Највеће шансе за срчани удар су на овај дан у децембру

Током празничних дана изложеност стресу је додатно појачана, а самим тим и ризик од инфаркта. Шансе да доживите инфаркт највеће су 25. децембра у 22 часа увече, због стреса од посета породице и рођака током празника, резултат је истраживања. .

Здравље 15.12.2018 | 11:54
Највеће шансе за срчани удар су на овај дан у децембру
Истраживање је обухватило 283.014 случајева инфаркта у Шведској у периоду од 16 година и то од 1998. до 2013. године.

Ово је период када је ризик током дана од инфаркта око 15 одсто већи, а увече расте на невероватних 37 одсто. Рана јутра, око 8 часова, и понедељак су такође периоди са повећаним ризиком.

Празнични дани су дани када смо изложени највећем стресу и најјачим емоцијама. Научници указују да се у том периоду највише осећа бес, анксиозност, туга, жаљење и стрес. Ризик је највећи код оних који су старији од 75 година, код дијабетичара и срчаних болесника.

Највећи ризик носи и новогодишња ноћ када се велики број људи части алкохолом, па онда имају и компликације са мамурлуком.

Зато је веома важно скренути пажњу људима који су изложени ризику да знају да се пазе и да раде на превенцији. Треба развити стратегију за борбу са стресом на време како се не би осетиле велике последице.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

срце

18.12.2018 18:34

не свирајте к...у.једни овако ,други онако.Знаци да незнају ни они тацно,него нагадјају као и ми обицни људи,па кога птрефи,потрефи.

ОДГОВОРИТЕ