Гдје ће се одржати ЗОИ 2026. године?

Међународни олимпијски комитет бираће између две земље које су остале у трци за организатора Зимских олимпијских игара 2026. године.  Шведска и Италија кандидати за ЗОИ 2026. године.  Кандидати за домаћина Зимских олимпијских игара (ЗОИ) 2026. године су Стокхолм и Милано и Кортина д'Ампецо, саопштио је Међународни олимпијски комитет (МОК).

Остали спортови 05.12.2018 | 08:30
Гдје ће се одржати ЗОИ 2026. године?
У трци за организацију Зимских олимпијских игара 2026. године донедавно било је чак седам кандидата, али су остала само два.

Кандидати су Шведска, односно Стокхолм, и Италија, односно Милано и Кортина Д'Ампецо, саопштио је Међународни олимпијски комитет.

"Уздржаћу се од коментара пошто претпостављам да су представници обе кандидатуре присутни. Они ће забележити сваку моју реч, отићи кући и представити је на један или други начин", рекао је председник МОК Томас Бах на конвенцији пред 1.400 делегата.

МОК је имао проблема пошто су бројни градови због финансијских потешкоћа, али и референдума грађана одустали од кандидатуре. То су Сапоро у Јапану, Калгари (Канада), Ерзурим (Турска), Грац (Аустрија) и Сион (Швајцарска).

"Ово су две добре кандидатуре, али мислимо да је време за Шведску", рекао је извршни директор Олимпијског комитета Шведске Петер Реинебо.

Шведска је била домаћин Олимпијских игара 1912. године, али никада није организовала Зимске игре.

У Италији су ЗОИ одржане 1956. године у Кортини Д'Ампецо, а 2006. године у Торину, док су Летње игре одржане у Риму 1960.

У обе кандидатуре наведено је да је готово све спремно за такмичења, пошто не мора много да се гради.

МОК је навео да би Шведска морала да изгради три нова борилишта, а Италија једно. Такође, у обе кандидатуре наводи се да би буџет за организацију био 1,5 милијарди долара и да владе њихових земаља неће морати да уложе велика средства.

Домаћин ЗОИ 2026 биће изабран у јуну у Лозани.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар