Освојила олимпијско злато 2012. - дочекала га 2018. године!

Канадска репрезентативка у дизању тегова шест година је чекала на најсјајнију олимпијску медаљу!

Остали спортови 12.12.2018 | 09:30
Освојила олимпијско злато 2012. - дочекала га 2018. године!
Ко чека, тај дочека. Управо у то се уверила и Канађанка Кристин Џирард, која је шест година након такмичења на Олимпијским играма добила своју златну медаљу.

Канадска дизачица тегова је на Играма у Лондону освојила бронзу у категорији до 63 килограма, али је после накнадних тестирања узорака више од 1.500 олимпијаца, установљено да су освајачице злата и сребра 2012. биле позитивне, па су им медаље одузете.

Маија Манеза из Казахстана и Светлана Царукаева из Русије, користиле су недозвољена средства, због чега су им одузете златна и сребрна медаља, па је Џирард постала олимпијска шампионка из Лондона.

Она је крајем 2018. коначно добила своје олимпијско злато, иако је у међувремену завршила каријеру.

Упркос томе, у Отави је приређена церемонија у њену част, будући да је Џирард тако званично постала прва канадска дизачица тегова са две олимпијске медаље.

Наиме, Џирард је освојила и бронзу на Олимпијским играма у Пекингу 2008. године, али, интересантно, такође накнадно.

Она је пре 10 година завршила такмичење као четвртопласирана, али је Казахстанки Ирини Некрасовој одузета сребрна медаља због допинга, па је Канађанка стигла до бронзаног одличја.

Џирард се тако прикључила својим земљацима атлетичару Дилану Армстронгу и такмичарки у скијашком трчању Беки Скот, који су такође накнадно освојили медаље на Олимпијским играма, након што је утврђено да су њихови ривали користили недозвољене супстанце.

Армстронг је много после Игара у Пекингу 2008. освојио бронзу у бацању кугле, док је Беки Скот промовисана у олимпијску шампионку 2004, односно две и по године после наступа на ЗОИ у Солт Лејк Ситију.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар