђе ти отац у амбуланту и тражи упутницу за педијатра а дијете у ауту испред амбуланте.Мора се рећи да и пацијенти имају свакакве жеље.

Name

Нострадамус

16.12.2018 13:22

Ре Келн. Немогуца мисија

Name

ре

16.12.2018 13:23

Само се сиротиња љеци код насих докутра и по насим болницама.Ови који имају мало висе пара и везе они иду у Београд а ови политицари и тајкуни они се љеце по Аустрији Њемацкој и познатим клиникма .Ни они не вјерују у домаце здравство

Name

ре

16.12.2018 13:36

Здарвство је у РС узасно као и образовање.Висе нису само у питању плате засто људи одлазе на запад ,одлазе због лоег здравственог система,приуцених доктора,лосег образовања

Name

Бака

16.12.2018 13:46

Засто би те неко напао ако људе доцекас са осмјехом и пристојно са њима разговарас и настојис да им помогнес.Нико не напада неког из циста мира а поготово не неког ко је пристојан и љубазан.Из мог искуства бице ипак да су доктори, сестре криви и неваспитани и провоцирају народ

Name

И

16.12.2018 14:35

Доктори ,знају бити бахати ,траже мито . Ја сам лично чула од госпође да је др.у коверти дала 500км мене госпођа пита: јеси ли ти дала новац доктору? нисам , ваљда је доктор има плату а и дужан је да лијечи.. то су наши доктори ,кога ухвате огуле га до голе коже..

Name

Др

16.12.2018 17:27

На нашу залост, ови који заврсе факуктет у Фочи нису достојни да их назовем колегама. Медицински факуктет у Фочи, неозбиљно звучи.

Name

Ре ДР

16.12.2018 21:36

Колега ако си колега уопсте узас је то сто си написао :(

Name

стари нервозни момак

16.12.2018 11:50

Кад су психологиња и једна медицинска сестра биле неудате ја сам им говорио: "Ја овдје долазим да гледам неудате раднице", а оне мени: "Али ми нисмо прилика за тебе, ми смо твоји терапеути".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре стари нервозни момак

16.12.2018 13:30

Али ти си требао да примјениш терапију.Понудиле су ти терапију

Name

???

16.12.2018 12:00

За овакво стање огорчености прво питање би себи требали поставити медицински радници. Зашто су људи толико огорчени управо на њих? А ствар је у следећем: да би добио адекватну здравствену заштиту мораш имати везу у здравственој установи што никако није у реду, сваки пацијент је човјек и према њему се треба односити људски. Сматрам да они то већ знају и требало би нешто да ураде да се стање промијени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пацијент

16.12.2018 12:20

Љекари су највисе криви јер се понасају бахато и безобразно.Гледају само да отаљају пацијента,уопсте не слусају пацијенте кад им ови говоре о тегобама.Само уваљују онако одокативно разне љекове који су нистА друго него отрови и ајд куци кљукај се.Бахатост и безобразлук,неодговорност.Здравстени систем на веома лосем нивоу.Ево бас сад цитам овај слуцај који тресе Хрватску ,смрт дјецака у Метковицу кривицом љекара.Код нас је здравство хиљаде пута горе него у хр .Ко зна колико су људи убили само сто се ти слуцајеви затаскају.Разумијем сваког ко се супростави нељудима у бјелим мантилима ,цаст изузецима

Name

види

16.12.2018 12:27

За Копању се дигне хеликоптер да га довезе из Кнезева.Иваница одмах приме у болницу макон мањих тегоба и ураде сву дијагностику.Док обицан смртник мозе да умре јер хитна помоц неце да додје а да би те примили на болницко љецење морас бас бити на самрти.Неце да погледају пацијента док им не турис коверту.Здравство је оковано криминалмо,корупцијом,бахатим љекарима и сестрама који своје фрустрације истресаку на обицним болеснику

Name

истина

16.12.2018 12:11

То их науцио комунизам да су доктори богови или сто раде у опстинама али су они сервис људи ако им плата не ваља нека страјкују и боре се за плату они су исто радници али не каобоји ко сути код доктора сви улазе преко реда ја отисо у тузлу у болницу они тамо се понасају горе од стоке на западу гдје ја зивим боље се понасају према керовима и стоци него они са људима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

16.12.2018 12:15

У све болнице треба увести по полицијску патролу која це дан и ноц бити уз дезурно особље. Обезбедјење болнице слузи за регулисање паркинга, или их укинути или ангазовати да раде свој посао тј. да обезбедјују. Сви су заборавили ста су медицинари радили у рату,сад свака суса мозе да се истреса на њих. Наопако постављен систем,испадосе политицари вазнији и вреднији од њих. Они раде тезак и одговоран посао,а политицари дупло или тродупло плаценији од њих, о судијама да не говоримо. И онда кукамо кад упаднемо у саке некој преквалификацији која не зна са које је стране игла остра,а о давању инекција јос мање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луалуа

16.12.2018 12:20

Нем потребе пријатељу за тим. Прави љекари це отици, а народ це лијецити татини и мамини синови лоји су преко стеле заврсили. а реално, народ није боље ни заслузио

Name

Ре

16.12.2018 13:30

Ако се уведе полиција у болнице то знаци да це пацијенти најприје морати по уласку да плате казну за брзи улазак.Потом на салтеру да плати за стављање у задњи ред па цес из задњег реда да платис да удјес прекореда јер доктори имају паузу и онда даље само се цијена повецава.

Name

Хипокрит

16.12.2018 12:16

Докторе треба тући,да би их отјерали у Њемачку, па ће нас онда лијечити попови и политичари ♡

ОДГОВОРИТЕ
Name

Келн

16.12.2018 12:52

У Њемацкој морају да напорно раде и буду љубазни да играју око пацијента и ако имају лос дан.Док у БиХ могу да раде ста хоце.цитају новине и пију кафу док болесници цекају по ходницима.могу да отаљају пацијента и скину га са дневног реда а да уопсте не цују ста им пацијент говори о тегобама .У БиХ су доктори скоро ко богови у својим оцима и у оцима вецине пука а у Њемацкој обицан радник који због једне греске и нељубазности изгуби лиценцу и добије отказ

Name

ре келн

16.12.2018 13:49

Екј ти паметњаковићу немој ништа коментарисати о њемачкој.Штахоћеш да кажеш да тамо нема грешака љекара? Ко даје због једне грешке отказ?

Name

ре Келн

16.12.2018 17:21

Играмо ми око пацијената И љубазни смо само прије тога треба да се отрјезнимо

Name

Мирко

16.12.2018 12:23

Много су чешћи случајеви чашћавања са 100 евра од Боксера

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

16.12.2018 13:07

У болници у нашем граду чак краду од немоћних пацијената а корупција и мито су најнормалнији има безброј пријава против љекара али нема адекватне реакције надређених против бахатих љигаваца.

Name

Гооба

16.12.2018 13:16

Без лове неце да погледају цак и оне најтезе пацијенте.Мени је отац умало умро на Бањлуцкој хирургији јер нису хтјели да га оперису а хирург костиц који га је прегледо на пријемном написао хитна операција зуци.Цекали 3 дана ,ја кад сам питао ста се цека засто га не оперису рекли су ниста без коверте ,ја нисам имао да дам,Отац оперисан тек треци дан .А јос једно рузно искуство сам имао са сином од 5 год којег је заболио стомак,вуцали нас из хитне ,продицног ,до дјеције хирургије,дезурни хирург неки мирко раковиц врати дјете и упути на инфективно.И док смо ми лутали дјетету пукне сљепо цријево ,опет на паприковац ,па на ултра звук 2-3 сата њих 5 гледало и нису ниста видјели,неки млади љекар који је ту ваљда био на пракси на пријемном у дјецију хирургију казе ајте ви куци додјите сутра.медјутим слуцајно се појави неки старији љекар хирург Поповиц погледо дијете и казе то је сљепо цријево 100%.рекли су нам да је досло до пуцања сљепог цријева и јос напали сто нисмо досли раније.А кад само излазили из болнице украли налаз да је дијете било пре на хирургији и да га је прегледао Раковиц и послао на инфективно.Ваљда су мислили да це се тако заститити или ста ,хвала богу да је дијете добро,Ако ово цитају само да им казем да се дјетету несто десило тај папир им ниста неби знацио јер ја правду неби тразио на домацим корумпираним судовима вец би је узео у своје руке

Name

Приједорчанин

16.12.2018 15:57

У Приједору у Дому здравља бивши директор Миодраговић узимо паре па је смјењен,посланик Ивич има приватну ординацију,како је само зарадио?Директор Совиљ има ординацију приватно а болница званично проглашена најгором у Рс јадан онај ко се ту лијечи а млади новопридошли доктори су тек дибидуси само се баве политиком у днс.

Name

куку нама са нама

16.12.2018 12:37

Образованост на нивоу,је довела до овога,што је почетак још горих јада,гледано и на медицинаре и на обични народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

16.12.2018 12:54

Медицинско особље мислим на сестре и докторе кад додју на радно мјесто нек своје проблеме које имају оставе код куце да не преносе на пацијента свое проблеме има их кои додју само да им продје радно вријеме пацијенти цекају у цекаоници а они сједе за компјутером и играју игрице такве и треба нападат цаст оним кои свој посао раде како треба али их је све мање назалост

ОДГОВОРИТЕ
Name

доктор

16.12.2018 13:22

Кад је тако добро а ви сви у Њемачку па нек вас лијеч и љубазно прегледају Турци, Арапи, Вјетнамци....и остала медицинска елита па пнда на приватну клинику гдје се све плаћа и раде Нијемци и наши доктори. За оно што уплатите овдје можете и овдје у приватне ординације. Е кад вас сви фино приме. Љубазно саслушају онда ћете доћи овдје икукати нам. Срећно....

Name

ЗА Доктора

16.12.2018 14:16

Ја имам обицно осигурање и увијек идем код доктора Свабе а знам да многи наси сународници тразе да иду код насих доктора.А кад си поменуо Арапе и Вијетнамце не знам какво имас мисљење о њима али без обзира одакле долазили овде су задовољни и вјероватно и они се према пацијентима понасају вјероватно ок.

Name

Докторица- Ре Др

16.12.2018 15:09

Истина је да многи узимају и оцекују новац без обзира сто у болници јасно видљив плакат на коме писе СТОП корупцији.Кад и пацијенти и др- и не буду на тако ниском духовном нивоу ( тј.када једни престану нудити, а други примати новац) онда моземо говорити о цивилизованом друству каквог код нас неце бити ни за два наредна вијека.Паметни и вриједни људи бјезе из овог система.Пацијент није дузан плацати услуге др- у. Ниске плате др- а нису проблем пацијента, него МЗ и СЗ и Владе РС!

Name

Свица Сена

16.12.2018 16:01

Ја зивим у Лугану и исла сам код насег старог др Иванисевица у Цларо има сјајну ординацију добро опремљену,ренген,лабаратирија,мр,уз итд инаце имам стандардно осигурање.врло љубазан љекар и брза дијагностика.На залост др Иванисевиц је скоро преминуо.сада идем код неког Свицарца.то је као некаква породицна медицин а они по потреби упуцују специјалистима или на болницу.А хитна им је исто екстра услугаа.једном сам исла ради стомака и проблема са столицоми,за два сахата су ми урадили све налазе мр.крвне анализе и колоноскопију.брзо и љубазно .Инаце осигурање вази било где .Ако се например разболим доле у БИХ или било где се затекнен осигурање покрива све троскове.А БИХ видим да скупљају да се дјеца љеце вани.Људи у Бих не могу ни путовати јер ако например доведем своје у посјету Свици и разболе се током посјете ,осигурање од доле не покрива ,морас платити кесом.например треба хитна операција или сабрацајка итд 20 000,30 000 франака је обицна операција.Треба то доле средит и довест на ЦХ ниво.Не треба паметоват и измисљат вецц копирати ЦХ систем али као сто нело горе реце требаце мјењати људе

Name

ре сена

16.12.2018 17:08

Па наравно кад је све приватно.Хитна,болнице,осигурања итд Нормално да кад се јавис у хитну или свом љекару да брзо раде све колоноскопије,гастроскопије,магнетну,цт,ренген итд Њима је само стало да посаљу сто веци рацун твом осигурању и да ураде сто висе ових претрага и налаза,сто треба и сто не..само да је рацун веци.Капитализм класика.

Name

Трт

16.12.2018 13:07

Ове због приватне праксе баш мрзи да одраде своје смјене. Сестрице се понашају као да владају одјељењима... Искрено, кад год морам доктору, треба ми добра психичка припрема да се суздржим и да неког не избијем из фризуре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Да

16.12.2018 13:28

Код нас из Бијељине доктори су у скупстини па тако ил опстинској ил републицкој ..А нису неки струцњаци...требам кардиологу..казе бема сободан термин до истека мандата .хоцу офтамологу..иди приватно..и тако..препизнаце се они..а и ми Бијељинци то знамо...кад су били избори пола доктора на листама странака..и јос несто..не насиље ..осудјујем..ал како се доста њих понаса и вербално напада и вриједја...а не пријављују коверте...стотине еура гурнутих у њихове дзепове од родбине пацијента на самрти..све политика..ријецник им ко код Додика .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ре

16.12.2018 14:25

А кад вас заболи онда казете "Бог па др",а овдје пљујете по др и мед.сестрама,срам вас било...ја знам да има и др који нису у реду и који се бахато понасају,али су они сигурно у мањини,не висе од 10 %.

Name

Весна

16.12.2018 14:47

Колико је број пацијената умро због докторске сујете, незнања или похлепе? Неце да придје пацијенту без да се испостује утврдјена тарифа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

16.12.2018 15:40

Цитам и не вјерујем,какви болесни психолоски профили, овде све пису. Ех па драги моји, кад сте сви тако добро паметни и сви све знате, кад тако спремно сви критикујете здрав раднике сто им онда идете. Дал сте се кад упитали и подрзали те људе за побољсање њиховог стандарда и услова рада. НИСТЕ, дал сте се каф упитали колику плату има један љекар специјалиста, а колико има један политицар са купљеном дипломом, НИСТЕ,.Све док неписмени политицари буду висе цијењени и висе плацени од ДР специјалисте, бице све горе. Зато, драги моји суградјани, васа борба за бољи статус љекара је борба за вас саме.! Доце вријеме да це вад лијецити бабе врацаре, јел паметни и добри доктори неце да цувају социјални мир, вец це са својим дипломама и знањем, наци себи бољи зивот и бољу будуцност!!!!!! !!

Name

реално

16.12.2018 15:59

Само кажњавати и процесуирати надмене љигаве гадове!!!!!

Name

за ре

16.12.2018 16:23

Плате доктора нису мој проблем и проблем пацијената, то је твој проблем и ових на власти, а лијецити људе је твој посао који си изабрао/ла, нико те није терао да идес за доктора, ако ти је лосе иди у браваре, 90% вас прима мито, узимате и саком и капом од народа...пацијенте гледате као стоку, само да их се сто прије ријесите...а кад вам дају коверту онда је ок, па ста ако цовјек нема да да коверту, да је моје дијете болесно и доктор ми трази мито, буди сигуран, да ако моје не презиви, неце ни његово, тако с вама треба...

Name

Хеј РЕ

17.12.2018 05:48

Не би никога да вредјам а ни да претерујем, само питам. Нису ли ти специјалисти махом, хонорарно и политицари или обрнуто свеједно?

Name

Подрињац

16.12.2018 16:55

Хоце доктори у политику.Неце да се бакцу са болесницима.Нормално понегде добију васпитну мјеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови Сад, лекар

16.12.2018 17:23

Задњих година у Фочи медицину заврсава ко стигне и како стигне, професија лекара је деградирана јер смо је само деградирали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови Сад, лекар

16.12.2018 18:29

ДГОВОРИ Задњих година у Фочи медицину заврсава ко стигне и како стигне, професија лекара је деградирана јер смо је САМИ деградирали.

Name

Херц

16.12.2018 21:40

У Требињу немој улазити у болницу ако немас минимално 100ЕУР ни погледат те неце поготово ортопеди морас редовно их појити :П

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сунчица

16.12.2018 22:26

Наши љекари, већина бар - ипак не могу генерализовати, заборављају да и месари носе бијеле мантиле!

ОДГОВОРИТЕ