Водите рачуна шта и колико пијете!

Да вам се не би догодило да се ујутру пробудите са главобољом, вртоглавицом, слабошћу, мучнином, повраћањем, покушајте да понашање коригујете.

Здравље 26.11.2018 | 12:27
Водите рачуна шта и колико пијете!
Славе су увелико почеле, а ускоро стижу и друге велике светковине. С обзиром на то да се тада много једе а и пије, водите рачуна да не претерујете. Вечере уз пријатно друштво до дубоко у ноћ, натопљене жестоким и "благим" пићима, нарочито могу погубно да делују. Да вам се не би догодило да се ујутру пробудите са главобољом, вртоглавицом, слабошћу, мучнином, повраћањем, покушајте да понашање коригујете. Наравно, колико је то у вашој моћи?!

* Пазите колико пијете, јер количина унетог алкохола одређује са каквим осећајем ћете се пробудити. Мамурлук ће сигурно бити мање изражен уколико конзумирате мање дозе пића и умерено једете.

* Пазите и шта пијете, јер поједина пића доводе до већег мамурлука. Коњак, виски и црно вино изазивају јачи мамурлук, за разлику, рецимо, од џина и вотке, који не садрже метанол. Без обзира на то што се црном вину приписују лековита својства, оно код неких људи може да изазове главобољу, због састојка тирамина.

* Пре конзумирања алкохола обавезно нешто презалогајите и попијте од две до три чаше воде. Маснија храна смањује апсорпцију алкохола, а вода спречава да организам дехидрира.

* Пре и после славља пијте много воде. Неколико чаша пре спавања може вас спасти од мамурлука.

* Пијте воћне сокове, јер они због богатства воћним шећером такође спасавају од мамурлука.

* Ако, ипак, имате главобољу не узимајте "аспирин", јер он још више иритира ионако осетљиву слузокожу црева. Исто важи и за парацетамол, који у садејству са алкохолом може неповољно да утиче на јетру.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар