Становници хладнијих предјела склонији алкохолу

Људи који живе у земљама са хладнијом климом и мање сунчаних сати склонији су да конзумирају веће количине алкохолних пића.

Здравље 20.11.2018 | 13:10
Становници хладнијих предјела склонији алкохолу
Амерички истраживачи успоставили су везу између просечне температуре, броја сунчаних часова дневно и конзумације алкохола, а подаци из 193 земље показали су да су климатски услови доприносе већем броју „тешких“ алкохоличара и болестима јетре.

Један од аутора студије, Рамон Батале, помоћник директора Центра за истраживање болести јетре у Пицбургу, рекао је да је то прво истраживање које систематски показује да широм света у хладнијим пределима и оним са мање сунца, људи више пију и обољевају од алкохолних цироза.

Алкохол је вазодилатор, односно опушта крвне судове што повећава проток крви кроз кожу. Осим тога, конзумирање алкохола је повезано са депресијом, која је чешћа код људи у пределима са мањим бројем сунчаних сати.

Истраживање, објављено у Хепатолоџи џорналу (Хепатологy Јоурнал), користило је податке Светске здравствене организације и Светске метеоролошке организације.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар