Црвена звезда за шест мјесеци “отплатила“ пола старог дуга!

Ево од чега све и колико је укупно инкасирао српски првак одигравши шест утакмица групне фазе елитног такмичења. . .

Фудбал 15.12.2018 | 22:30
Црвена звезда за шест мјесеци “отплатила“ пола старог дуга!
Поразом од Пари Сен Жермена Црвена звезда се опростила од свог премијерног учешћа у Лиги шампиона. Нажалост армије навијача црвено-белих пораз је био убедљивији него што је у једном моменту деловало да ће бити, али далеко од тога да је тих 1:4 покварило укупну слику. За дебитантску сезону у елити: четири бода, побеђен Ливерпул и откинут бод Наполију - сасвим задовољавајуће. 

Па ако за оно што је урађено на резултатском плану можемо да кажемо да је било задовољавајуће, или чак више од очекиваног, финансијски моменат је оно због чега челници Црвене звезде могу да трљају и дланове и табане. Недељама и месецима уназад писали смо колико ће учешће у елити значити за финансијску стабилизацију српског шампиона, говорили о новцима који ће се слити у Љутице Богдана, али тек сада, пошто је спуштена завеса на лигашки део такмичења - барем када говоримо о Звездиној групи - можемо да направимо завршни, прецизан рачун.  

Коначна цифра до које ћемо доћи свакако неће представљати званичан податак, "печат" нећемо видети све док УЕФА не изнесе своје податке, но тешко да ће та цифра много одскати од ове наше. 

Па да кренемо редом...

Највећи део новца, као што је познато, црвено-бели су инкасирали самим пласманом у групну фазу Лиге шампиона. То је сума од 15.250.000 евра (у коју су укључена и централизована ТВ права), колико следује сваком од 32 тима учесника елитног такмичења. Следећа ставка многе ће разочарати, баш као што је негде у августу, после реванша у Салцбургу, разочарала и првог човека клуба Звездана Терзића. Бонус од Гаспрома "свега" 400.000 за историјски успех...  

"Па кад нико није очекивао да ћемо ући у Лигу шампиона када је потписиван нови уговор са Гаспромом. Тако је стављено само 400.000 евра бонуса од те компаније, што стварно није реалан еквивалент овом успеху", јадао се не тако давно Терзић, захваљујући притом руској компанији на свему што чини за најтрофејнији српски клуб.  

Приход од улазница једна је од јачих ставки и Звезда на томе може да захвали својој верној публици и великом капацитету стадиона Рајко Митић. Нећемо ићи у детаље, јер ову смо ставку већ "рашчланили", тако ћемо рећи само да је укупан приход од карата око 4.000.000 евра, када се одбију трошкови организације утакмица и потреба да се у неким случајевима одступи од пуног капацитета Маракане. 

Уз напомену да се против Салцбурга играло пред празним трибинама. Да је било друкчије "кануло" би бар још 800.000 евра. 

Када је Звезда извукла Пари Сен Жермен, ЛИиверпул и Наполи мало је било оних који су могли да се закуну да ће у клупску касу канути још нека УЕФА премија на основу резултата. Кад оно... У првом колу бод против Наполија - 900.000 евра. Онда она сензационална победа над Ливерпулом и још - 2.700.000 евра. Свеукупно за четири бода: 3.600.000 евра. 

Ставка коју је УЕФА увела од сезоне 2018/2019 додатно је поправила укупан салдо српског првака. Ради се о бонусу који се срачунава на основу десетогодишње ранг-листе формиране сходно резултатима клубова у том периоду. За ову прилику ту ставку назваћемо "историјски бонус". Црвеној звезди из фонда УЕФА, као клубу рангираном на 31. место (само је АЕК био иза српског тима, рачунајући све учеснике групне фазе ЛШ) следује 2.200.000 евра.

(Неком другом приликом објаснићемо како се тачно долази до ових бројки и на колику корист (бонус) црвено-бели имају право захваљујући титули првака Европе освојеној у Барију 1991, што је такође новина у расподели новчаног колача УЕФА)

Засад је битно да знате да, рецимо, клубови рангирани око 20. места добијају плус/минус 10.000.000 евра само из овог фонда. Мотив више за наше клубове да вежу неколико добрих сезона у еврокуповима и нападну много озбиљније цифре... 

На крају, ту је и зарада од основног маркетинга: дресови, шалови, мајице, сви остали сувенири. Поред тога што је порастао број купаца у земљи, пазарили су и гостујући навијачи којих није било мало. Од те ставке на укупну суму иде још 100.000 евра. 

И да срачунамо онда, колико је то Црвена звезда инкасирала од учешћа у Лиги шампиона ове јесени. За протеклих шест месеци:

УЛАЗАК У ЛИГУ ШАМПИОНА - 15.250.000
ГАСПРОМ БОНУС ЗА УЛАЗАК У ЛШ - 400.000
ПРИХОД ОД УЛАЗНИЦА - 4.000.000
ОСВОЈЕНИ БОДОВИ (РЕЗУЛТАТИ) - 3.600.000
УЕФА "ИСТОРИЈСКИ БОНУС" - 2.200.000
ЗАРАДА ОД ПРОДАЈЕ ДРЕСОВА, СУВЕНИРА - 100.000

= 25.550.000

Па ако на све ове цифре надовежемо и протеклу сезону у којој су пулени Владана Милојевића играли групну фазу Лиге Европе и догурали до 1/16 финала, са сигурношћу можемо да тврдимо да је ових последњих годину дана најберићетније у постбаријевској ери најтрофејнијег српског клуба. Ако неко и сумња да је тако у резултатском смислу, око финансијског се ни "бројка" не доводи у питање. Подсетимо, само угрубо, за прошлу сезону у Лиги Европе Звезда је инкасирала око 10.000.000 евра. Дакле, за период јул 2017 - децембар 2018. приход од цирка 35.000.000 евра. Илити значајно више од половине дуга који је пре само неколико година висио као тег око врата некадашњег европског и светског шампиона и претио да га одвуче на дно.  

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар