Шта значе боје

Боје снажно утичу на наше душе, а установљено је да имају и снажан исцељујући потенцијал. Заговорници хромотерапије, методе лечења бојама, тврде да боје смирују и лече многе болести тела и душе. На пример, експлозија топлих боја током изласка и заласка сунца, раскошне тиркизне нијансе морске воде или искрење отвореног пламена истог ће тренутка у нама пробудити осећај среће и смирености.

Здравље 31.10.2018 | 13:12
Шта значе боје
Боје могу бити седатив, али и окидач за нервозу и напетост.

Зато није свеједно које ће боје бити детаљи и зидови у одређеним просторијама ваше куће и канцеларије. На пример, ако имате повишен крвни притисак, потрудите се да је око вас што мање црвене, а они који су склони главобољама из куће и канцеларије треба да уклоне жуту.

За смањивање стреса и бољу концентрацију и памћење, зидове у кацеларији и радној соби обојите у нежне нијансе зелене или плаве. Јаке боје оставите за дечју собу, јер подстиче креативност малишана.

Боје утичу и на понашање, као и на осећај о времену и простору.

Жута подстиче асоцијално, агресивно и насилно понашање. Црвена светлост јача страст за коцкањем и клађењем померајући границе ризика, а плава стишава коцкарски дух, показала су истраживања. Нијансе плаве опуштајуће делују на мишиће и успоравају рад срца, па осећамо као да време спорије тече. Сати протичу брже 'у друштву' црвене, која повећава број откуцаја срца. Ведре боје појачавају будност и подижу енергију старијима и сенилнима, а тамне и монотоне боје додатно их депримирају. Ако радите окружени тамним бојама, дневни боравак обојите у нијансе ведрог неба које ће вам, чим се с посла вратите кући, помоћи да продишете пуним плућима.

Запосленима у великим халама, супермаркетима и свим осталима који раде под јарким, треперавим светлима најбоља су опуштајућа терапија боје песка, земље и загасити тонови који стварају осећај топлине, сигурности и удобности. Ако живите у граду, напетост коју ствара бетонска џунгла, уместо средствима за смирење, ублажите бојама природе - зеленом бојом траве и плавом бојом воде.

ЦРВЕНА

Симбол топлине, ватре и љутње. Црвена поспешује циркулацију крви и доноси топлину хладним стопалима и рукама. Изузетно је корисна у третирању нискога крвног притиска, реуматизма, парализа, анемије и узнапредовалих случајева туберкулозе. У црвеном окружењу можемо постати динамични и темпераментни, али врло лако и фрустрирани. Може бити корисна и у разбијању негативних мисли.

НАРАНЏАСТА

Симболизује просперитет и понос. Делотворна је за прокрвљеност и исцрпљене живце опскрбљује новом енергијом. Корисна је у лечењу бубрежног и жучног камења, херније и упале слепог црева. Користи се и за стимулацију производње млека код дојиља опосле порођаја. Ублажава осећај самосажаљења и недостатак самопоуздања. Сјајан је антидепресив.

ЖУТА

Повезана је са задовољством и срећом. Жута је стимуланс за мозак, јетру и слезину. Делотворна је у лечењу дијабетеса, пробавних сметњи, поремећаја у раду јетре и бубрега, инфекције грла и ока, сифилиса и импотенције. Подстиче интелектуално размишљање и добро просуђивање па помаже при одлучивању. Јача памћење, оптимизам и самопоуздање. Међутим, загаситожута може да подстакне страх.

ЗЕЛЕНА

Настала је од плаве и жуте, сматра се бојом склада. Она је благи седатив. Чува и побољшава вид. Корисна је у лечењу упала, нервних болести, чирева, маларије, грипа и прехладе, као и сексуалних поремећаја. Лек је против депресије. Помаже равнотежи емоције и ствара осећај пријатности, опуштености и смирености. Маслинастозелена може штетно утицати на душевно здравље.

ПЛАВА

Хладна, смирујућа, седативна плава боја ублажава бол, смањује крварење и лечи опекотине. Корисна је у лечењу астме, респираторних поремећаја и високог притиска. Висок притисак знатно пада после само пола сата "купања" у плавој светлости, а расте под утицајем црвеног светла. Плава је боја ноћи и подстиче опуштеност и смиреност. Користи се за лечење несанице.

БЕЛА

Бела је боја чистоће и невиности која обједињује све боје. Јача ојећај јединства са околином и смирује. Као што је бела симбол позитивног, црна боја симболизује негативно - несрећу, тугу и болест. Боја таме негативно утиче на расположење. Бела ствара утисак богатства и изобиља. Подстиче оптимизам и позитивније гледамо на пословне договоре и улагања.

ЉУБИЧАСТА

Комбинација је загревајуће црвене и расхлађујуће плаве, па је изврстан, неиритирајући стимуланс. Корисна је у лечењу нервозе и емоционалних поремећаја, артритиса и акутне несанице. Делотворна је и у лечењу затвора, поремећаја у раду желуца, катаракте, мигрене и кожних болести. Делује умирујуће на очи, уши и нервни систем, помаже да победите опсесије и страхове.

Б 9*2
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дејан

06.12.2018 11:21

Ради љубави,милосрдја и доброте Божје. --------- Када се молимо за друге,тада је и нас кроз милост Исуса Христа благословио велики,безгрешни и свемоћни Господ Бог.Исусе Христе,Ти си свемоћни Бог,Исусе Христе,Ти исцељујеш сваку болест и сваку немоћ.Вели стих Духа Светога кроз Јаковљеву Посланицу: 5 " 15 И молитва вере помоћи ће болеснику, и подигнуће га Господ; и ако је грехе учинио, опростиће му се. " Исусе Христе,ради љубави,милосрдја и доброте Божје,понизно те молимо Исусе Христе да подариш Јовану Мирковићу потпуно исцељење и све што му је потребно,понизно те молимо Исусе Христе,смилуј се и опрости грехе нама,свима и Јовановим родитељима,понизно те молимо Исусе Христе и захваљујемо у име твоје Исусе Христе.Амин. - Господ воли малу децу.Исус благосиља децу.Амин. - Божја љубав,доброта и милост кроз Господа нашег Исуса Христа са свима вама.Амин. - Са љубављу и поштовањем према свима,нека вам је дан благословен и пријатан.

ОДГОВОРИТЕ