Намирнице масније чак и од маслаца

Ових пет намирница имају више масти од злогласног маслаца.

Здравље 12.11.2018 | 15:46
Намирнице масније чак и од маслаца
Маслац је дошао на зао глас јер садржи високу концентрацију засићених масних киселина које су повезане с подизањем крвног притиска и лошег холестерола у крви. Међутим, маслац није „најгоре“ што можете да ставите на кришку хлеба.

1. Кокосово уље

У једној кашики кокосовог уља налази се чак 11,8 грама засићених масних киселина што га чини рекордером у категорији намирница с високим уделом засићених масти. Уместо кокосовог уља боље користите сунцокретово или маслиново уље.

2. Козји сир

Мекани козји сир лепо се размазује по хлебу, али једно сервирање (око тридесетак грама) има чак 6 грама засићених масних киселина, па га је боље јести тек повремено.

3. Млеко са смањеним уделом масноће

Сви знамо да је млеко препуно масти, али изненађује да млеко са смањеном количином масти – нпр. оно од 2 посто и даље значајно нарушава поједина правила здраве исхране. У 200 мл овог млека налази се око 3 посто засићених масних киселина.

4. Маслац од кикирикија

Од обичног маслаца маснији је онај што се прави од кикирикија. У две кашике ове америчке посластице, што се проширила и домаћим јеловницима, налази се око 3,4 грама засићених масних киселина.

5. Тамна чоколада

Чак и ако можете да се суздржите кад је рационална конзумација чоколаде у питању, могло би вас изненадити да 30 грама ове тамне посластице и даље садржи 6 грама засићених масних киселина, што је отприлике дупло више него маслац.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар