Интервју - Тадић: Док су вршњаци пили, ја сам играо фудбал…!

Идем у напад, а ови из одбране гледају како да ме ударе или уплаше! Репрезентативац Србије причао је за холандски магазин “Воетбал Интернатионал”.

Фудбал 15.12.2018 | 23:15
Интервју - Тадић: Док су вршњаци пили, ја сам играо фудбал…!
Душан Тадић је ове сезоне дао највише голова, имао највише асистенција и створио највише шанси у Ајаксу. Хвале га у редовима Копљаника и око ствари ван терена. О свему је српски репрезентативац говорио за магазин “Воетбал Интернатионал” и ту се дотакао различитих тема. Од играња по теренима у Србији, до тога шта га привлачи у Холандији па јој се стално враћа.

Најпре је добио питање везано за дуел Ајакса и Бајерна у Лиги шампиона. Ако Ајакс добије биће први у групи.

"Нико то није могао да очекује. Бајерн је светски тим, сваке сезоне се боти за титулу у Лиги шампиона. После жреба смо највише мислили како да заузмемо место иза Бајерна. То што ћемо презимити у Лиги шампиона је велико достигнуће. Небитно од резултата против Бајерна", рекао је Тадић.

Тадић је истакао да нимало не жали што се вратио у Холандију и да је веома срећан у Ајаксу. Потом је потанко објаснио и дао одговор на питање: шта ће играч на врхунцу каријере у Ередивизији када је до скоро играо у Премијер лиги?

"Разумем то питање. Одговор је врло једноставан: Ајакс. То је увек био мој омиљени тим. У моменту када ми је менаџер крајем прошле сезоне рекао да је Ајакс један од заинтересованих клубова, било ми је све јасно. Постало је или у Ајакс или нигде. Тако сам му рекао. Нисам хтео да чујем за понуде из других земаља. Желео сам да одем у Холандију, земљу где сам уживао играјући четири године. Ово је добра земља за породицу и двоје мале деце. После четири године у Премијер лиги моје тело је било спремно за другачије такмичење. Нема игре по зими, па онда када дође крај сезоне твоје тело је скроз готово".

Појаснио је то Тадић...

"Немојте да ме схватите погрешно. Док сам био у Саутемптону било је сјајно, али то у исто време узима доста од твог тела, троши га. Знао сам шта могу да очекујем у Холандији, чист фудбал, а то је најбоља ствар за мене. На све то Ајакс игра у Лиги шампиона и такмичи се за титуле".

Није Душан Тадић љубитељ вештачких терена којих има доста у Холандији.

"И даље не разумем због чега се то догађа у Холандији. Није баш толико хладно овде да ће ти терени бити замрзнути месецима. Нисам био за то ни када сам играо за Гронинген и Твенте".

Шта то у Холандији привлачи Тадића па јој се стално враћа?

"Људи. Топли су, друштвени и опуштени. Осетио сам то када сам живео у Енглеској. Тамо је све одмереније, формалније. Холанђани су отворени, искрени и то ме привлачи. Све је добро организовано. Болнице, школе, саобраћај... Мислим да када си странац треба да научиш језик када си негде. Добро га разумем, али ми је тешко да причам. Али, овде сви добро говоре енглески. Видим да мојој деци иде добро, живимо у Амстердаму и све нам је близу шта нам треба".

Душан је већ осам година у иностранству. То није утицало на фамилијарне односе?

"Они су увек били веома јаки. Блиска смо породица. Због фудбала сам се брзо осамосталио. Одрасли смо у Бачкој Тополи, малом граду на северу Србије. Стао сам први пут на фудбалски терен са шест година. И нисам желео да га напустим. Са 14 ме је желела Војводина, са сјајном фудбалском школом. Нешто као Ајакс, само на Балкану. Морао сам да се преселим са сестром у Нови Сад. Тада сам научио како да станем на ноге".

Имао је Душан на кога да се угледа.

"Мој отац је био јако добар фудбалер. Имам таленат на оца. Он се боље служио десном ногом, играо је на средини. Само, живео је у селу, па није имао новца да направи професионалну каријеру. Морао је да ради. Драго ми је што сам га учинио поносним својим достигнућима. Зна да буде врло критички настројен. Када одгледа мој меч каже ми шта сам радио добро, али посебно оно што би требало боље да радим следећи пут. Тај ентузијазам код њега... Сјајно".

Тадића су тренери увек, и док је играо за Гронинген и Твенте, хвалили како има добру радну етику.

"То ми је посебно драго да чујем. Али за мене је тај ентузијазам нормалан. Никада нисам ништа друго радио. Ако сам желео да будем бољи од других морао сам да живим за то. Када су моји вршњаци који су могли свашта са лоптом ишли да пију алкохол, ја сам време проводио у школи и на фудбалу. Радио сам доста на физичкој спреми, да будем јачи. То није био луксуз већ потреба. Играо сам мечеве као нападач против прљавих играча који само гледају како да те ударе и уплаше. Схватио сам да морам да будем јак и да их се брзо отарасим. Тако сам постао бољи и стигао до Холандије".

Чак и сада у Ајаксу Тадић проводи доста времена у тренингу.

"Свакога дана сам у теретани. Остајем и после тренинга да радим када ми то тело дозвољава. Сада када сам искуснији тачно знам шта ми треба телу. То значи да не треба да се претера ни у чему јер тако могу да се изазову повреде. Ако радиш како треба постајеш бољи чак и када имаш 30 година. Покушавам да поведем и млађе играче са собом, а то у Ајаксу није проблем јер млади желе да уче".

Када смо код Ајаксових талената, никако не можемо да прекочимо Матијса де Лихта и Френкија де Јонга. Два играча који су на врху шопинг листе највећих европских клубова.

"Они су невероватни, имају тако много квалитета. Паметни су, тактички јаки. Стварно не морате да их мотивишете, они то уз њих иде аутоматски. Зато знам да ће догурати далеко. Ти високи износи новца који се везују за њих? Не обазирем се на то, стварно. Они су јако добри".

Тадић се одлично слаже са Хакимом Зијеком. Кажу да није ни са ким кликнуо као са Душаном.

"Хаха, Хаким, невероватан је. За мене је он чист фудбалер, ентузијаста. Он се увек труди да буде бољи. Одмах смо се скапирали, довољно је само да погледамо и знамо где је овај други. Срећан сам што је остао и што можемо да играмо заједно".

Одличне бројке и лична статистика не занимају превише Тадића.

"То су само бројеви, ништа више. Фудбал није индивидуални спорт. Не смемо да узимамо статистику као најважнију. Лепо је када су бројке добре, али то не ценим док као тим не играмо добро. Желим да урадим нешто за Ајакс, да помогнем младим играчима, да будем од користи. То може да буде кроз голове и асистенције, али и кроз неке друге стране. Које се не виде у статистици".

Каква су очекивања пред други део сезоне

"Имамо ПСВ испред себе и морамо да постанемо шампиони. То неће бити лако, ПСВ је добар тим, али циљ је јасан. Неприхватљиво је за мене да Ајакс није био првак тако дуго. Тешко је рећи колико можемо у Лиги шампиона. Зависи и од жреба, али нико неће бити срећан што игра против нас. Чак и највећи клубови. Можемо много. А то је баш оно чему сам се надао када сам одлучио да се вратим у Холандију".

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар